Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Grattis prins Carl Philip 30 år!

13 maj, 2009, 09:00 
Agneta Nisbeth
Kungafamiljens lillebror har blivit stor... I dag fyller prins Carl Philip 30 år.
Annons

I tävlingsporschen med släktnamnet Bernadotte på rutan går det undan i kurvorna. Och i verkliga livet har det också varit branta backar och snabba svängar senaste tiden: Det tio år långa förhållandet med Emma Pernald är officiellt över, men relationen verkar väldigt bra just nu…

Prinsen hade bråttom även när han var liten. Han gasade på ordentligt vid födseln och kom till världen flera veckor för tidigt.Kungen var på Mainau för att gratulera Lennart Bernadotte på 70-årsdagen och fick störta hem i ilfart. Carl Philip var fem timmar gammal när kungen höll honom i sina stolta fadersarmar för första gången.

Carl Philip är Sveriges ende prins

Carl Philip har ärvt mycket av sin pappa, från drömmen om att bli bonde till fotointresset och dyslexin. Den har förstås orsakat honom mycket tandagnisslan och många extra pluggtimmar genom åren.

Att däremot stå framför kameran gillar Carl Philip däremot inte alls och i syskonskaran är han den som är mest tillbakadragen: Storasyster Victoria var den som bestämde och lillasyster Madeleine var den som hade starkast vilja. I mitten stod Carl Philip, en tillbakadragen diplomat precis som många andra mellanbarn.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Han är Sveriges ende prins, men vill helst smälta in oavsett om det gäller plugget eller lumpen. Militärtjänstgöringen vid kustartilleriregementet KA 1 i Vaxholm minns han med värme:

– Där var jag bara en i gänget. Carl Philip. Inte prinsen. Sammanhållningen, gruppen, allt det där var fantastiskt.

Firas på borggården i dag

Nu satsar han på att bli bonde, ett vägval som faktiskt gjort både mamma och systrarna lite häpna, berättar han i en intervju. Och kanske får vi en dag se Emma som hans prinsessa trots allt. När han är i Stockholm går de långa promenader tillsammans med sin hund Gela – som bor hemma hos Emma under veckorna. Sen delar de på vårdnaden när prinsen är hemma i stan…

I dag klockan 13 firas prins Carl Philip med pompa och ståt på Yttre Borrgården vid Stockholms Slott.

Av Jenny Alexandersson

Foto: Charles Hammarsten, All Over Press

Annons