Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Haakon i tårar efter händelsen med Mette-Marit: "Allt är kaos"

02 nov, 2023, 15:00 
AvGabriella Hall

Tillslut blev det för mycket för kronprinsen Haakon.

Annons

Haakon hade träffat henne flera gången utan att känna något speciellt. Men när de träffades igen, under den populära musikfestivalen Quart 1999 i Kristiansand, slog det plötsligt gnistor mellan dem.

Mette-Marit & Haakon på kärleksresa – allt fångas på filmBrand logo
Mette-Marit & Haakon på kärleksresa – allt fångas på film

Kärleken blomstrade mellan norska kronprinsen Haakon och hans numera fru, kronprinsessan Mette-Marit. Nu har de varit gifta i 22 år och genom vått och torrt har de stått sida vid sida.

Även innan de blev fru och man tog de sig igenom livets dalar tillsammans.

Annons

Som när de tog en promenad i en park en dag i oktober för tjugotre år sedan. I sina händer höll de varsin kaffekopp och runt dem flockades pressen.

Ingen kunde ana vad som nyss hade utspelat sig bakom kulisserna.

Haakons tårar innan förlovningen med Mette-Marit

Vad ingen visste var att Haakon dessförinnan hade kollapsat totalt.

“Jag var så trött och upprörd att jag fick ta en halvtimmes timeout för mig själv på ett tomt kontor på UD. Där inne började jag helt enkelt gråta. Ok, allt är kaos, tänkte jag, men du måste ta dig samman”, skriver kronprinsen i sin nya självbiografi "Haakon" som släpptes den 2 november.

Annons

Men varför brast han ut i tårar, vad hade hänt?

Kronprinsens och Mette-Marits tuffa tid tillsammans

De var unga och nykära, men tillvaron var allt annat en enkel. I alla fall efter förhållandet blev känt, tiden innan beskriver Haakon som "en fin tid, en mycket fin tid", i sin biografi.

Men det dröjde inte länge innan alla fick nys om kronprinsens nya relationsstatus. Och när de flyttade ihop under hösten 2000 flödade kritiken, för fullo spekulerades det om en kunglig förlovning.

Annons

Vid den här tiden hade Haakon en aspiranttjänstgöring på Norges utrikesdepartement. Där fick han samtalet som fick honom att bryta ihop. Förlovningen var bekräftad, sades det i media.

Hur kunde det ske?

Hovets misslyckande

Jo, flera redaktörer hade kallats till slottet för ett möte där hovet förklarade hur en förlovning skulle gå till, om det skulle bli en.

Men hovets tappra försök att stoppa spekulationerna fick motsatt effekt.

Haakon och Mette-Marits avgörande beslut

Efter tårarna samlade sig Haakon, han åkte hem till sin och Mette-Marits lägenhet, där hon redan befann sig och tillsammans tog de ett beslut.

“Antingen flyr vi, eller så konfronterar vi det, och lever som vi skulle ha gjort om de [journalisterna] inte var där, nämligen gå ut på stan, ta en kaffe, prata om dagen och ta den som den kommer. Det var vad vi gjorde. Journalisterna fick bara vara med”, berättar Haakon i boken.

Trots tårarna tar Haakon och Mette-Marit en tur i parken och i stället för att gå under radarn sitter de stolta och snackar.

Foto: TT

Annons