Grattis - prinsessan Madeleine fyller 30 år idag!

Den 10 juni fyller Sveriges prinsessa Madeleine Thérèse Amelie Josephine 30 år – Vi gratulerar!

Redan som baby visade prinsessan Madeleine sin starka vilja genom att skrika sig igenom hela dopet i Slottskyrkan den 31 augusti 1982.

När hon sedan blev lite äldre, och allt mer utvecklade sin egen personlighet, beskrevs hon som ett bångstyrigt, busigt liten charmtroll som gärna satte sig på tvären när hon inte fick som hon ville.

Lite hemlig

Med åren har Madeleine blivit lite hemlig av sig. Få har ens hört henne prata eftersom hon sällan – om någonsin – ställer upp i tv-intervjuer, inte i tidningsintervjuer heller för den delen.

Mystisk aura

Därför har hon lite utav en mystisk aura omkring sig – Många undrar vem hon är bakom den glittrigt vackra prinsessytan.

Victoria berättar

Storasyster Victoria gläntade en aning på locket en gång i en bokintervju:

– Madeleine är mest självständig, envis, och den som verkligen vill göra sin grej. I total motsats till mig så är hon en tävlingsmänniska.

Förmodligen ringade hon in sin systers personlighet ganska bra med de där orden.

Som liten gick hon i Smedslättsskolan i Bromma för att fortsätta mellanstadiet på Carlssons skola och sedan gå högstadiet och gymnasiet på Enskilda i Stockholm. I januari 2006 avlade prinsessan en filosofie kandidatexamen i konstvetenskap, etnologi och modern historia vid Stockholms universitet. Madeleine är faktiskt den enda i sin familj som har en akademisk examen.

Flytt till USA

Hon är vår mest omdiskuterade kunglighet och hon får utstå mycket spott och spe från folk som tycker att hon inte borde ta emot apanage eftersom hon lämnat landet, Madeleine har fått försvara sig och sin flytt till USA.

– Jag tar till mig det som skrivs. Jag blir ledsen när det beskrivs som om jag lever lyxliv och inte gör annat än shoppar och hänger på restauranger. Dels har jag mitt arbete på Childhood, dels ställer jag upp för Sverige när jag blir ombedd, sa hon tidigare i år i en intervju för hovets hemsida.

Het potatis

Madeleines kärleksförhållanden har varit en het potatis genom åren, kanske inte så konstigt med tanke på att hon haft en rad mer eller mindre lyckade relationer – alla pojkvänner har väl – milt sagt – inte precis varit prinsessgemåls-material.

När prinsessan bröt förlovningen med juristen Jonas Bergström 2010 blev nyheten förstasidesstoff i hela världen. Aldrig tidigare i modern tid hade en kunglighet brutit upp en förlovning!

Flydde landet

Madeleine flydde landet, färgade håret och började ett nytt liv tillsammans med pojkvännen Christopher O’Neill i New York. Tiden i USA verkar göra henne gott och personer som träffade prinsessan nyligen säger att det lyser om henne och att hon blivit mer social och öppen än tidigare. Madeleine verkar ha slagit sig till ro, både privat och på jobbet.

Barn?

Nu väntar kanske förlovning, giftermål och små svenskamerikanska barn. Det får framtiden utvisa. Ett som är säkert är att vår snart 30-åriga prinsessa fascinerar många. Som kvällstidningskrönikören Britta Svensson en gång uttryckte det:

“Prinsessan Madeleine är den som står för glamouren, det lilla extra, efterrätten i livet. Vi behöver henne egentligen inte. Men Gud, vad glada vi blir när hon dyker upp”.

Av Helena Lindstam

Foto: Charles Hammarsten, IBL, Stella Pictures, All Over Press

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: