Glädjebeskedet i japanska kejsarfamiljen: "Vi ska ha barn"

Förlovning, giftermål och nu barn. Ja, det har gått i rask takt för Victorias väninna, ex-prinsessan Ayako, och hennes redarmake Kei Moriya. I veckan meddelade de nyheten som spreds som en löpeld över Japan.
Prinsessan Ayako och Kei Moriya när de offentliggjorde sin förlovning.

Prinsessan Ayako och Kei Moriya när de offentliggjorde sin förlovning.

Ayako gifte sig i höstas med skeppsmäklaren Kei Moriya på traditionellt vis i Meiji-templet i Tokyo, uppkallat efter prinsessan Ayakos förfader. Hon är inte släkt i rakt nedstigande led med kejsar Akihito. Hon är dotter till Norihito, prins Takamado och Hisako, prinsessan Takamado. Hennes far, som dog 2002, var kusin till kejsaren Akihito som abdikerade nyligen.

Japan följer gamla traditioner

Kejsarfamiljen väcker stort uppseende i ett land som vårdar monarkins flertusenåriga traditioner. Att tidigare prinsessan nu väntar barn går inte obemärkt förbi. Fortfarande har Ayako vissa uppdrag. Till skillnad från andra prinsessor som avstått från sina hedersuppdrag och beskyddarskap, behöll Ayako sin status som hedersordförande för Kanada-Japan-sällskapet och Japans sjökadett-organisationen. Beslutet fattades på grund av att den kejserliga familjen krymper i storlek. Även om det kejserliga hovet förnekade att de spelat en aktiv roll i beslutet och beskrev det som “ett avtal mellan prinsessan och de två organisationerna”.

Prinsessan Ayako gifter sig

Ayako

Ayako är forskare

Under 2010 och 2011 läste Ayako på Camosun College i Victoria i Kanada. I mars 2013 tog prinsessan Ayako examen vid Josai International University och kom in på forskarutbildningen. För närvarande är Ayako forskare vid JIU: s fakulteten för socialt arbete i Japan. 

Den 29 oktober 2018 gifte hon sig med Kei Moriya. En mottagningsbankett ägde rum den 31 oktober på New Otani Hotel i Tokyo med kronprinsen och kronprinsessan närvarande. Moriya arbetar på ett rederi, och hans mor är väninna till svärmor, prinsessan Hisako.

Ayako träffade sin man via mamma

De nyförlovade träffades via mammorna! Det var Ayakos mor som presenterade dem för varandra i samband med ett möte på en välgörenhetsorganisation.  Moriya satt i styrelsen och när de träffades uppstod kärlek! Regeringen beslutade i samband med vigseln att bevilja paret en engångsersättning på 950 000 dollar. Ayako är god vän till kronprinsessan Victoria och har besökt Sverige flera gånger.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: