Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Gustaf VI Adolfs smeknamn avslöjas i Christinas nya bok

12 apr, 2020, 13:00 
AvRed Aktionen
Christina avslöjar smeknamnet på sin farfar.
Prinsessan Christina kommer ut med en ny bok om sin farmor Margareta, som dog 1920, endast 38 år gammal. Boken heter “Hon kallades Daisy” och anspelar på Margaretas smeknamn. Men Christina avslöjar även att Margareta hade sitt eget smeknamn för maken Gustaf VI Adolf…
Annons
Det här är HagasessornaBrand logo
Det här är Hagasessorna

Prinsessan Christinas kommande bok om sin farmor Margareta heter “Hon kallades Daisy”.

Det var så hon var känd för sina närmaste – “Daisy”, som kom från Storbritannien och blev kär i Gustaf VI Adolf efter ett möte på en bal i Egypten 1905.

Men “Daisy” hade även sitt eget smeknamn på Gustaf Adolf. “Gusty” var det kärleksfulla namnet hon gav honom.

Snabb och passionerad romans

“Daisy” och “Gusty” blev blixtkära och förlovade sig nästan omedelbart. De gifte sig den 15 juni 1905 i S:t Georges kapell på Windsor Castle i Storbritannien, endast ett par månader efter mötet.

Tillsammans fick de fem år, bland annat arvprins Gustaf Adolf, far till nuvarande kungen och Christina. Margareta var gravid med sitt sjätte barn då hon dog 1920, endast 38 år gammal.

Margareta fotograferat vid okänt tillfälle.
Margareta fotograferat vid okänt tillfälle.

Christina vågade aldrig fråga sin farfar “Gusty” om Margareta medan han levde.

– Jag kan beklaga det i dag men det gjorde man inte. Jag vet inte riktigt vad jag skulle ha frågat, det är svårt att tänka sig in i det nu, säger hon i en intervju med TT.

Annons

Sofia Heurlin på förlaget Bonnier Fakta, som ger ut boken, har tidigare sagt:

– Det är ett väldigt fascinerande kvinnoöde som prinsessan Christina lyfter fram. Hon har ju aldrig riktigt känt sin farmor. Men det har hon fått göra nu, i samband med boken. De har gjort ett fantastiskt arbete, och de har haft tillgång till de kungliga familjearkiven både i Danmark och Sverige.

Bland annat har prinsessan Christinas kusin drottning Margrethe hjälpt till att fördjupa bilden av deras gemensamma anmoder.

Foto: TT

Annons