Glädjebeskedet för kronprinsessan Victoria – träffar på Mette-Marit i Sverige

Kronprinsessan Victoria och kronprinsessan Mette-Marit

Kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon kommer till Sverige!

Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 47?
Slå på ljud

Ett lyckligt besked går att läsa på det svenska hovets hemsida!

"Den 26-28 januari 2022 står DD.KK.HH. Kronprinsessan och Prins Daniel värdar för det officiella besök som DD.KK.HH. Kronprins Haakon och Kronprinsessan Mette-Marit av Norge avlägger i Sverige", står det att läsa där.

Besöket äger rum i Stockholm under två dagar och avslutas i Göteborg.

Mette-Marit och Haakon kommer till Sverige

Det här är en underbar nyhet för alla inblandade – inte minst för Victoria och Mette-Marit.

Det norska kronprinsessparet är de av alla kungliga kollegor som står kronprinsessan Victoria närmast. Mette-Marit, 48, och Victoria, 44, är ju mer som två väninnor än arbetskamrater.

Men Haakon och Victoria är också väldigt viktiga för varandra.

– De är i samma speciella livssituation och har bara varandra när det är en kris som ska hanteras. De vet att de kan lita blint på varandra, säger Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall.

– När Daniel genomgick en njurtransplantation var Haakon en av dem stöttade Victoria mest.

Vad ska då besöket bestå i? Jo, så här skriver hovet:

"Besöket ska bidra till att stärka det nära affärssamarbetet mellan våra två länder, med fokus på hållbart och kunskapsbaserat värdeskapande. Ämnen som tas upp under besöket är artificiell intelligens, smarta samhällen, bioekonomi, hälsa och välfärdsteknik samt ren energi och grön omställning. Havs- och miljöfrågor lyfts vid besök till forskningsmiljöer i både Stockholm och Göteborg."

De två paren ska också genomföra ett besök på Fryshuset i Stockholm.

"Både Kronprinsparet och Kronprinsessparet är engagerade i frågor rörande ungdomar samt frågor rörande utanförskap", skriver hovet.

Senaste gången Victoria och Daniel umgicks med Haakon och Mette-Marit var i somras, när kronprinsparet kom till Gotland.

"Håller nära kontakt"

Då syntes det att familjerna står varandra nära. Prinsessan Ingrid Alexandra, som för övrigt har Victoria som gudmor, höll om "kusinen" prinsessan Estelle på bilden som togs vid tillfället.

”De skandinaviska tronföljarfamiljerna håller nära kontakt med varandra. Kronprinsessfamiljen uppskattade att få umgås med sina norska vänner och släktingar, samt att få möjlighet att visa dem denna unika del av Sverige”, skrev kungahuset på Instagram.