Gert Wingårdh inblandad i konflikt – på kungens mark

Gert Wingårdh inblandad i konflikt – på kungens mark

Husdrömmar-profilen var inblandad i en av de största snackisarna under sommarens nybygge på Djurgården.

En av de mest ikoniska byggnaderna på kunglig mark, Liljevalchs konsthall på Kungliga Djurgården i Stockholm, fick förra året en ny och större kostym. Tillbyggnaden ritades av av stjärnarkitekten Gert Wingårdh, som fick både ris och ros för sina designval.

Prins Daniel där för att VIP-inviga och dagen efter ägde ytterligare en invigning rum, med fanfarer, applåder och tal, innan portarna slogs upp för allmänheten.

LÄS MER: Prins Daniel tillbaka från semestern – invigde omstridda konsthallen

Kommunfullmäktiges ordförande Cecilia Brinck (M), prins Daniel, Liljevalchs chef Mårten Castenfors och Stockholms stads fastighetsdirektör Anders Kindberg på invigningen konsthallen Liljevalchs nya tillbyggnad Liljevalchs+

Stina Stjernkvist/TT

Gert Wingårdh fick stor kritik

Men ny arkitektur väcker som bekant ofta starka känslor och alla tongångar var inte fullt lika glada. Utanför demonstrerade föreningen Arkitekturupproret och på Kungahusets sociala medier uttryckte följarna sin ilska:

Trist att Kungahuset vill vara med och legitimera den här fasansfulla förfulningen av vår huvudstad, skriver en av följarna på Facebook, medan en annan kallar invigningen av den nya konsthallen för ”en sorgens dag”.

– Förlåt, men den byggnaden är en skam för Djurgården och för Stockholm.

– Det är trist för kungafamiljen att behöva ställa upp med sin närvaro och bevittna detta missprydande verk.

Gert Wingårdh och Anne Lundberg

Gert Wingårdh och Anne Lundberg leder Husdrömmar

SVTm

Gert Wingård i premiären av Husdrömmar i SVT

För den som vill se mer av Gert Wingårdh kan man kolla in programmet husdrömmar i SVT, där han tillsammans med Anne Lundberg hälsar på personer som har en alldeles unik vision om hur deras hem ska se ut.

– Känner ni hur det bubblar? Hur det här med hur bara triggar människor? Jag har ju min väldigt klara idé om vad en husdröm, men nu undrar jag vad är husdrömmen? säger Gert Wingårdh i säsongens första program.

Den nionde säsongen av Husdrömmar har premiär ikväll klockan 20.00 i SVT