Haakon om Märtha Louise: "Vi önskar ha en dialog med min syster"

Kronprins Haakon

Hovet har ännu inte sagt något officiellt om relationen mellan prinsessan Märtha Louise och hennes nya pojkvän Shaman Durek. Men nu kommer Haakon med en något speciell kommentar.

I norsk press har prinsessan Märtha Louise fått en del kritik över hur hon använt sin titel som prinsessa i samband med nye pojkvännen Shaman Dureks näringsverksamhet med turnén “The princess and the Schaman”. Det finns till och med de som tycker att hon borde avsäga sig titeln om hon ska fortsätta att använda sig av den i dessa sammanhang. Men detta har prinsessan protesterat mot.

prinsessan Märtha Louise

Prinsessan Märtha Louise.

Under ett möte i Stavanger i måndags kritiserade hon pressen:

– Ni har ett val att bestämma vad ni skriver, skulle ni själva vara glada över att få hela ert liv uthängt i pressen? Även om det är ditt jobb så har du ett val, sa prinsessan.

Märtha Louise kritik

Försvarare av prinsessan menade att tidningarna skapat något av vad de kallade en rejäl “mobbing-kampanj” mot Märtha Louise.

– Märtha Louise gör ju så mycket gott för människor och för kyrkan, säger prästen Silje Trym Mathiassen till NRK.

Prinsessan Märtha Louise och Durek

Dessutom har Märtha Louise försvarat sig med att det är hennes sätt att tjäna sina pengar på.

– Jag får inga pengar från staten, alla som driver en liknande verksamhet får betalt, sa hon för någon vecka sedan.

Haakon har talat ut om sin syster

Kung Harald har däremot inte sagt mycket om sin dotter och hennes nya pojkvän Durek. Men nu har i alla fall kronprins Haakon uttalat sig om sin syster och hennes livsval. En kommentar som får oss att fundera över hur mycket syskonparet talar med varandra.

– Vi följer med i det som skrivs och sägs. Det vi önskar är att ha en dialog med min systern, särskilt om det rör hennes titulering och näringsverksamhet, säger han till NRK.

Prisade medierna

Han fortsatte sedan att prisa medierna, efter Märtha Louises kritik.

– Kungahuset har ett gott samarbete med media. Pressen gör ett viktigt arbete i det norska samhället.

prinsessan Märtha Louise och Durek

Även hovet har nu kommenterat det hela där de menar att ett samtal förs med prinsessan kontinuerligt.

– Vi följer med i debatten och det som blir sagt, och kommer att ha en dialog med prinsessan i samband med hennes marknadsföring av sin näringsverksamhet, hennes, skrev hovets kommunikationschef Guri Varpe till NRK i förra veckan.

Foto: TT