Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Grattis Victoria - här är ditt liv i 35 bilder!

14 jul, 2019, 08:00 
Varma kloka Victoria! I dag fyller hon 42 år vi firar henne med 35 härliga bilder. Läs också vad hon kallas i familjen – och hur hon är privat.
Annons

I dag har det gått 42 år sedan kronprinsessan Victoria kom till världen på Karolinska sjukhuset i Solna. Det var den 14 juli 1977 och klockan var 21.45 på kvällen, och Victoria var 50 centimeter lång och 3 250 gram lätt.

Första bilden på kronprinsessan Victoria, den togs på Solliden den 1 augusti 1977.
Första bilden på kronprinsessan Victoria.

Två veckor senare presenterades hon för svenska folket och för mamma Silvia och pappa kungen känns det säkert som det var igår som de där stod utanför pergolan på Solliden med sin sovande dotter i famnen. Då hade Victoria hunnit bli 19 dagar gammal och detta var hennes allra första möte med media.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Första bilden på kronprinsessan Victoria. Den togs på Solliden den 1 augusti 1977.
Pappa kungen i uppknäppt skjorta och mamma drottningen i utsläppt hår.

Hon fick namnen Victoria Ingrid Alice Desirée och när ärkebiskop Olof Sundby öste källvattnet från Solliden över hennes babyfjun i Slottskyrkan den 27 september 1977 var det 140 år sedan ett kungabarn döptes i Sverige.

Annons
Den officiella familjebilden från kronprinsessan Victorias dop 1977.
Den officiella dopbilden.

Men kronprinsessa var hon inte på den tiden, ”bara” prinsessa. Tronföljare blev hon inte förrän två och ett halvt år senare, när Sverige fick kvinnlig tronföljd, med retroaktiv verkan, och sedan dess har drottningskolan pågått.

Kronprinsessan Victoria, 2 år, på prins Carl Philips dop 1979.
Victoria, 2, i sin pyttelilla guldstol på prins Carl Philips dop.

Som liten älskade hon att hänga i slottsköket hos kocken, eller titta på när hovfloristen jobbade med blommorna. Och hon växte upp med vetskapen att hennes livsuppgift är mycket speciell, något som hon gradvis vande sig vid. Precis som prinsessan Estelle gör nu.

Annons
Kronprinsessan Victoria framför fotograferna 1978.
Fotografering på Kungliga slottet 1978. Ibland kan en bild säga mer än tusen ord.

Så småningom började Victoria i Kyrkans förskola hemma i Bromma, och sedan i klass 1 D i lilla Smedslättsskolan, med Ulla-Britta Wahlberg som fröken. Alla sa Victoria, punkt. Det var inget ”kronprinsessande” där. Hon var förstås den enda som hade säpovakt med på lektionerna, men annars var hon en vanlig ettagluttare med tandglugg.

Kronprinsessan Victorias första skoldag i Smedsslättskolan. Det är den 21 augusti 1984 och fröken heter Ulla-Britta Wahlberg.
Första dagen i ettan. Det är den 21 augusti 1984 och fröken heter Ulla-Britta Wahlberg.

Eller så vanlig man nu kan bli när ens pappa pryder alla enkronorna. Och frimärkena. För det blev hon faktiskt lite retad i skolan: ”Haha, man kan slicka på din pappa!”.

Annons
Kronprinsessan Victoria och hennes syskon framför den förgyllda kronan.
Med plikten tungt på sina axlar. En press som prins Carl Philip och prinsessan Madeleine inte alls har behövt känna på samma sätt.

I Herman Lindqvists bok ”Victoria – drottning med tiden” berättar hon också att det var en period när hon tyckte att hennes kungliga ovanlighet var det pinsammaste som fanns:

”Värst var det när vi hade picknick med skolan. Jag sa till att jag ville ha samma matsäck som alla andra. Lite kyckling, några kex och en Coca-Cola-burk. Då fick jag packa upp en helstekt kyckling, ask med kex, vita servetter, en vit linneduk, kniv och gaffel samt en sockerdricka med öppnare samt ett glas. Det var hur pinsamt som helst. Där satt de andra och gnagde på sina kycklingben och jag försökte dölja min duk, kniven och gaffeln.’’

Annons
Kronprinsessan Victoria som tonåring.
Den där skolutflykten blev inte precis som hon tänkt.

Annars älskade hon djur, fick kämpa på i skolan på grund av dyslexin och bossade charmigt, men lite för storasyster-strängt, med prins Carl Philip och prinsessan Madeleine (har de alla tre berättat senare). Och bara 18 år gammal höll Victoria sitt första tal till nationen och till pappa kungen, efter hårdträning med Dramatenstjärnan Margaretha Krook.

Kronprinsessan Victoria fyller 18 år och håller sitt myndighetstal i Rikssalen.
Oj, vad hon imponerade med sitt myndighetstal. Vi kände nog alla stråket av allvar i hennes liv, allt det förutbestämda som väntade.

Victoria var mycket ung, mycket rak i ryggen och säkert mycket nervös. Men rösten var lugn och stadig och det där ikoniska blåa sidenfodralet från Göran Alfredsson på Thalia satt som en smäck. Och efter den dagen var hon redo att rycka in som vikarie för pappa kungen, eller som ställföreträdande riksföreståndare som det heter på hovspråk.

Annons
Kronprinsessan Victoria på 18-årsdagen i den ikoniska klänningen från Thalia.

Samtidigt – när hon fyllde 15 år och blev intervjuad av Sveriges Television var det faktiskt en rätt vanlig tonårstjej som satt framför kameran.

– Jag har ju supervanliga kompisar och jag är vanlig med dem, och jag är vanlig annars också, egentligen.

Kronprinsessan Victoria 15 år sommaren 1992.
15-årsdagen.

Men så var det det där med hennes extremt förutbestämda yrkesval:

Annons

– Jag tänker överhuvudtaget inte så mycket på vad som kommer att komma. Jag tror att det blir ganska naturligt. Men OK, det är skillnad, för jag vet ju vad jag ska bli. Men jag tror det kommer att bli kul, för jag kommer att få träffa mycket människor, vilket jag tycker om, och jag kommer att få se mycket.

– Och jag får ju vara med mamma och pappa på officiella saker och så, och det är nyttigt, för jag måste ju börja någon gång.

Kronprinsessan Victoria på sin första galamiddag - i sin första långa klänning.
Victoria på sin första galamiddag – i sin första långa klänning.

Sedan den intervjun har det hunnit gå 28 år. Drottningskolan pågår fortfarande, men kronprinsessan har vuxit in i sin roll, och fått en imponerande pondus (som gör att de allra flesta uppfattar henne som betydligt längre än 1.68, ja klackarna gör också sitt till förstås).

Annons

När man möter kronprinsessan är hon också omtänksam, varm och rolig. Och helt igenom äkta. Samtidigt som hon har en plikttrogenhet som gränsar till perfektionism. Hon kör helt enkelt stenhårt, med långa arbetsdagar och högt tempo.

Kronprinsessan Victoria.

Och visst har hon fått offra saker. Hennes barndomsdröm om att ”jobba med med djur”, eller med internationell konfliktlösning, kunde aldrig bli verklighet.

Kronprinsessan Victoria pratar i mobilen, med prins Oscar i famnen.
En ganska vanlig småbarnsmamma.

Och privat?

Annons

Ja, hon gillar traditioner, och får hon välja vill hon helst vara utomhus. Dessutom älskar hon väder – allt väder. Däremot erkänner hon glatt att hon inte är något vidare på att laga mat. Även om hon gärna kopplar av med att steka berg av pannkakor till Oscar och Estelle.

Estelle och Oscar på Öland.
Två som gillar pannkakor.

FAKTA/ ”Tack Carl Philip för smeknamnet!”

Kronprinsessan Victoria med prins Carl Philip.

Kronprinsessan har fyra officiella namn – och ett helt privat smeknamn. Victoria.heter hon efter sin farfars farmor drottning Victoria. Ingrid är för att hedra pappa kungens faster drottning Ingrid av Danmark. Alice har hon fått efter sin mormor Alice Sommerlath. Och Désirée efter sin gudmor prinsessan Désirée.

Annons

Men hemma i familjen – där kallas hon för ”Oja”.

– Jag tror att det var så att Carl Philip kallade mig för Toja (när han försökte säga Victoria) och så blev det Oja till slut,  berättade kronprinsessan Victoria en gång om sitt kära smeknamn.

Kronprinsessan Victoria med prins Carl Philip.
Full rulle i soffan.

FAKTA/ Den stora kärleken

Hösten 2000 träffade hon Daniel på stockholms-gymmet Master Training. Han var hennes personliga tränare och blev så småningom också hennes stora kärlek. Han var 27 och hon var 23, och nästa år är de 20 år sedan de möttes första gången.

Kronprinsessan Victoria och Daniel Westlig på privat bröllop, sommaren 2003.
Kronprinsessan Victoria och Daniel Westlig på privat bröllop, sommaren 2003.

Men åren som följde blev rätt tuffa, somliga tyckte att Daniel var för vanlig och kronprinsessan hann fylla 31 innan de kunde förlova sig år 2009. Och 33 innan hon stod brud, klädd i 36 meter pärlvit sidenduchesse. Att de sedan kunde flytta in på Haga, det slott där pappa kungen är född, betyder att cirkeln har slutits.

Se fler bilder från Victorias 42 år här:

Foto: TT, Kung Carl Gustaf, Kronprinsessan Victoria/Kungl. Hovstaterna, Linda Broström/Kungl. Hovstaterna, Kate Gabor/Kungl. Hovstaterna.

Annons