Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Grynet Molvigs äktenskap med framlidna kungavännen Noppe Lewenhaupt: "Det var häftigt – och hetsigt"

22 jan, 2022, 13:00 
AvAnna von Koch
Grynet Molvig Stjärnorna på slottet 2022 äktenskapet med Noppe Lewenhaupt
Stjärnorna på slottet-aktuella Grynet Molvig, 79, har medverkat i flertalet musikaler, revyer och filmer under sina dryga 60 år som sångerska och skådespelare, Grynet har också haft ett spännande privatliv. Nu berättar hon öppenhjärtigt om äktenskapet med Noppe Lewenhaupt.
Annons
Bildextra! Så minns vi Carl Adam ”Noppe” LewenhauptBrand logo
Bildextra! Så minns vi Carl Adam ”Noppe” Lewenhaupt

Det är en stimmig pressträff i SVT- huset i Stockholm. Mängder med journalister och ­fotografer har kommit för att träffa årets medverkande i Stjärnorna på slottet. I ett hörn av rummet står en av dem, skådespelaren och sångerskan Grynet Molvig, 79SS. Det har bil­dats en liten kö framför henne, men snart är det Svensk Damtidnings tur. Grynet är lite trött efter alla intervjuer och dricker en klunk ur sitt vattenglas.

– Jag är ju inte 25 längre, ler hon.

Grynet har blivit tillfrågad om att ­vara med i Stjärnorna på slottet många gånger tidigare, men alltid tackat nej. Hon tror det är en generationsgrej, att människor ur hennes generation inte är uppfostrade till att dela med sig av det mest privata och därför månar extra mycket om sin integritet.

Annons

Grynet Molvig delar med sig av sin historia i Stjärnorna på slottet 2022

Men tack vare pandemin kan vi nu få ta del av Grynets spännande livs­öde. Grynet blev nämligen så less på att ­inte få träffa människor att hon därför tänkte om och tackade ja. Det är ett beslut hon inte ångrar. Säger att det var väldigt intressant och roligt att träffa de andra stjärnorna, Carola Häggkvist, Per Andersson, Marika Carlsson och David Lagercrantz på Bäckaskogs slott i Kristianstad.

– Jag tar med mig fyra underbara människors personliga berättelser om sina liv. Och jag hade sådant stöd av dem. De lyssnade väldigt intensivt och uppmärksamt på det jag hade att berätta, säger hon.

Grynet delar med sig av både glädje och sorg från sitt långa och händelserika liv. Hon föddes dagen före julafton 1942 och växte upp på en bondgård i Østfold i sydöstra Norge. Föräldrarna Kristoffer och Trine Margrethe Molvig hade småbruk med grisar, kor, höns, och en häst. Grynet och hennes två syskon Lars och Anne-Lise fick tidigt hugga i på gården och Grynet insåg att hon inte ville bli bondmora. I stället var den lilla flickan musikalisk. Hon började spela piano i femårsåldern och uppträdde med sång och musik på ställen hemma i byn. Genombrottet som sångerska kom när Grynet vann en talangtävling i Oslo som 12-åring. Hon slog igenom stort som jazz- och popsångerska i början av 1960-talet.

Annons

– När jag var 15 år spelade jag in min första skiva och den gick rakt in på den norska topplistan.

I Sverige slog Grynet igenom i pjäsen En flicka på gaffeln med Lars Ekborg. Grynet hade sedan långa och givande samarbeten med Hasse och Tage, Povel Ramel och Cornelis Vrees­wijk. Hon har medverkat i flera musikaler, revyer och filmer, bland annat i filmen Mannen som slutade röka, i revyn Spader, Madame!

Just och är just nu aktuell i tv-serien Gåsmamman. Nästa gång fyller Grynet 80 och jag undrar hur mycket hon jobbar.

Grynet Molvig om äktenskapet med kungavännen Noppe Lewenhaupt

– Jag tar det i min takt. Jag bestämmer själv vad jag vill göra. Jag är inte mitt i karriären, så jag behöver inte hänga på låset och vara med överallt. Jag har gjort det mesta och jag är nöjd med dagen idag som den är, men kommer det någon som bjuder upp mig så dansar jag gärna, säger hon och ler. Grynet berättar inte bara om sin framgångsrika karriär i tv-programmet utan öppnar också upp sig om äktenskapet med den nu framlidne greven och kungavännen Adam ”Noppe” Lewenhaupt.

Annons

– Vi träffades där de flesta träffades på den tiden, på Alexandras. Och blev kära och gifte oss.

Grynet satte sin scenkarriär tillfälligt på paus och blev grevinna på heltid, 1983. Hon flyttade till Noppe på godset Gäddeholm, sydost om Västerås.

– Plötsligt satt jag på en väldigt vacker herrgård och klev in i ett lite annorlunda liv. Vi var gifta i ungefär 13 år och det var en häftig, hetsig, rar och märklig upplevelse.

Grynet Molvig och kungavännen Noppe Lewenhaupt

Livet som grevinna må verka märkvärdigt för många, men Grynet säger att hon är välsignad med en väldigt bra barndom med goda värderingar, som gjort att hon alltid har kunnat behålla båda fötterna på jorden.

– Jag var uppfostrad att man inte skulle vara märkvärdig på något sätt.

Annons

Efter skilsmässan 1996 förblev Grynet och Noppe goda vänner. De hade kontakt ända till Noppes bortgång i februari 2017. Grynet säger att saknaden fortfarande är stor.

– Han finns alltid i mitt hjärta. Vi var gifta i 13 år och det går ju inte obemärkt förbi. Det präglar ens liv och ens upplevelser.

I dag har Grynet en ny man i sitt liv, ”kärbon” eller ”hjärtevännen i viken”, Douglas von Sydow, 74. De bor tio minuter ifrån varandra i Stockholms innerstad. Att vara särbo och få sin egen tid passar Grynet bra. Hon tränar pilates, simmar, ­eller går stavgång i närliggande Lill-Jansskogen. Men om somrarna, då tillbringar hon och Douglas desto mer tid tillsammans i Marstrand.

Född: 23 december 1942 i Råde, Norge
Bor: Lägenhet i Stockholm och i Oslo
Familj: Särbon Douglas von Sydow, 74, sonen Teodor Janson, 51
Gör: Skådespelare och sångerska
Aktuell: I Stjärnorna på slottet på SVT och tv-serien Gåsmamman på C More och TV4.

Annons