Grattis Silvia! Vi firar med drottningens 9 läckraste hattar

Silvia vit hatt

Grattis Silvia! Drottningen är dagens namnsdagsflicka och vi firar med 9 godbitar från lika många statsbesök. Damernas hattar är ofta lika mycket i fokus som statscheferna själva under de officiella mötena. De är små konstverk – eller till och med små bakverk! Här tar vi en titt hur Silvias "topping" sett ut genom åren.

Det blev tårta för Silvia som har namnsdag i dag och sommarens färska bär på Solliden kom väl till pass. Smakrika bakverk finns det gott om i kungliga sammanhang. Dessutom verkar hovets hattmakare inspireras av gräddtårtor, sockerkakor, chokladmousse och nougatkräm när de designar drottningens alla huvudbonader.

Statsbesök Sydkorea. Drottning Silvia i grön hatt.

Silvia toppar med läckra bakverk

Drottning Silvia har deltagit i otaliga statsbesök genom åren och hattarna är ibland mycket frestande. Silvia poserade i den här läckra saken, när hon hade långväga gäster från Asien på besök. Drottningen och kungen umgicks med Sydkoreas presidentpar, som var här i två dagar på statsbesök i Sverige i juni 2019. Den gröna “mint-delikatessen” på hjässan bar hon under statsbesöket och vid mötet på Stiftelsen Silviahemmet. Sydkoreas första dam Kim Jung-sook besökte också Prins Eugens Waldemarsudde på Djurgården i Stockholm tillsammans med drottningen.

Stasbesök Grekland. Drottning Silvia i vit hatt

Vid statsbesöket från Grekland var det vitt som gällde. Drottning Silvia tog emot gästerna på Stockholms slott i maj 2008. En lyxig maräng toppade drottningens mörka hår.

Drottning Silvia Statsbesök från Luxemburg. Lunch Stockholms Stadshus 2008-04-16

Kungaparet hade ett statsbesök från Luxemburg med goda vännerna storhertig Henri och Maria Teresa. Det blev lunch på Stockholms Stadshus i april 2008. Silvia toppade med hatt i delikat guld-nougat.

Silvia i röd hatt

Drottning Silvia tog emot finska presidentpareti Stockholm i april 2012. Presidentfrun, Jenni Haukio, är poet. Sauli Väinämö Niinistö är jurist, bankdirektör och politiker samt republiken Finlands president sedan 1 mars 2012 då han efterträdde Tarja Halonen. Kanske var det expresident Halonen som inspirerat till den hallonröda huvudbonaden, som drottningen passade så bra i?

Silvia i vit hatt

Drottning Silvia i Köpenhamns Rådhus vid ett statsbesök i Danmark. Året är 2007 och månaden sköna maj. Silvia var söt i en “vit pannacotta” med röd ros som dekoration.

Silvia i brun hatt

Här försvanna nästan drottningen i en dröm av choklad. Drottning Silvia tog emot gästerna i samband med statsbesöket från Malaysia i september 2005.

Silvia i bå, rosa och gul hatt

Drottning Silvia i en färggrann glassbomb! Den rosa hatten med blå och gula rosetter bar hon under kungaparets tre dagar långa statsbesök till Oslo i Norge i juni 1993.

Svart hatt på Silvia

Sveriges drottning ser vi här klädd i en svart hatt i samband med det finska presidentparet Martti Ahtisaari och hans fru Eevas första officiella statsbesök till Sverige.

Silvia i cowboy-hatt

Drottning Silvia åkte västerut med sin kung och hamnade i USA, där de representerade kungariket Sverige i samband med statsbesöket. Året var 1988. Drottningen bär en i Texas vanligt förekommande cowboy-hatt. Den påminner om mumsigt amerikans cheesecake, tycker ni inte? Med vit glasyr!

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: