Grattis på födelsedagen – drottning Elizabeth fyller 92!

Det är verkligen en hedervärd ålder hon kommit upp till nu, allas drottning, den härliga Elizabeth fyller 92 år i dag. Svensk Damtidning önskar henne ett stort grattis!

Den 21 april 1926 föddes hon i London (av föräldrarna kung George och drottning Elizabeth) och drottning Elizabeth blev regerande drottning redan den 6 februari 1952. Hon har fött fyra barn genom åren, först kom prins Charles som fyller 70 den 14 november i år. Sedan fick hon prinsessan Anne, prins Andrew och prins Edward.

Den lilla prinsessan Elizabeth i famnen på sin mor drottning Elizabeth med med sin far kung George.

Det sägs nu att drottningen snart kommer vara redo att lämna över delar av sitt arbete till sin förstfödde. I alla fall höll hon i torsdags ett tal där hon hoppades de skulle välja Charles som en kommande ledare för The Commonwealth, det brittiska samväldet.

Läs mer: Drottning Elizabeth i sorg – mest älskade hunden död

Vid hennes sida fanns då både prins Charles med makan Camilla samt prins William och prins Harry.

– Det är min stora önskan prins Charles en dag kommer att ta över arbetet som ledare över det brittiska samväldet och fortsätta det viktiga arbetet som en gång startades av min far 1949.

Och nu vet vi att prins Charles kommer att ta över arbetet efter drottningen, under fredagen röstades just prinsen fram till nästa ledare över Samväldet, Head of Commonwealth skriver DailyMail.

Drottning Elizabeth och prins Philip ses här på väg till en gudstjänst i februari.

Drottningen har haft ett stort stöd genom livet av sin make prins Philip, 96. Han har nyligen kommit hem från sjukhuset efter en höftoperation och verkar, trots sin höga ålder, må ganska bra. Prins Philip ses här på bilden ovan tillsammans med sin hustru under en gudstjänst tidigare i år, i februari, en av de få bilder på det strävsamma paret från i år. Prinsen ses inte så ofta ute på uppdrag längre, han har av förklarliga skäl gått i pension.

Läs mer: Efter operationen – prins Philip har lämnat sjukhuset

Prinsessan Elizabeth 1927, ett år gammal.

Energisk och livfull kan man onekligen också kalla drottningen själv. Hon är sedan den 9 september 2015 den brittiska monark som har regerat längst tid. Det tidigare rekordet innehade drottning Viktoria som regerade mellan 1837-1901. Drottning Elizabeth är även Storbritanniens hittills äldsta monark.

Prins William med sin Kate och prins Harry med sin Meghan Markle.

Prins William med sin Kate och prins Harry med sin Meghan Markle.

Många har genom åren undrat hur länge drottning Elizabeth orkar fortsätta vara landets drottning, men det verkar som det dröjer ett tag än innan vi får se en ny regent på tronen. Hon har dessutom mycket kul att se fram emot detta år, då Kate först ska föda sitt och prins Williams tredje barn och så bröllopet mellan prins Harry och Meghan Markle i maj.

Läs mer: En månad kvar! Här är allt vi vet om Harrys och Meghans bröllop

Vi säger givetvis grattis till drottningen som även kommer att firas en gång till i år, under Trooping the Colour i sommar, då hela kungafamiljen kommer att samlas på slottsbalkongen, precis som de brukar. Denna gång även med Meghan Markle.

Se filmen där drottningen höll sitt uppmärksammade tal under mötet The Commonwealth

Foto: Stella Pictures