Glädjebeskedet – då samlas kungafamiljen igen

Kungafamiljen var på plats vid Riksmötets öppnande.

Kungafamiljen har inte samlats offentligt sedan december.Men håll ut – i mars blir det ändring på detta!

Representationsmiddagarna är ett sätt för den svenska monarkin att visa upp sig från sin bästa, mest ståtliga sida – men också en möjlighet för kungligheterna att samla på intryck från omvärlden. På gästlistan hittar man vanligtvis tunga profiler från diplomatiska kåren, riksdag, regering, myndigheter, vetenskap, idrott, näringsliv och kultur.

Representationsmiddag på Slottet

Kungafamiljen var på plats vid Riksmötets öppnande.

Kungafamiljen var på plats vid Riksmötets öppnande.

Den första representationsmiddagen för året äger rum onsdag 4 mars på Slottet. Värdparet kung Carl Gustaf och drottning Silvia får då sällskap av kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia. Prinsessan Madeleine och hennes make Chris O’Neill stannar dock hemma i Florida.

Det här är första gången vi ser kungligheterna samlade under 2020. Faktum är att vi måste gå tillbaka till 11 december för att hitta förra tillfället då kronans representanter visade sig tillsammans i enad flock i ett offentligt sammanhang. Då var det kungens traditionsenliga middag för Nobelpristagarna, även den arrangerad på Slottet.

Kungafamiljen kommer

Men sedan dess har kungligheterna spridit ut sig. Kungen och Silvia åkte till exempel ensamma upp till Jokkmokk för att fira samernas nationaldag, Victoria och Daniel har varit i Höganäs och drejat krukor och Carl Philip och Sofia gästade Idrottsgalan i Globen. Nu får vi äntligen uppleva hela vårt kungahus i samlad skara – bortsett från Madeleine, Chris och de kungliga barnbarnen förstås.

Det ska tilläggas att kungafamiljen samlades för familjemedlemmen Dagmar von Arbins begravning i början av februari, men det var en privat ceremoni, där kungen och resten deltog som sörjande.

Inleds med mingel

Vid förra representationsmiddagen, som ägde rum i november, bjöd kungafamiljen in ungefär 150 gäster. Bland dessa fanns simmaren Sarah Sjöström och vetenskapsgurun Emma Frans.

Representationsmiddagarna inleds med mingel i slottets balsal Vita havet, och sedan sätter sig alla till bords vid det 45 meter långa bordet i Karl XI:s galleri. Där bjuds gästerna på en fyrarättersmiddag.

Foto: TT