Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Grattis Silvia! Vi firar med drottningens 9 läckraste hattar

08 aug, 2019, 12:00 
Silvia vit hatt
Grattis Silvia! Drottningen är dagens namnsdagsflicka och vi firar med 9 godbitar från lika många statsbesök. Damernas hattar är ofta lika mycket i fokus som statscheferna själva under de officiella mötena. De är små konstverk – eller till och med små bakverk! Här tar vi en titt hur Silvias "topping" sett ut genom åren.
Annons

Det blev tårta för Silvia som har namnsdag i dag och sommarens färska bär på Solliden kom väl till pass. Smakrika bakverk finns det gott om i kungliga sammanhang. Dessutom verkar hovets hattmakare inspireras av gräddtårtor, sockerkakor, chokladmousse och nougatkräm när de designar drottningens alla huvudbonader.

Statsbesök Sydkorea. Drottning Silvia i grön hatt.

Silvia toppar med läckra bakverk

Drottning Silvia har deltagit i otaliga statsbesök genom åren och hattarna är ibland mycket frestande. Silvia poserade i den här läckra saken, när hon hade långväga gäster från Asien på besök. Drottningen och kungen umgicks med Sydkoreas presidentpar, som var här i två dagar på statsbesök i Sverige i juni 2019. Den gröna “mint-delikatessen” på hjässan bar hon under statsbesöket och vid mötet på Stiftelsen Silviahemmet. Sydkoreas första dam Kim Jung-sook besökte också Prins Eugens Waldemarsudde på Djurgården i Stockholm tillsammans med drottningen.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Stasbesök Grekland. Drottning Silvia i vit hatt

Vid statsbesöket från Grekland var det vitt som gällde. Drottning Silvia tog emot gästerna på Stockholms slott i maj 2008. En lyxig maräng toppade drottningens mörka hår.

Drottning Silvia Statsbesök från Luxemburg. Lunch Stockholms Stadshus 2008-04-16

Kungaparet hade ett statsbesök från Luxemburg med goda vännerna storhertig Henri och Maria Teresa. Det blev lunch på Stockholms Stadshus i april 2008. Silvia toppade med hatt i delikat guld-nougat.

Annons
Silvia i röd hatt

Drottning Silvia tog emot finska presidentpareti Stockholm i april 2012. Presidentfrun, Jenni Haukio, är poet. Sauli Väinämö Niinistö är jurist, bankdirektör och politiker samt republiken Finlands president sedan 1 mars 2012 då han efterträdde Tarja Halonen. Kanske var det expresident Halonen som inspirerat till den hallonröda huvudbonaden, som drottningen passade så bra i?

Silvia i vit hatt

Drottning Silvia i Köpenhamns Rådhus vid ett statsbesök i Danmark. Året är 2007 och månaden sköna maj. Silvia var söt i en “vit pannacotta” med röd ros som dekoration.

Annons
Silvia i brun hatt

Här försvanna nästan drottningen i en dröm av choklad. Drottning Silvia tog emot gästerna i samband med statsbesöket från Malaysia i september 2005.

Silvia i bå, rosa och gul hatt

Drottning Silvia i en färggrann glassbomb! Den rosa hatten med blå och gula rosetter bar hon under kungaparets tre dagar långa statsbesök till Oslo i Norge i juni 1993.

Annons
Svart hatt på Silvia

Sveriges drottning ser vi här klädd i en svart hatt i samband med det finska presidentparet Martti Ahtisaari och hans fru Eevas första officiella statsbesök till Sverige.

Silvia i cowboy-hatt

Drottning Silvia åkte västerut med sin kung och hamnade i USA, där de representerade kungariket Sverige i samband med statsbesöket. Året var 1988. Drottningen bär en i Texas vanligt förekommande cowboy-hatt. Den påminner om mumsigt amerikans cheesecake, tycker ni inte? Med vit glasyr!

Foto: TT

Annons