Gunnila Bernadottes sista intervju med Svensk Damtidning - läs den här

29 sep, 2016, 13:09 
AvJohanna Lejon
Med anledning av Gunnila Bernadottes bortgång och begravning publicerar Svensk Damtidning nu den sista intervjun vi gjorde med henne, sommaren 2014.
Annons
GunnilaStella11

Kärleken förändras inte, vare sig man är ung eller gammal. Fråga Gunnila Bernadotte, som gifte sig med kungens farbror Carl Johan vid 65 års ålder. För två år sedan gick han bort – och här berättar Gunnila för första gången om deras liv tillsammans.

– Jag stortrivs verkligen här. Mitt barnbarn Johan bor i Bå­stad och han har hjälpt mig väldigt mycket med min nya bo­stad, säger grevinnan Gunnila Bernadotte, 91, när hon kliver ut på trappan och bjuder in oss till sitt nya hem på Köpman­gatan i Båstad.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Centralare än så här kan man inte komma och Gunnila tycker det är så skönt att hon har nära till allt: butiker, banken, frissan, fotvården, vännerna. Hon är änka efter greve Carl Johan Bernadotte som gick bort 2012.

GunnilaStella6

– Att bo kvar där uppe på höj­den var inget alternativ för mig eftersom jag inte kör bil. Det skulle bli alldeles för besvärligt och dessutom ganska ensamt. Nu kan alla mina bekanta komma hit utan problem och jag kan gå till dem. Jag har det jättebra och är jag ensam har jag mina många fina minnen att tänka på, säger Gunnila.

Annons

Just i dag har hon har besök kusin Catta Nilert och väntar gäster på lunch, så det är mycket på gång.

– Jag refekterade aldrig över att fytta till Båstad, säger Gunnila. Vi hade ju en lägenhet i Stockholm också men den är inte kvar. Alla årstider har sin tjusning här i Båstad.

Greveparet Bernadotte bodde 24 år tillsammans i Villa Kungs­berga på Hallandsåsen ovanför Båstad. Carl Johan, som var yngste son till kung Gustaf VI Adolf, lät uppföra villan 1972 och många prominenta gäster har vistats där, som Carl Johans syster drottning Ingrid av Dan­mark, och Greta Garbo, som bodde hos Carl Johan och hans dåvarande hustru Kerstin Wijk­mark sex veckor sommaren 1975.

GunnilaStella4

Givetvis var det mycket som förändrades i Gunnilas liv, när maken gick bort efter en kort tids sjukdom för drygt två år sedan. De hade då varit gifta i 24 år, nästan ett kvarts sekel och haft många underbara upplevelser tillsammans.

Annons

– Vi tyckte inte om att vara ifrån varandra, det var sällan vi åkte bort var för sig. Carl Johan var oerhört hemkär. Vi hade inte en tråkig sekund tillsammans, han var alltid så rolig och spirituell och dessutom vetgirig, han tyckte om att diskutera och han var en lysande talare, vilket hans vänner ju visste om, han blev ofta inbjuden att hålla invigningstal och liknande. Han var engagerad i lite av varje, som kammarmusiken här i Båstad, tennisen och olika festivaler, han läste mycket, såg på tv och höll sig alltid à jour med det som hände i världen. Han hade svar på alla frågor, säger Gunnila.

– Allt var så lätt för oss, vi hade aldrig några problem att anpassa oss efter varandra trots att vi lagt var sitt liv bakom oss när vi träffades i mogen ålder. Han var den mest fascinerande person man kunde tänka sig. Vi var ju gamla vänner sedan många år tillbaka och hade umgåtts familjevis under åren. När Carl Johan började med sin enträgna uppvaktning blev jag snarast förvånad. Han brukade komma in i den silverbutik på Karlavägen där jag arbetade och prata en stund. Jag minns en gång när jag blev bjuden på lunch hos en bekant. Carl Johan var också bjuden och han ringde till värden och kollade att jag hade tackat ja innan han accepterade att komma.

GunnilaStella9

Paret Bernadotte gifte sig den 29 september 1988 i Svenska kyrkan i Köpenhamn, ett vackert och stämningsfullt bröllop. Efter vigseln bjöd Carl Johans syster drottning Ingrid på familjemiddag på Fredensborgs slott.

Annons

– Vi gjorde en hel del resor tillsammans, inte minst till USA. Min dotter madeleine bor i USA liksom min dotterdotter Anna. Min andra dotterdotter Hedda bor i Luxemburg.

Gunnila tar fram ett fotoalbum och visar lite bilder på familjen. Hon har också en son, Fred, som bor i Sörmland. Han har tre barn så Gunnila har sammanlagt fem barnbarn. Carl Johan har två barn, Monica och Christian och de har alla alltid haft en tät kontakt genom åren.

Från de många åren med Carl Johan har Gunnila givetvis otaliga underbara minnen, inte minst möten med alla intressanta personligheter och givetvis kungligheter. Carl Johan hade alltid en nära relation med sin familj, med syskonen Bertil, Sigvard och Ingrid och med vår egen kung Carl Gustaf.

GunnilaStella3

I familjekretsen kallades han för Johnnie eller farbror Putte. Hans verkliga titel var från början Hans kunglig Höghet Prins Carl Johan, Sveriges arvfurste, Hertig av Dalarna men efter giftermålet med Kerstin wijkmark 1946 fråntogs han sin arvsrätt till tronen och sin prinstitel. Han upptogs dock 1951 i Luxemburgs adel av Storhertiginnan Charlotte av Luxemburg och fick grevlig vär-

Annons

dighet.

Gunnila är född Wachtmeister. Hon gifte sig bara 19 år gammal med direktören Carl Herman Bussler, som gick bort 1981. När jag frågar Gunnila om det kändes annorlunda att bli kär på äldre dagar, hon var 65 år när hon gifte om sig, än som mycket ung, skakar hon på huvudet.

– Kärleken är alltid densamma.

Även efter Carl Johans bortgång har Gunnila varit med på många stora kungliga begivenheter, som prinsessan Estelles dop och senast dopet av Leonore.

– Jättefestligt och otroligt högtidligt, jag är glad så länge jag orkar, jag är dock över 90 år!, säger hon.

Av: Ann Löfberg.

Foto: Stella Pictures.

Annons
Innehåller annonslänkar