Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Gör er redo för nya generationen – så förändrar de monarkin

25 dec, 2023, 13:00 
AvLinus Brännström

De nordiska kungahusen står inför ett generationsskifte.
Så kommer monarkin att förändras när Victoria, Haakon och Frederik tar över tronerna i Sverige, Norge och Danmark – och så stöttar de varandra bakom kulisserna.

Annons

Frågan är känslig.

Det märks inte minst i Karin af Klintbergs dokumentär Kungen och jag där hon pratar med både kungen och kronprinsessan Victoria om den dagen då Sverige kommer att få en ny regent.

WOW! Mette-Marit och Haakon hemma hos Victoria & Daniel på Haga slott – se filmenBrand logo
WOW! Mette-Marit och Haakon hemma hos Victoria & Daniel på Haga slott – se filmen

Kungen säger i dokumentären att han tänker sitta kvar på tronen till sin död.

– Ja, så är det enligt vår tradition, säger han och tillägger att det inte är ”aktuellt på något sätt” att bryta den traditionen.

När Karin af Klintberg pratar med kronprinsessan Victoria om samma ämne blir det väldigt känslosamt.

– Vi pratar inte så mycket om döden i vår familj, säger Victoria i Kungen och jag.

– Det kommer att vara en väldigt svår dag. Vi pratar ju om den dagen då min far går bort. Så det kommer att innebära en enormt stor sorg samtidigt som uppgiften tar mig igenom den dagen och jag kommer att ta mig an den uppgiften, fortsätter hon innan känslorna tar över.

Annons

– Du ser, jag kan inte landa i det här. Jag tycker att det är jättesvårt.

Det är förstås tufft att tänka på. Men det är ett faktum att vi står inför ett generationsskifte – inte i bara i Sverige, utan även i Norge och Danmark.

Kungen är 77 år och har varit regent i 50 år, drottning Margrethe är 83 år och har suttit på den danska tronen i 51 år samtidigt som kung Harald – som varit regent i Norge i 32 år – hunnit fylla 86.

– När man har fyllt 75, det är ju då man till exempel slutar köpa gröna bananer. Det är då man inser verkligheten, ingenting varar för evigt. Det är ju hela idén med livet, säger journalisten och kungaexperten Sten Hedman.

Kung Carl Gustaf, drottning Margrethe och kung Harald
Kung Carl XVI Gustaf, drottning Margrethe och kung Harald.

Tronarvingarnas relation – bakom kulisserna

De som ska ta över är kronprinsessan Victoria, 46, kronprins Haakon, 50, och kronprins Frederik, 55.

Annons

De tre arvtagarna känner förstås varandra väl och har nära band – de är alla födda inom tio år och har på sätt vis följts åt genom livet. Naturligtvis kommer de också att kunna söka stöd hos varandra när det väl är dags för dem att ta över efter sina föräldrar.

Sten Hedman berättar att tronarvingarna också träffas oftare än vad som märks i offentligheten.

– De umgås mycket mer än på officiella tillställningar. Victoria och Daniel har ju hälsat på i både Danmark och Norge, det kommer inte alltid i tidningarna utan det sker ju i stillhet. Då vill de ha minsta möjliga uppmärksamhet och bara vara privata kompisar, säger han och fortsätter:

– Jag tror att de har förstått det här, att det ju inte finns många kungahus kvar och det blir ett stort krav på dem att göra ett bra jobb. Så jag tror att de förbereder sig väldigt väl. Det är spännande tid vi har framför oss. Det kommer att bli väldigt spännande.

Annons

Samtidigt tror Sten Hedman att kronprinsessan Victoria är den av de tre arvtagarna som är allra bäst förberedd inför den stundande uppgiften.

– Jag tycker nog att alla tre landslagen är ganska starka. Det enda som de kommer ha emot sig är att de kommer att vara nya, det tar ju alltid lite tid att sätta sin position. Victoria är nog den som mest har fått trimma in sig på sin roll, kungen har gett henne väldigt mycket spelrum. Jag tycker inte att Frederik och Haakon har fått samma spelrum, jag tycker inte att de har fått samma möjlighet att visa upp sig. Victoria har ju fått ta mycket tunga grejer, säger han.

– Där har kungen varit smart. Visserligen säger han att han kommer att dö på sin post, men när han väl gör det så har han verkligen krattat manegen för Victoria, på ett sätt som kungligheterna i Danmark och Norge inte har gjort riktigt lika bra.

Kronprinsessan Mette-Marit, kronprins Haakon, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, kronprinsessan Mary och kronprins Frederik
Den nya generationen som ska ta över i Norge, Sverige och Danmark.

Så har monarkin moderniserats: ”För Sverige i tiden”

Men frågan är vad tronskiftena komma att innebära för de nordiska monarkierna – i Sverige har en ny regent flera gånger i historien inneburit förändringar och moderniseringar.

Annons

Till exempel var kungens företrädare, farfar Gustaf VI Adolf, konservativ – han ville helst att Carl Gustaf skulle gifta sig med en europeisk kunglighet och hade knappast godkänt äktenskapet med drottning Silvia.

– Det är klart, han hade väl inte gillat det. Han hade ju i sin tur varit med om när hans pappa nobbade en massa unga prinsar och prinsessor att få gifta sig med vilka de ville. Han hade ju aldrig varit glad åt att vår nuvarande kung inte gifte sig med en kunglighet, säger Sten Hedman.

När vår nuvarande kung väl tog över beviljade han också prins Bertil att till slut få gifta sig med Lilian Craig och samtidigt få behålla sin prinsvärdighet.

– Den gamle kungen var en härlig person, men han var ju född i ett annat århundrade. Det måste man ju ha respekt för också, att gamla människor har gamla tankar. Han höll ju väldigt hårt på protokollet. I dag har man ju lättat på protokollet. Vår nuvarande kung insåg att det här måste ju lättas upp lite, för Sverige i tiden. Han följde bara sitt valspråk egentligen, säger Sten Hedman.

Annons

I dag är det inga konstigheter att en nordisk kunglighet gifter sig med en man eller en kvinna av folket – vilket vi sett många exempel på, inte minst i vår egen kronprinsessas fall.

– Under historiens gång har det varit mycket arrangerande sammanträffanden och underliga och märkliga relationer. Det har varit många olyckliga människor. Historien visar ju att man är på rätt väg nu, säger Sten Hedman.

Kronprinsessan Victoria och kungen
Victoria har skolats in väl av kungen och har det bästa utgångsläget av de nordiska arvtagarna, enligt kungaexperten.

”Victoria är väldigt noggrann med protokollen”

De nordiska kungahusen har fortsatt sin moderniseringsprocess under de senaste decennierna. Öppenheten är, ur ett historiskt perspektiv, enorm – kungligheterna delar med sig av sina liv i sociala medier och ställer upp på långa intervjuer.

Inte minst har kungen bjudit till ordentligt i år, i samband med firandet av hans 50 första år på tronen.

Annons

– Den gamle kungen, Gustaf VI Adolf, jag tror aldrig någonsin att han blev intervjuad överhuvudtaget av någon tidning. Han kanske läste något tal i radio. Han var ju så okänd på ett sätt, känd men okänd. Det är ju en helt annan värld vi lever i nu, säger Sten Hedman.

Men frågan är om kronprinsessan Victoria kommer att genomföra ännu fler förändringar när hon väl blir drottning – eller om det finns en gräns för hur progressiv man kan vara.

Sten Hedman är inne på det sistnämnda.

– Jag tror att Victoria är väldigt noggrann med protokollen. Man kan tycka att hon är väldigt glad och charmig och öppen och det är hon ju. Men det finns en linje som hon håller väldigt hårt på så jag tror att protokollet är väldigt viktigt för henne också, det tror jag att hennes pappa har trumfat i henne under åren. Man måste ändå ha en hög svansföring, det går inte att bli för folklig, säger han.

– Hon skulle ju aldrig kunna leda Allsång på Skansen, även om det finns folk som tycker det.

Annons

Men prinsessan Estelle lär i alla fall inte behöva gifta sig med någon tysk prins i framtiden – om hon inte absolut vill, förstås.

– Det kommer att vara den enda riktiga vägen, att det är kärleken som bestämmer. Där får det gamla hovprotokollet vika sig igen och det har ju visat sig att det går väldigt bra. Vi har ju en drottning i dag, Silvia, som är fantastisk, säger Sten Hedman.

Den svenska kungafamiljen
Carl Philip kommer att spela en viktig roll när Victoria blir drottning – prinsessan Madeleine lär dock få behålla sina ”lösa tyglar”.

Så blir Madeleines och Carl Philips roller i framtiden

En annan viktig fråga är vilka roller som prinsessan Madeleine och prins Carl Philip kommer att få när Victoria en dag blir drottning.

Prinsessan Madeleine har ju mer eller mindre försvunnit ut ur offentligheten och under många år levt utomlands med Chris och barnen. Även om de nu ska flytta tillbaka till Sverige finns det absolut ingenting som tyder på att hon kommer att spela någon stor officiell roll i framtiden.

Annons

– Madeleine har ju aldrig varit intresserad av sitt ämbete överhuvudtaget. Det visade hon redan när hon var i tonåren, att hon var helt ointresserad av att vara en officiell person. Att det närmast var ett lidande, säger Sten Hedman.

– Att hon skulle ta en större roll i offentligheten håller jag som uteslutet. Hon är ju fullkomligt ointresserad av det. Jag tror att hon kommer att få behålla sina lösa tyglar.

Då prinsessan Madeleine får anses vara ute ur bilden är det desto mer troligt att vi kommer att få se mer av prins Carl Philip när hans storasyster tar över tronen.

Även om Carl Philip jobbar med design och på så sätt har en karriär utanför det kungliga är det rimligt att tro att han kommer att ha betydligt fler kungliga uppdrag i framtiden – det är närmast ett måste då åtagandena är så många.

– Carl Philip verkar bli mer och mer officiell. Jag tycker att han gör fler officiella jobb nu och visar upp sig, det kanske är en intrimningsperiod även för honom. Kungahuset kan ju inte bara vara Victoria och Daniel i framtiden, det måste vara ett lag. De har så pass många uppdrag att utföra så det vill ju till att han är med och jobbar, säger Sten Hedman.

Foto: TT

Annons