Grattis på födelsedagen prins Christian!

christian-hovet

I dag blir det tårta och paket hemma hos Mary och Frederik på Amalienborg. Kronprinsparet firar nämligen att deras äldsta son prins Christian fyller nio år. Och hovet firar med nya bilder på prinsen.

Prins Christian Valdemar Henri John föddes klockan 01:57 den 15 oktober 2005 på Rigshospitalet i Köpenhamn. Han var bara tre dagar gammal när han helt ovetandes om den stora uppståndelsen han orsakat mötte pressen för första gången.

christian-hovet

Christian är nummer två i den danska tronföljden och förväntas få titeln Christian XI den dag han tar över rollen som dansk regent. Den danska presskåren charmade han redan under sin första intervju som skedde samma dag han började den kommunala skolan Tranegårdsskolan för tre år sedan.

Danish crown prince couple with family in Greenland

Blott nio år fyllda har Christian redan hunnit med flera offentliga uppdrag. Tillsammans med småsyskonen Isabella, Vincent och Josephine följde Christian till exempel med sina föräldrar under sensommarens långa officiella besök på Grönland.

ste_prins-Christian

Annars är det skolan och lek tillsammans med kamraterna som är prinsens vardag. Han är en omtänksam men busig storebror som ser till att det går vilt till i våningen på Amalienborg. Själva födelsedagsfirandet är privat med för att stilla allas nyfikenhet har danska hovet som vanligt delat med sig av några nya porträttbilder på prinsen. Tidigare år har kronprinsessan Mary stått bakom kameran men i år är det bilder tagna av fotograf Franne Voigt under kronprinsfamiljens resa till Grönland.

Av Liv Sander

Foto: Franne Voigt, All Over Press, IBL, Stella Pictures