Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Gränslösa beteendet – bara timmar före mötet med Victoria: "Omdömeslöst"

Gränslösa beteendet – bara timmar före mötet med Victoria: "Omdömeslöst"

Alkoholen flödade före middagen på slottet, och allt betalades med skattepengar.
För Sverige i tiden! Här tillträder kungen tronen – 27 år gammal
2:21

Efter reklamen: För Sverige i tiden! Här tillträder kungen tronen – 27 år gammal

(2:21)

Slå på ljud

På fredag samlas hela kungafamiljen på Kungliga slottet – plus de drygt 200 övriga inbjudna gästerna. Då äger den årliga Sverigemiddagen rum, en tradition upprättad av kungen i samband med att han firade 40 år på tronen 2013.

“Kungafamiljen vill genom den uppmärksamma personer som gjort betydande insatser lokalt, regionalt eller nationellt”, skriver hovet om syftet till middagen.

Den handlar om de som gjort något anmärkningsvärt, i positiv bemärkelse: Men i stället har en högt uppsatt person agerat precis tvärtom – bara några få timmar före den stora kvällen.

Bröt mot reglerna strax före mötet med Victoria

Enligt en granskning var det för några år sedan som en före detta landshövding bjöd in några av de inbjudna gästerna till en restaurang i centrala Stockholm.

Där bjöd han på alkohol i alla dess former: Sprit, vin, cider, öl – och allt betalades med skattepengar.

– De som kungen bjuder från länet samlar jag alltid före för att ta en drink. Då är det liksom ett avsteg från policyn, menade han själv.

Victoria och övriga i kungafamiljen hälsar alltid personligen på gästerna på Sverigemiddagen.

Sören Andersson/TT

Men ex-landshövdingen hade då brutit mot länsstyrelsens alkoholpolicy vid upprepade tillfällen. Ett eller två glas vin är tillåtet att bjuda på i samband med jobbmiddagar, men den gränsen hade överskridits många gånger och notan hade gått direkt till länsstyrelsen.

– Han har brutit mot myndighetens alkoholpolicy – han har brutit mot ett regelverk. Det vittnar om ett stort slarv eller omdömeslöshet, har Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap, sagt till SVT Nyheter Småland.

Bjereld fortsatte:

– Det som upprör är att jag tror att många tycker att det är en bristande respekt. Både mot det ämbete han är satt att utöva och mot de medborgare han är satt att representera.

Här dukas det upp till Sverigemiddagen.

Fredrik Sandberg/TT

Förhoppningsvis är det ingen som skapar sådant rabalder i år, då Sverigemiddagen blir startskottet på kungafamiljens stora jubileumsår.

Foto: TT