Grattis Ingrid Alexandra – 6 år i dag!

Grattis Ingrid Alexandra – 6 år i dag!

Prinsessan Ingrid Alexandra fyller sex år i dag. Hon är den första kvinnan som är född med arvsrätt till den norska tronen. Ett stort grattis till födelsedagsflickan!

– Det blir ett privat firande, säger en anställd på norska hovets informationsavdelning.

När statsminister Kjell Magne Bondevik den 22 januari 2004 meddelade att den nya tronarvingen, som fötts dagen innan, skulle heta Ingrid Alexandra blev det både jubel och förvåning i leden.

– Märkligt att kronprinsparet valde att döpa dottern till ett så vanligt namn som Ingrid, sade en del.

Andra var överraskade över kombinationen ”Ingrid Alexandra”. Det är endast tre i hela Norge som kan stoltsera med det namnet. I kungliga kretsar finns det representerat i den dansk/tyska släkten.

Drottning Margrethes lillasyster, prinsessan Benedikte av Berleburg, är mormor till prinsessan Ingrid Alexandra Irma Astrid Benedikte, som döptes 13 december 2003, kort tid innan norska prinsessan föddes.

Prinsessfeber efter Simpsons

Haakon och Mette-Marits lilla tös har utmärkt sig som en livlig, sprallig och roligt tjej, som älskar att stoja med sina bröder. Hon har också fått smaka på kungliga uppdrag och följt med pappa och mamma när de arbetar. Att hälsa fint är ingen konst för Ingrid Alexandra. Men än lär det dröja innan hon börjar drillas till drottning. En nybakad sexåring har så mycket kvar att uppleva och göra och föräldrarna är måna om att hennes tillvaro är så ”vanlig” som möjligt.

Men vanlig är hon inte – och förra veckan nämndes prinsessans namn i ett avsnitt av ”The Simpsons”. Det var prinsessfeber i stan och tecknade figuren ”Lisa” berättade för miljontals tv-tittare att hon blivit inspirerad av prinsessan Ingrid Alexandra av Norge! Inte dåligt att vara en förebild och inspirationskälla när man just fyllt sex år!

Foto: TT