Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Gustaf Adolf - pappan som kungen har saknat i hela sitt liv

28 jan, 2018, 10:00 
De var sin tids mest kända syskon, och motsvarigheten till vår tids kungabarn. Men vilka var de egentligen, kungens pappa, hans syster Ingrid och deras bröder Sigvard, Bertil och Carl Johan?
Annons

Prins Gustaf Adolf var bara 40 år när han omkom i flygkraschen på Kastrup, lika gammal som kronprinsessan Victoria är nu. Han lämnade sin 38-åriga fru Sibylla och fem barn mellan tolv år och nio månader. Det är nog ingen överdrift att säga att hans död länge var kungafamiljens stora trauma.

– Jag visste väldigt lite, jag visste ingenting. Jag vågade inte fråga heller. Man var uppfostrad på det sättet förr i tiden. Jag kände att det var ett känsligt område, tabu att fråga om. Sorg bearbetades inte rätt på den tiden, har kungen sagt i en DN-­intervju.

Kung Carl Gustaf höll tal om sin far.
Kungen höll ett hyllat tal efter tsunamikatastrofen, där han nämnde sin far.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Och i sitt hyllade tal efter tsunamin 2004 berättade han för första gången om sorgen över att aldrig ha fått lära känna sin far:

Annons

– Många barn har förlorat en eller båda sina föräldrar. Jag tror jag vet vad det vill säga. Jag har själv varit ett sådant barn. Så jag vet vad det betyder att växa upp utan en pappa. För ett barn är en förlorad förälder alltid oersättlig.

Familjefoto på kung Carl Gustaf med familj år 1946.
Prinsessan Sibylla, prins Gustav Adolf, Prinsessan Desirée, prinsessan Margaretha, prinsessan Birgitta, prinsessan Christina, prins Carl Gustaf 1946.

Kungens och Hagasessornas pappa var döpt till Gustaf Adolf men hemma i familjen sa alla Edmund. Det hände också att mamma Margareta kallade honom för Västerbotten för att hon tyckte att det lät så kul. Sina markerade ögonbryn hade han ärvt efter henne. Ögonen var stora och blå.

Hemma pratade han engelska, både med sin mamma och med barnsköterskan. Fast i skolan gick det inget vidare, det mesta var motigt och allra mest avskydde han matte och rättstavning.

Annons

Som arvprins hade han samtidigt en speciell position, det var ju han som en dag skulle bli kung. Men han hade svårt för smicker och särbehandling, han ville inte ha något tjafs! Så när han blev större trivdes han bättre bland hästfolk och militärer.

Gustaf Adolf som ung.
Han hade svårt för sig i skolan. Ingen förstod hans dyslexi och lärarna trodde att han var lat.

Sin första uniform fick han när han var fyra, och han älskade att rida, då hade han kontroll. Som barn fick han en Ölandsponny som hette Felix och sen ett arabiskt fullblod som hette Jerawah. Sommarloven på Sofiero i Skåne stod också för frihet.

– Där kunde man till och med nästan närma sig något som liknade ett normalt familjeliv, sa hans bror Sigvard en gång.

Annars bodde familjen i en våning på Stockholms slott, i den del som vetter åt riksdagshuset. Skolan låg också hemma på slottet och som klasskamrater hade han några noga utvalda kamrater. På rasterna lekte de i Logården. Sedan började han på internatskolan Lundsberg när han var tolv.

Annons

– Gustaf Adolf var en bra och trevlig person. Men rätt bestämd och mycket militär och jag som var så mycket yngre vågade inte säga så mycket, berättade hans syssling Oscar Bernadotte för Svensk Damtidning i vintras.

Han är den farfar som kronprinsessan Victoria aldrig fick träffa, en 40-årig fembarnspappa som dog alldeles för tidigt.
Han är den farfar som kronprinsessan Victoria aldrig fick träffa, en 40-årig fembarnspappa som dog alldeles för tidigt.

Andra har beskrivit prins Gustaf Adolf som lite kantig och en gång kallade hans kusin Lennart Bernadotte honom faktiskt för ”stram och stroppig”. Kanske var han helt enkelt inte så socialt smidig och dessutom plågad av sin dyslexi. Ett funktionshinder som ingen förstod sig på vid den här tiden. Lärarna trodde bara att han var lat. Men det fanns de som tyckte att han var ”klok, lugn och allvarlig” också och hans fröken Auda Alm brukade säga att han var ”rak i ryggen som ett svärd”.

Prinsessan Sibylla, prins Gustav Adolf.
Prinsessan Sibylla och prins Gustav Adolf.

Och när Folke Bernadotte minnestalade om Sveriges arvprins i radion samma kväll som han hade störtat på Kastrup sa han så här:

Annons

– Att inte Gustaf Adolf förde sina känslor till torgs gjorde måhända att han ibland blev missförstådd, särskilt av den som icke kände honom väl. Den största skatten och de renaste ädelstenarna ligger ofta långt nere på djupet. På samma sätt var det med honom. Vid en ytlig bekantskap kanske han verkade stel och tillknäppt, men för dem som hade förmånen och lyckan att vinna hans vänskap var han en man och en människa vars like jag åtminstone inte känner.

Sveriges arvprins Gustaf Adolf , 1906-1947, som är nuvarande kung Carl XVI Gustafs pappa, stående bakom brodern Prins Sigvard.
Sveriges arvprins Gustaf Adolf , 1906-1947, som är nuvarande kung Carl XVI Gustafs pappa, stående bakom brodern Prins Sigvard.

Prinsessan Birgitta har också goda varma minnen av sin far. När Svensk Damtidnings Anna von Koch träffade henne på Mallorca i vintras berättade hon om en rolig pappa som älskade att hitta på saker med sina döttrar.

– Vi fick rida, tolka på skidor efter en bil och göra allt som mamma inte ville att vi skulle göra. Och jag minns när vi fick stå på fotsteget till pappas bil och han körde runt oss i Hagaparken. Mamma var rasande, det glömmer jag aldrig, sa Birgitta och skrattade gott.

Prinsessan Sibylla, prins Gustav Adolf, Prinsessan Desirée, prinsessan Margaretha, prinsessan Birgitta, prinsessan Christina.
Prinsessan Sibylla, prins Gustav Adolf, Prinsessan Desirée, prinsessan Margaretha, prinsessan Birgitta, prinsessan Christina.

Prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla var sysslingar. De träffades på ett bröllop i London 1931 och gifte sig i Moritzkyrkan i Koburg elva månader senare. De fick fem barn på tolv år och på bilderna från Haga slott ser prins Gustaf Adolf ut som en ovanligt modern kunglig pappa där han sitter i sandlådan med prinsessan Margaretha eller drar barnvagn på grusplanen framför slottet. För svenska folket var det bilden av en idyll, en idyll som krossades den där kalla januaridagen 1947 när prins Gustaf Adolfs plan störtade på Kastrup och hans liv tog slut, många år för tidigt.

Katastrofen på Kastrup

Aftonbladet - Gustaf Adolf dödad.

Prins Gustaf Adolf hade varit i Holland i fem dagar för att jaga vildsvin med prins Bernhard. Nu var han på väg hem från ­Amsterdam till Bromma. KLM-planet mellanlandade på Kastrup där fler passagerare steg på, bland andra den amerikanska sångerskan Grace Moore, den danska artisten Gerda Neumann och fyra-årige Bert Sorbon.

Annons

Det blåste kraftigt och därför blockerade man planets roder. Meningen var att de skulle plockas bort före starten, men kilen som fixerade det bakre höjdrodret glömdes kvar. Planet gick inte att manövrera och störtade direkt efter starten. Alla 22 ombord omkom.

Så här skrev Dagens Nyheter dagen efter:

”I samma ögonblick som maskinen träffade marken exploderade bensintanken och delar av planet kastades vida omkring tillsammans med lösryckta människolemmar, dränkta i brinnande bensin. Elden var våldsam. Praktiskt taget ingenting återstod av det stora planet. I de förkolnade och förtvinade metall-resterna av flygkroppen och kabinen möttes räddningspersonalen av en fruktansvärd syn. De förkolnade liken av passagerarna var nästan omöjliga att identifiera. Dock hade prins Gustaf Adolfs ordnar motstått hettan och kunde skrapas fram ur hettan.”

Gustaf Adolfs gravplats.
Prins Gustaf Adolfs jordfästning.
Prins Gustaf Adolfs jordfästning.

Namn: Gustaf Adolf Oscar Fredrik Arthur Edmund
Smeknamn: Edmund.
Titel: Sveriges arvprins. Hertig av Västerbotten.
Född: 22 april 1906 på Stockholms slott.
Döpt: 15 juni 1906 i slottets balsal Vita havet.
Död: 26 januari 1947 i flygolyckan på Kastrup.

Annons