Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Grattis drottning Rania av Jordanien - 40 år

31 aug, 2010, 08:15 
Agneta Nisbeth
Annons
queen rania
Rania twittrar från Victorias och Daniels bröllop.
Familjen på semester i Medelhavet, strosar runt som vilka som helst.

Annons

Drottning Rania med sonen Hashem och dottern Salma.
Drottning Rania med sonen Hashem och dottern Salma.

Vackra drottning Rania av Jordanien fyller i dag 40 år och det bjuds med en bit egenhändigt bakad kladdkaka hemma i palatset i Amman.

Ranias chokladkaka är berömd. En kaloridrypande tingest som hennes barn – kronprins Hussein, 16, prinsessorna Iman, 13, och Salma, 9, och lillprinsen Hashem, 5, – med modernt språkbruk kallar “grym”, och som består av osaltat smör, grädde, vetemjöl, socker, krossade valnötter, kakaopulver, vaniljsocker, en halv påse marshmallows och så ägg.

Annons

Att Rania själv skulle frossa loss i detta så sanslöst fettdrypande bakverk är en otänkbarhet, eftersom hon vaktar minutiöst på sin figur och börjar varje morgon med ett trekilometer löppass. Är hon bortrest som hon ju ofta är, så nyttjar hon i stället löpbandet på hotellens gym.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Familjen på semester, strosar runt som vem som helst.
Familjen på semester i Medelhavet, strosar runt som vilka som helst.

Drottning i tiden

Rania är verkligen en drottning i tiden och finns självklart på nätet, på YouTube, där hon har en egen kanal.

– Det är ett bra sätt att ge folk en inblick i mitt liv. Det du ser är äkta och oredigerat.
Twittrar – bloggar i kortform – gör hon också, på sin hemsida, och då om allt mellan himmel och jord. Nära 850 000 människor följer hennes liv på Twitter, vilket hon tycker är roligt.

Annons

– Jag vill visa vad som händer runt omkring, och ge min bild av Jordanien och vad jag är engagerad i. YouTube är en utmärkt plattform för att skapa dialog och jag vill utnyttja detta verktyg för att bryta ner fördomar. Som att alla araber hatar USA, att muslimer är terrorister och att jordanska kvinnor inte får arbeta.

Abdullah och Rania har varit gifta sedan 10 juni 1993.
Abdullah och Rania har varit gifta sedan 10 juni 1993.

Twittrade från Victorias och Daniels bröllop

Ni såg väl bilden på Rania från kronprinsessan Victorias och Daniels bröllop? Rania stod där leende på terrassen på Stockholms slott och fotograferade sig själv bland alla festfina kungligheterna för att snabbt kunna lägga ut på nätet sen. Bildtexten löd: “Underbar dag i Stockholm på kronprinsessan Victorias bröllop. Lycklig att ha bevittnat kärlek mellan en ljuvlig brud och brudgum.”

Annons

Blixtkära

Rania och  kung Abdullah träffades på en middag 1993, de blev blixtkära och gifte sig efter tre månaders dejtande. Äktenskapet är stabilt och bra.

– Min man är mitt bästa stöd. Och en bra bollplank!

Drottning Rania kämpar bland annat för att barns rätt till utbildning.
Drottning Rania kämpar bland annat för barns rätt till utbildning.

Ge hennes land en chans

Vad önskar hon sig då i födelsedagspresent? Jo, absolut inget för egen del, däremot att vi i västvärlden kanske försöker nyansera våra förutfattade meningar om arabvärlden lite grann, och ge hennes land en välförtjänt chans.

– Den rosenröda stenen i staden Petra, den rika kulturen och all skönhet som här finns. Ett land som är tryggt, varmt och välkomnande. Så är mitt Jordanien.

Av Marianne Rolfstadius

Foto: Stella Pictures

Läs även:

Annons