Greve Carl Johan Bernadotte har avlidit

Greve Carl Johan Bernadotte har avlidit
Annons

Det råder stor sorg i kungafamiljen. Greve Carl Johan Bernadotte, kungens farbror, som kronprinsessan Victoria och prins Daniel hade kommit så nära, har stilla somnat in 95 år gammal.

På hovets hemsida kan man nu läsa att greve Carl Johan Bernadotte har avlidit:
– Lördagen den 5 maj avled Greve Carl Johan Bernadotte af Wisborg. Han var född 1916 som yngste son till kronprins Gustaf (VI) Adolf och kronprinsessan Margareta och var kungens farbror.

Greve Carl Johan Arthur Bernadotte af Wisborg föddes som prins på Stockholms slott den 31 oktober 1916. Pappa var kungens farfar kronprins Gustaf Adolf, sedemera Kung Gustaf VI Adolf och mamma var kronprinsessan Margareta. Men hon dog när Carl Johan bara var tre år gammal i sviterna av blodförgiftning. Hon var då 38 år och höggravid med parets sjätte barn.

– Märkligt nog pratade vi aldrig om min mamma när jag växte upp. Hon föll faktiskt i glömska. Jag var ju så liten så jag kommer överhuvudtaget inte ihåg henne, men ju mer jag läst om henne desto mer beundrar jag henne. Hon var en fantastisk människa, berättade Carl Johan för Svensk Damtidning inför sin 95-årsdag.

Istället kom hans pappas nya fru, drottning Louise och en hovfröken vid namn Stina Reuterswärd att betyda mycket för honom och syskonen.

Barndomen var lycklig och allra lyckligast var Carl Johan när han som tonåring fick ta motorcykeln från sommarslottet Sofiero till Torekov i Skåne för att dansa.

– Där fanns ju alla de söta flickorna, berättade han och skrattade.

Annons

Hans pappa hade gärna sett honom med någon fin engelsk överklassflicka, men Carl Johan förälskade sig i den frånskilda åtta år äldre journalisten Kerstin Wijkmark.

– Jag fick syn på henne på innestället Cecil i Stockholm på min 23-årsdag och blev helt trollbunden, berättade Carl Johan vid vår intervju.

När de ville gifta sig sa Carl Johans farfar kung Gustaf V nej, men Carl Johan brydde sig inte. Han var kär och gav därför upp sin prinstitel för kärleken. Paret vigdes i West River side drives kapell i New York, den 19 februari 1946. Några år senare blev de föräldrar.
– Vi längtade efter barn i flera år, men kunde inte få några så vi adopterade, först Christian från Sverige och sedan Monica från Österrike.

Carl Johan var affärsman inom oljepumpsbranschen, men efter sju år i USA flyttade familjen hem till Sverige. 1973 köpte Carl Johan och Kerstin ett hus i Båstad, i hans älskade Skåne. Men Kerstin blev dessvärre sjuk och gick bort 1987, 77 år gamma. Då hade paret fått 48 underbara år tillsammans. Carl Johan, som var en mycket charmig man, behövde inte vara ensam länge. Han och barndomsvännen Gunnila Bussler förälskade sig på ålderns höst och gifte sig i svenska Gustafskyrkan i Köpenhamn den 29 september 1988. Festen arrangerade av Carl Johans syster drottning Ingrid på Fredensborgs slott.

Gunnila står nu ensam kvar i stor sorg och saknad. Carl Johan hade henne mycket kär.
– Vår kärlek är så självklar och det är underbart att få leva i sin verkligt gamla ålder sida vid sida med någon man älskar, sa han strax innan han dog.

Av: Anna Sköld/Agneta Nisbeth
Foto: IBL

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

47 kommentarer till “Greve Carl Johan Bernadotte har avlidit”

 1. Finnish reader skriver: 6 maj, 2012

  Nej… 🙁


 2. Eva M skriver: 6 maj, 2012

  Mitt varma deltagane till grevinnan Gunilla samt övriga familjemedlemmar. Så synd att han inte får uppleva dopet av prinsessan Estelle. Jag har nyss tittat på DVD om honom .Han verkade vara en sådan härlig människa.


 3. Annelie skriver: 6 maj, 2012

  En verklig gentleman o fin människa har gått ur tiden !!!
  Mitt varma deltagande till Grevinnan Gunilla Bernadotte af Wisborg, greve Carl Johan Bernadottes barn o barnbarn, Kungen, Drottningen, Kronprinsessan med sin familj, samt övriga medlemmar i Kungafamiljen, vänner och släkt !
  Trots att många av oss inte kände Greve Carl Johan Bernadotte personligt, så kändes han med sin naturliga vänlighet för många av oss som en personlig bekant.
  Jag beklagar sorgen, tomrummet o saknaden som denna underbara man lämnar efter sig !
  Ära vare hans minne !


 4. allegra skriver: 6 maj, 2012

  Ett långt liv av stor integritet och personligt mod som på
  äldre dar lystes upp av varm och välförtjänt lycka med hustrun Gunnila född Wachtmeister af Johanneshus.
  En stor gentleman har gått ur tiden. Alla mina tankar hos hans hustru.


 5. sebastian engqvist skriver: 6 maj, 2012

  mina varma deltagande till hela den kungliga famiiljen med grevinnan Gunilla i spetsen.
  kommer de kungliga bära svart armbindel nu som tecken på hovsorg och kommer kungen sänka flaggan på kungliga slottet?
  Undra om begravningen sker i Stockholm och om han kommer gravsättas på kungliga begravningplatsen


 6. Emma_H skriver: 6 maj, 2012

  han framstod i mina ögon som en mycket trevlig, vettig och jordnära person då han intervjuades enskilt och ihop med kronprinsessan i tv4s serie om Bernadottarna inför bröllopet 2010. tydligen var han också sista levande barnbarnsbarnet till drottning Victoria av England


 7. Anneli skriver: 6 maj, 2012

  Varmaste deltagande till hans hustru och övrig familj. Han var en riktig gentleman och en mycket fin person av vad jag sett/läst om honom.


 8. Jeanette skriver: 6 maj, 2012

  mitt varma deltagande till hans hustru. Så underbart enkla och en värme…..möttes man av i Gamlegården i Båstad……en sån stor sorg och förlust, men minnet lever kvar, fint och genuint……..


 9. Monica skriver: 6 maj, 2012

  Mina tankar och kondoleanser går till hela familjen
  och särskilt till hustrun Gunnila.

  Nu är cirklen sluten – den siste Bernadotten ur den
  gamla generationen av syskon (Gustav Adolf, Sigvard, Ingrid,
  Bertil och Carl Johan) har gått ur tiden.

  Trösterik är tanken på att han fick många goda år med
  hustrun Gunnila och de två barnen.


 10. Ingridingridbbeautiful.wordpress.com skriver: 6 maj, 2012

  Hoppas att han fick en värdig sista tid. Vill visa mitt varma deltagande med hela familjen och i synnerhet Gunilla Bernadotte.


 11. Lisa Lusth skriver: 6 maj, 2012

  Mycket sorgligt! Greven var alltid så trevlig och hade alltid ett vänligt ord till alla när man mötte honom på promenader längs med Laholmsbuktens stränder eller i någon butik i Båstad, där vår familj tillbringat många sköna somrar sedan 50-talet.
  Gissar att det blir begravning i Båstad kyrka, där Grevinnan Kerstin vilar på kyrkogården.


 12. Maja Larsson skriver: 6 maj, 2012

  Sista generationens nobla kunglighet har gått ur tiden. Den generation som jag redan som barn såg upp till.

  Nu för tiden har det mesta slätats ut med en tvetydighet till prinstitlar som inte var möjlig tidigare.

  Kungen gör allt för att hålla traditionen levande vilket han gör rätt i, men hans inkonsekvens splttrat det hela. Kungen har inte alls samma status som sin farfar i och med Båstadsöverenskommelsen.


 13. Marguerithe skriver: 6 maj, 2012

  Varmt deltagande till hela familjen. En verkligt fin människa har gått ur tiden.


 14. Nathalie skriver: 6 maj, 2012

  Mina kondoleanser går till hela familjen.


 15. CARIN skriver: 6 maj, 2012

  Får man leva fram tills man är 95, och vad jag förstått ett bra liv in i det sista, då ska man vara nöjd. Min mor dog för ett år sedan, 86år, hade ett bra liv tills den dagen det bara var slut, som dotter är jag oerhört glad att jag inte behövde besöka henne på något hem, helt förvirrad. Carin


 16. Pallesen skriver: 6 maj, 2012

  Et langt og begivenhedsrigt liv er gået bort.… Hvil i fred.


 17. annican skriver: 6 maj, 2012

  Sorgligt. Greven verkade vara en klok och sympatisk gentleman, med stor integritet, som följde sitt hjärta och tog konsekvenserna av sina val. Och han sa själv i intervjuer att han haft ett fint liv med två stora kärlekar.

  Trist att den sista länken till den äldre generationen Bernadotte nu är borta.


 18. Medeachintoh.blogspot.se skriver: 6 maj, 2012

  Mitt varma deltagande i sorgen!/Medea


 19. Pia Duse Roos skriver: 6 maj, 2012

  Mitt varmaste deltagande till Greve Carl-johan Bernadottes hustru Gunilla och hans barn. Han var en riktig gentleman ut i fingerspetsarna. Tyvärr finns det så få idag.


 20. Thomasine skriver: 6 maj, 2012

  Mina varmaste kondoleanser till grevinnan Gunilla och den kungliga familjen.

  RIP Carl Johan Bernadotte.


 21. Irena skriver: 6 maj, 2012

  Så sorgligt, en länk till den kungliga Bernadotte-historien har brustit. Han var den sista av dem i den “superkungliga” generationen, den efter Margareth av Connaught och Gustav Vl Adolf.
  Så förgår all livets härlighet, och allt kött skall bli hö.
  Beklagar sorgen.


 22. Rickard skriver: 6 maj, 2012

  Blev mycket ledsen när jag hörde detta. Trots att han var mycket gammal ville man ju ha honom kvar länge än. Men saker och ting kan gå mycket snabbt i den åldern. Jag upplevde Carl-Johan som en väldigt varm, godhjärtad och enkel människa. En riktig gammaldags gentleman som det tyvärr inte finns många av nuförtiden.

  Skulle gissa att det blir en mycket privat begravning om än med många deltagare från de svenska och danska kungahusen. Han får nog sin sista vila antingen på Båstad Kyrkogård eller på Kungliga Begravningsplatsen i Haga.

  Sänder många varma tröste och styrketankar till hustrun Gunnila och till barnen Monica och Christian.


 23. Beatrice skriver: 6 maj, 2012

  Ett sorgligt besked,
  men samtidigt får vi vara tacksamma över att denne man fick
  ett lång liv välsignat med en god hälsa långt upp i åren.

  Både han själv och hustrun Gunnila (ja, det stavas med
  två ‘n’ och ett ‘l’) skänkte glans och värdighet åt de kungliga sammankomsterna både i Sverige och utomlands in i det sista.

  Carl Johan Bernadotte växte upp som prins, arvfurste
  och hertig av Dalarna.
  Han avstod från sina titlar och privilegier för att 1946 gifta sig
  med första hustrun Kerstin Wijkmark.

  År 1951 gav storhertiginnan Joséphine Charlotte av Luxembourg honom titeln greve;
  han blev greve av Wisborg, en ruin efter ett medeltida slott
  i Visby.

  Till skillnad från brodern Sigvard krävde han aldrig att återfå
  sin prinstitel – men som brodern Sigvard en gång avslöjade i
  en intervju kallades både han och de andra ‘detroniserade’ bröderna av vissa för ‘kungasonen’!

  Ja, nu är cirkeln verkligen sluten – endast prinsessan Lilian
  återstår av den äldre generationen.


 24. Marianne skriver: 6 maj, 2012

  En sann gentleman har gått ur tiden. Mitt varma deltagande till hela familjen.


 25. karen skriver: 6 maj, 2012

  En riktigt sorglig nyhet.En riktig gentleman är ur tiden .


 26. Solveig Aplander Rosencrantz skriver: 6 maj, 2012

  ROJALISTISKA SÄLLSKAPET saknar sin Hedersledamot – en gentleman och fin människa har lämnat oss. Våra tankar går till hans hustru och även till hela den kungliga familjen. Flaggan var idag vid mitt besök på hans älskade Sofiero på halv stång. På Sofiero lekte greve Carl Johan Bernadotte under sin barn- och ungdomsår…
  Solveig Aplander Rosencrantz
  Ordf Rojalistiska Sällsakpet


 27. Lisa skriver: 6 maj, 2012

  Mitt varma deltagande till hans familj. En gentleman har gått ur tiden. Läste en Sv D från i höstas igår där han sa att han skulle bli minst hundra år. Då var han redan borta. Märkligt, eller också inte. Han gjorde ett starkt intryck på många i programmet med Kronprinsessan runt bröllopet.


 28. Lea Rebenius skriver: 6 maj, 2012

  Mycket sorgligt
  Förlorade båda mina föräldrar under 2012.
  Vet vad familjen går igenom . Tungt……
  Men han fick ett långt liv med sin Gunilla, lika som mina föräldrar
  som skulle haft 64:de bröllopsdag den 16 Maj i år


 29. Eva skriver: 6 maj, 2012

  Instämmer med övriga skribenter, han verkar ha varit en mycket fin och ödmjuk människa! Jag blev mycket imponerad av honom när han intervjuades i Familjen Bernadotte häromåret.

  Det är sorgligt att den sista i den generationen nu gått ur tiden. Det blir som ett band bakåt som brister. Men vi får trösta oss med att samtliga syskon – med undantag för kungens pappa, Gustaf Adolf – fick leva långa, lyckliga liv med älskade livskamrater och i samtliga fall utom Bertil (och Sigvard?) fick se sina barn och barnbarn växa upp.


 30. Neta skriver: 6 maj, 2012

  Så fin han var …en riktig prins. Mitt deltagande till familjen och kungahuset.


 31. mats skriver: 6 maj, 2012

  Blir det hovsorg nu med svarta dok och sorgeband….kommer traditionerna att upprätthållas?

  En mycket klok och vänlig man har gått ur tiden och trots sitt ihärdiga rökande långt upp i åren fick han ett långt och värdigt liv.En sann livsnjutare


 32. Maggan skriver: 6 maj, 2012

  Mitt varma deltagande.
  CARL-JOHAN du var en mycket stor förebild hur man ska vara som människa, enkel och naturlig. Jag tycker det är trevligt att läsa din åsikt om våran älskade Victoria. Du var en mycket fin förebild för vårt kungahus hur man ska vara.


 33. Sthlm skriver: 6 maj, 2012

  Tiden har sin gång. Släkten komma och släkten gå. En Bernadotte har gått ur tiden medan en ny har kommit till världen.


 34. Margit Lundström frän Finland skriver: 6 maj, 2012

  Mitt varma deltagande till hela släkten och hela Sverige. Jag minns att han var också här i Finland kanske under 5 år pansarprins uder kriget. Tusen tack. Guds välsignelse åt familjen.


 35. Kiana skriver: 6 maj, 2012

  Å nei så trist. Han etterlater seg nok et stort tomrom.
  Den dypeste medkjensla med familien.


 36. maggan skriver: 6 maj, 2012

  Han visade verkligen att han stöttade Viktoria och Daniel. Vilken mänsklig och fin människa!


 37. maggan skriver: 6 maj, 2012

  Greve Carl- Johan visade verkligen att han stöttade Viktoria och Daniel. En mycket fin människa! Maggan


 38. pia skriver: 6 maj, 2012

  Vemodigt att nu den siste i Margaretas och Gustaf Adolfs barnkull har lämnat det jordiska. TV:s korta meddelande kändes snöpligt. Jag satte på Lars-Erik Larssons “Epilog” till “En vintersaga” och tände ett ljus för min favorit bland dessa syskon. En stund av tankar på “lillebror”, som aldrig fick lära känna sin mor. Frid över hans minne och varma tankar till hustru och barn.


 39. rasmus skriver: 7 maj, 2012

  En länk från det sista KUNGLIGA har gått ur tiden, precis som signaturen Irena skriver.

  Mina tankar kan, en som sorgdag som denna inte låta bli att gå till Grevinnan Kerstin Bernadotte af Wisborg minne.

  Líksom till barnen Monica och Christian.

  Märkligt hur tiderna ändrar sig bara på något årtionde, lilla Estelle Bernadotte är ju i egentlig mening bara 25 procent kunglig med en “halvkunglig” mor och ofrälse far och ändå vår blivande drottning.

  Carl Johan med en engelsk prinsessa till mor och blivande svensk kung till far bli herr Bernadotte…….En statsbegravning vore på sin plats för ätten Bernadottes grand onkel innan gravsättningen på kungliga begravningsplatsen Karlsborg ute vid Haga!


 40. Sofia skriver: 7 maj, 2012

  Fick uppfattningen av att Carl-Johan Bernadotte var en frisk och go krutgubbe av den gamla skolan. Han sa precis vad han tyckte och brydde sig mycket om familjen. Jag träffade honom en gång i samband med en invigning på Sofiero, där han var tillsammans med Victoria och Madeleine. Han verkade så härlig! Det är ledsamt att den äldsta (för han var väl den äldsta kvar?) bernadotten nu gått ur tiden. Mina tankar går till familjen.


 41. Marianne skriver: 7 maj, 2012

  Ett varmt deltagande i sorgen- hustrun Gunnila och barnen!

  En fantastisk gentleman och fin person har gått ur tiden. I Båstad kände han sig hemma och var som “vem som helst i byn”. Enkel, ödmjuk i sitt sätt att vara mot andra människor. Här kunde han leva ett rikt kulturliv med sin älskade Gunnila.
  Det ljusa minnet av Carl-Johan Bernadotte lever kvar.


 42. Ansan skriver: 7 maj, 2012

  Mina tankar och kondoleanser går till hela familjen.

  En mycket fin man har gått ur tiden men minnena består.


 43. Marie2 skriver: 7 maj, 2012

  Mitt varma deltagande till Greve Carl-Johan Bernadotte af Wisborgs familj. En verkligt fin människa en gentleman av den gamla skolan, har gått ur tiden.


 44. Kristina skriver: 7 maj, 2012

  Mitt varmaste deltagande till hans familj, men också till alla andra berörda i deras stora sorg. Vila i frid Carl-Johan! Han fick ett långt o rikt liv. Av Gustav VI Adolf o Margaretas barn finns nu ingen i livet.


 45. Sofia skriver: 7 maj, 2012

  Carl Johan och hans bröder Bertil och kungens pappa (har glömt namnet) kändes alla mycket jordnära och personliga som människor. De var närmare det svenska folket personligen på ett sätt som det inte är idag. Han är den sista från den tiden. Som man säger: Det var bättre förr.


 46. rasmus skriver: 8 maj, 2012

  Så synd! Han som verkade vara en sån gammal fin och snäll farbror. Det är synd att han har dött, men han blev ändå ganska gammal. Synd att han och alla hans syskon nu är borta. Och stackars Gunilla!


 47. royal skriver: 10 maj, 2012

  Han borde få prinstiteln postumt, ge Daniel grevetiteln


Annons

Laddar