Grattis på 75-årsdagen kejsarinnan Michiko!

Livet har inte alltid varit så lätt för Japans kejsarinna, som hade många duster med sin svärmor. Men tack vare kärleken från maken kejsare Akihito har hon kunnit resa sig gång efter gång och i dag fyller hon 75.

Så gratulerar vi Japans ”porslinsdocka”, kejsarinnan Michiko på 75-årsdagen. Medan maken, kejsare Akihito, fascineras av smörbultens liv – en fisksort som han forskat kring halva sitt liv och aldrig tycks få nog av – så pysslar hon med palatsets silkeslarver. Matar dem med fint strimlade mullbärsblad och följer därmed en uråldrig kejsarinnerlig tradition.

Michiko är trebarnsmamma

Michiko är trebarnsmamma, utbildad vid Harvad universitet i USA och Oxford i England och talar en välputsad engelska. Hon är också en skicklig pianist och älskad av merparten av det japanska folket. Hon har också tampats med svärmodern från helvetet, stackarn, den ofattbart högdragna Nagako ( som dog 1989) och betraktade henne som nåt katten släpat in. Michiko har även förlorat rösten flera gånger av ren stress, haft missfall och gråtit floder i sin ensamhet – som när svärmor Nagako förbjöd henne att gå på sin älskade mors begravning och fräste:

– Vi kungliga beblandar oss inte med folket!

Michiko är född rik och sprungen ur den japanska finansfamiljen Shoda, men inte kunglig, vilket legat henne i fatet. Kejsarinna har hon varit sen den 7 januari 1989, själva kröningen ägde rum i Kejserliga palatset i Tokyo den 12 november 1990. Och äktenskapet med Akihito är tack och lov gott. De firade 50-åriga bröllopsdag den 10 april i år.

Michiko och Akihito blev blixtkära

Michiko och Akihito, möttes på tennisplanen i Karuizawa, hon var 22 och han 23. Akihito var där på semester med sin syster Emiko, och de efterlyste några tennispartners att spela med, en amerikansk kille och Michiko ställde upp. Akihito blev blixtkär i Michiko och meddelade sina föräldrar att han nu funnit sitt blivande gemål. Och då var det klippt! Akihito sändes till Paris ”för att glömma”, pappa kejsare Hirohito var lika rasande som mamma Nagako över hans val. Men vad hjälpte det?

Akihito och hans hustru Michiko

Akihito gjorde precis som kronprinsessan Victoria som ju också hade lite svårt att få mamma Silvia och pappa kungen att acceptera Daniel Westling i början, han stod på sig och visade genom sin glöd och envishet att kärleken rår inga bördslagar på. Så allt har inte varit elände för Michiko, makens kärlek är guld värd.

Av Marianne Rolfstadius

Foto: TT