Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Gränslösa beteendet – bara timmar före mötet med Victoria: "Omdömeslöst"

19 jan, 2023, 05:00 
Indra Nordemar
Alkoholen flödade före middagen på slottet, och allt betalades med skattepengar.
Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
För Sverige i tiden! Här tillträder kungen tronen – 27 år gammalBrand logo
För Sverige i tiden! Här tillträder kungen tronen – 27 år gammal

På fredag samlas hela kungafamiljen på Kungliga slottet – plus de drygt 200 övriga inbjudna gästerna. Då äger den årliga Sverigemiddagen rum, en tradition upprättad av kungen i samband med att han firade 40 år på tronen 2013.

“Kungafamiljen vill genom den uppmärksamma personer som gjort betydande insatser lokalt, regionalt eller nationellt”, skriver hovet om syftet till middagen.

Den handlar om de som gjort något anmärkningsvärt, i positiv bemärkelse: Men i stället har en högt uppsatt person agerat precis tvärtom – bara några få timmar före den stora kvällen.

Bröt mot reglerna strax före mötet med Victoria

Enligt en granskning var det för några år sedan som en före detta landshövding bjöd in några av de inbjudna gästerna till en restaurang i centrala Stockholm.

Annons

Där bjöd han på alkohol i alla dess former: Sprit, vin, cider, öl – och allt betalades med skattepengar.

– De som kungen bjuder från länet samlar jag alltid före för att ta en drink. Då är det liksom ett avsteg från policyn, menade han själv.

Victoria och övriga i kungafamiljen hälsar alltid personligen på gästerna på Sverigemiddagen.

Men ex-landshövdingen hade då brutit mot länsstyrelsens alkoholpolicy vid upprepade tillfällen. Ett eller två glas vin är tillåtet att bjuda på i samband med jobbmiddagar, men den gränsen hade överskridits många gånger och notan hade gått direkt till länsstyrelsen.

– Han har brutit mot myndighetens alkoholpolicy – han har brutit mot ett regelverk. Det vittnar om ett stort slarv eller omdömeslöshet, har Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap, sagt till SVT Nyheter Småland.

Bjereld fortsatte:

– Det som upprör är att jag tror att många tycker att det är en bristande respekt. Både mot det ämbete han är satt att utöva och mot de medborgare han är satt att representera.

Här dukas det upp till Sverigemiddagen.

Förhoppningsvis är det ingen som skapar sådant rabalder i år, då Sverigemiddagen blir startskottet på kungafamiljens stora jubileumsår.

Foto: TT

Annons