Gåtfulla tystnaden efter Ari Behns död – hemliga beslutet som ligger bakom

Märtha Louise och hennes döttrar sörjer Ari djupt.

Det har gått lite mer än två månader sedan Ari Behn gick bort.Nu har det plötsligt blivit väldigt tyst om tragedin.

På juldagen kom beskedet att författaren Ari Behn, prinsessan Märtha Louises exmake, dött, 47 år gammal. Beskedet utlöste landssorg i Norge, där Ari var en uppskattad och folkkär personlighet. Det skrevs spaltmeter efter spaltmeter om mannen som lämnat oss.

Men nu, en tid efter bortgången, har det plötsligt blivit väldigt tyst om Ari. I norska tidningar får man leta länge innan man hittar ett omnämnande.

Därför är det tyst om Ari Behn och hans död

Märtha Louise och hennes döttrar sörjer Ari djupt.

Märtha Louise och hennes döttrar sörjer Ari djupt.

Anders Johan Stavseng, kungaexpert på norska Se og hör, vet varför.

– Det har gått ganska kort tid efter Ari Behns bortgång. Under julen och i samband med begravningen har norsk press skrivit väldigt mycket. Nu är det tid för eftertanke, både för den närmaste familjen och det norska folket, säger Anders.

– Efter en massiv bevakning diskuterades det i norsk press om man glorifierade självmord, eftersom många skrev om det. Det var emellertid familjens önskan att vara öppen om att det var självmord, och det stora fokuset på självmord har räddat många liv.

Märtha Louises beslut

Ari fick döttrarna Maud Angelica, 16, Leah Isadora, 14, och Emma Tallulah, 11, tillsammans med Märtha Louise. Prinsessan har fattat ett beslut att skära ner på offentliga framträdanden – och det kan också förklara varför uppmärksamheten kring Ari-tragedin sinat.

– Hon har hållit en låg profil och inte visat sig offentligt efter begravningen. Hon har skyddat barnen och tillbringat tiden tillsammans med dem. Det kan också vara ett skälen till att det inte skrivits så mycket om det på sistone, säger Anders.

– Men det finns ett stort intresse för prinsessan Märtha Louise och familjen. Alla tänker på de stackars barnen, som har mist sin far. Nyligen tog Märtha med barnen på badsemester i Hawaii tillsammans med sin pojkvän Durek. Durek kan aldrig ersätta Ari, men han kommer helt klart att spela en roll i flickornas liv framöver.