Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Grattis prinsessan Margaretha, 75 år i dag!

31 okt, 2009, 07:00 
Vi hurrar för Margaretha – som avskyr ståhej och inte firar alls. "Hon läser mycket och har bra koll på vad som händer i Sverige, men hon åker nästan aldrig hit längre", berättar en väninna.
Annons

 

I dag, den 31 oktober, fyller prinsessan Margaretha 75 år, Hon är nog den mest släktkära av alla våra Hagasessor och är gärna med och minglar när familjen samlas. Men själv tycker hon inte alls om att stå i centrum.

– Nej, hon kommer överhuvudtaget inte att fira sin födelsedag, berättar en väninna.

– Ja, sönerna kanske kommer förbi. Men den enda hon alltid ringer till den dan är sin farbror Carl Johan Bernadotte, för han fyller år samma dag.

Prinsessan Margaretha bor kvar i Tulip Cottage. Hon älskar naturen och går på långa ensamma promenader.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Jag vet att hon läser mycket och hon har bra koll på vad som händer i Sverige, men hon åker nästan aldrig hit längre, hon har inte varit här på hela året.

Margareta reser inte längre

Redan när hon gifte sig 1964 bestämde sig Margaretha för att bli ”vanlig” och i dag lever hon sitt stillsamma vardagsliv i sin Tulip Cottage i den lilla byn nordväst om London.

Annons

– Förr reste hon till Tyskland rätt ofta för att hälsa på Sybilla och hennes två barn, men nu blir det inte så ofta längre.

Sönerna och deras familjer finns på närmare håll. Edward, som är konstnär, bor i Cornwall med sin fru Helen och Sienna Rose och India. James, som är den som bor närmast Margaretha, är gift med Ursula och pappa till Lily och Oscar.

För Margaretha har det från och med giftermålet med den brittiske affärsmannen John Ambler, i Gärdslösa kyrka den 30 juni 1964, alltid varit England som gällt. Paret bosatte sig först i London och sedan på herrgården Chippinghurst Manor utanför Oxford. De tre barnen föddes i tät följd.

Levde ett anonymt familjeliv

Det var en lycklig tid för medieskygga Margaretha. Hon levde anonymt familjeliv i sitt vackra hem med barn och hundar omkring sig utan några andra prinsessuppdrag än den årliga invigningen av Svenska kyrkans julbasar i London. Till Sverige åkte de då och då, och John Ambler tyckte om att vara med vid kung Carl Gustafs höstjakter.

Makarna separerade 1996 men skilde sig aldrig. Förra sommaren avled John Ambler efter att i ett tiotal år ha vistats på ett sjukhem i Oxfordshire. Bara Margaretha och barnen var med vid begravningen.

Foto: TT

Annons