Grattis kronprins Philippe 50 år!

kronprins philippe, mathilde

Söndagarna är familjens dag.

Söndagarna är familjens dag.

Stort grattis säger vi till belgiske kronprins Philippe som fyller 50 år idag! Och någon åldersnoja tycks han inte lida av. I en öppenhjärtig intervju med De Standaard berättar prinsen om hur han ser på att fylla 50.

Nej, någon ångest över att passera femtiostrecket tycks han inte ha, den gode Philippe. Men visst har han funderat över denna milstolpe i livet.

– Man får en tankeställare av att fylla 50 år. Men främst försöker jag njuta av det. Jag glädjer mig åt att fylla 50 och att jag har möjlighet att göra det jag gör. Jag är tacksam, säger Philippe till De Standaard.

Kronprinsen ser positivt på livet

Tycker han kanske rent av att livet börjar vid 50?

– Nja, det vet jag inte. Livet börjar varje dag när jag vaknar. Jag försöker att se positivt på livet. 50 är en intressant ålder då man hunnit få lite erfarenhet. Jag har gjort så mycket, och jag vill göra ännu mer!

Kronprins Philippe är ju också småbarnspappa. Och de fyra barnen Elisabeth, Gabriel, Emmanuel och Eléonore hjälper till att hålla honom ung.

– Jag har fyra små barn som ibland drar åt fyra olika håll. Det är intensivt, men väldigt trevligt. Man måste klättra i träd, springa efter bollar och krypa under soffor, säger Philippe.

Beundrar kronprinsessan

Dessutom håller han sig i form med löpning, skidåkning, simning – och allra helst promenader. När han har en stund över plockar han upp en god bok som gärna får handla om filosofi eller historia.

Den 4 december 1999 gifte han sig med sin älskade Mathilde. Och han är omåttligt stolt över sin söta och duktiga fru. Han beundrar det arbete hon utför som kronprinsessa.

– Det hon gör, gör hon också för mig. Hennes arbete ger en extra dimension till mitt uppdrag.

Kronprinsen är öppen för kritik...

Kronprinsen är öppen för kritik...

Fått kritik

Föga förvånande är det just stunderna med familjen som kommer högst på Philippes lista.

– Söndagarna är familjens dag. Då är det jag och min fru och våra fyra barn! Vi dricker kaffe och skrattar tillsammans. Stoppar tiden. Det är en stund att se fram emot, säger Philippe.

Philippe har fått kritik för att han är för stel och inte har någon kontakt med verkligheten. Men han tycks ta det med ro.

– Jag är öppen för kritik. Man kan ofta lära sig något. Jag försöker också att ta till mig av det positiva som sägs. Vi får många mail till slottet så jag vet att det är många som stödjer oss.

Nu är det dags för födelsedagskalas hos den belgiska kronprinsfamiljen! Som en extra krydda fyller även yngsta dottern Eléonore år – dagen efter sin pappa fyller lillprinsessan nämligen två. Och hur ska då Philippe fira sin födelsedag?

– Det blir privat, med några vänner.

Av Camilla Spjuth Palve

Foto: IBL