Grattis prinsessan Lilian på 95-årsdagen!

lilian_princess

Prinsessan Lilian med sin älskade Bingo.

Prinsessan Lilian med sin älskade Bingo.

Ingen har varit ung så länge som hon Grattis prinsessan Lilian, 95! Idag fyller prinsessan Lilian 95 år och firar med liljekonvaljer och sina nära och kära.

I dag lever prinsessan Lilian ett stilla liv på Villa Solbacken, men högt upp i åren hade denna krutlady många järn i elden. Hon hade stambord vid fönstret på Ulla Winbladh, värdshuset på kungliga Djurgården en bit bort från Villa Solbacken, där hon bor. Gode vännen Peter Engelbrecht har skickat en vacker bukett blommor till Villa Solbacken på Djurgården varje vecka under flera år. En vänskapsgest som uppskattas mycket av Lilian.

Prinsessan Lilian trivs bra på Villa Solbacken tillsammans med sin Bingo.

Prinsessan Lilian trivs bra på Villa Solbacken.

Så fick de varandra till slut...

Så äntligen fick de varandra till slut...

Brud i slottskyrkan

När Lilian stod brud i slottskyrkan på Drottningholm den 7 december 1976, valde hon en ljuv bukett av just denna sin vita, skira älsklingsblomma. För henne symboliserar liljekonvaljen den lyckligaste dagen i hennes liv. I 33 år hade ju hon och prins Bertil levt tillsammans och först när kungen blivit kung kunde de gifta sig.

Prins Bertil

Det var med andra ord ett mycket moget förlovningspar som satt i soffan på slottet hösten 1976.

Prins Bertils trygga hand kramade hennes spröda.

– Vi är gamla nog, vi har känt varandra i 33 år. Då vi inte haft möjlighet att kunna gifta oss tidigare, har vi inte kunnat skaffa barn, det är något vi ångrar och det är något som är mycket sorgligt. Men vi är mycket lyckliga, sade prins Bertil på sin perfekta engelska.

Det blir inget officiellt firande på 95-årsdagen, men det kommer förstås att bli blommor och kramar från kungafamiljen. Även vi på Svensk Damtidning vill passa på att skicka våra varmaste gratulationer!

Av Åsa Bönnelyche

Foto: Charles Hammarsten, IBL

Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria har en mycket nära och speciell relation med prinsessan Lilian.

Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria har en mycket nära och speciell relation med prinsessan Lilian.