Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Guldservis och spetsar från Valentino – se bilderna från kungaparets middag!

24 maj, 2019, 20:05 
Drottning Silvia bar spetsar från Valentino och kungaparets proffsiga hovstab hade dukat ett middagsbord som glänste.
Annons

Kungaparet har ju varit på ett tre dagar långt statsbesök på Irland och här ser ni bilderna från deras underbart vackra svarsmiddag. Den ägde rum i den anrika matsalen på Irlands äldsta universitet, Trinity College i Dublin, grundat 1592 av drottning Elizabeth I. Kungens krönta monogram prydde honnörsbordet och Irlands president Michael D. Higgins och hans fru Sabina var aftonens hedersgäster.

Drottning Silvia med sin bordsherre, Irlands president Michael Higgins.
Drottning Silvia med sin bordsherre, Irlands president Michael Higgins.

Den rutinerade personalen från det kungliga Hushållet hade rest med från Stockholm och dukat med förgyllda kuvertallrikar och glasservisen som kungen fick i 70-årspresent av riksdag och regering. Samt med en skiva hårt bröd, precis som vid galamiddagarna på Stockholms slott.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Kungens krönta monogram prydde bordet vid svarsmiddagen i Dublin.
Kungens krönta monogram prydde bordet.

Mitt på bordet glänste bordssilvret från Kungliga slottets silverkammare och i blomsterskålarna hade hovfloristen Claes Carlsson arrangerat luktärter och prästkragar tillsammans med hortensia och daggkåpa.

Dukat till vårmiddag under kungaparets statsbesök på Irland.
Kungaparets team är riktiga proffs. Här hade de dukat till vårmiddag i Dublin, och till höger ser du kungens födelsedagsglas.

Inte den vanliga klädkoden

Klädkoderna vid sådana här middagar varierar lite beroende på vilket land som kungaparet besöker. Gästar de ett annat kungahus får vi alltid se drottningen i frackklänning och briljantdiadem vid statsbanketten, och vid svarsmiddagen brukar det då vara smoking.

Annons
Kungaparet och presidentparet hälsar på gästerna under statsbesöket på Irland.
Kungaparet och presidentparet hälsar på gästerna.

Men den här gången var klädkoden mörk kostym vid båda middagarna, och drottningen valde att bära Valentino gånger två. Vid den första kvällens bankett såg vi henne i den turkosa spetsklänningen från prinsessan Leonores dop:

Första kvällen bar drottningen en turkos spetsklänning från Valentino, samma som vid prinsessan Leonores dop.
Drottning Silvia bar Valentino – genomgående.

Drottning Silvia bar sina dop-outfits

Och nu vid svarsmiddagen bjöd hon på en dop-outfit till, den här gången den pudrigt rosa från 2012, när prinsessan Estelle döptes. Då toppade hon looken med en hatt, eftersom det var förmiddagsdräkt som gällde:

Annons
Den rosa dräkten från Valentino som drottningen bar vid prinsessan Estelles dop.

Men tillbaka till Dublin – och maten! En femrättersmiddag som inleddes med cocktailkanapéer, och fortsatte med viltfärsterrin (tillpiffad med blommor och serverad med picklade toppmurklor och ramslökscreme från Drottningholm).

Sedan väntade rödingfilé med svensk färskpotatis, svenska ostar med hjortron och knäckesticks, och sist men inte minst rabarbertartlette med jordgubbar och kardemumma-cremoux.

Annons
Kungaparets limousin med svenska flaggor på fronten.
Kungaparets bil.
Kungaparets svarsmiddag ägde rum i The Dining Hall på Trinity College i Dublin.
Middagen ägde rum i The Dining Hall på Trinity College i Dublin, grundat 1592 av drottning Elizabeth I.

Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna, TT

Annons