Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Haakons hemliga kärlek avslöjad – nu vet Mette-Marit: ”Ingen visste”

07 nov, 2023, 08:00 

Kronprins Haakon bryter tystnaden om hemliga kärleken.

Annons

Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit är lyckligt gifta sedan flera år tillbaka. De är kända för att visa sin kärlek offentligt, något som i den kungliga världen inte är helt vanligt.

WOW! Mette-Marit och Haakon hemma hos Victoria & Daniel på Haga slott – se filmenBrand logo
WOW! Mette-Marit och Haakon hemma hos Victoria & Daniel på Haga slott – se filmen

Men det fanns en tid när Haakon och Mette-Marit inte fanns i varandras liv. Efter att ha fullgjort sin militärtjänst, flyttade Haakon till USA för att studera statsvetenskap vid University of California i Berkeley.

I boken ”Haakon – historier om en tronarving” berättar han öppet om tiden i USA, som ägde rum mellan 1996 och 1999, och hur han kunde leva ett betydligt mer anonymt liv än hemma i Norge.

Kronprins Haakon
Kronprins Haakon bodde i USA mellan 1996 och 1999.

Haakon: ”Jag var ingen”

När han anlände till staterna kände han sig fri, bortkopplad från den offentliga tillvaron som fanns i Norge och kände att han var en i mängden – och inte den kronprins som han var född till.

Annons

”Jag var ingen, eller så var jag precis som alla andra. Det var det jag letade efter. Därför använde jag Haakon Magnus som mitt namn. I klassen och för människor jag träffade var jag Haakon Magnus från Norge”, skriver kronprins Haakon i boken.

Eleverna i klassen visste att han var kronprins, men utöver det kunde Haakon leva ett helt annat liv än han var van vid. Han fick även en rumskamrat i David, en amerikansk-kuban från Miami.

Haakon avslöjar hemliga flickvännen

Haakons liv i USA var så pass hemlighetsfullt att han även lyckades hålla en relation hemlig. Relationen ägde rum innan förlovningen med Mette-Marit, berättar Haakon i boken.

Avslöjandet kommer i samband med kapitlet om just förlovningen med Mette-Marit, hur de satt på en bänk med varsin kaffe och medvetet lät pressen få lite bilder på det nya kärleksparet.

”Vi var inte vana vid detta. Vi var unga och hade inte mycket erfarenhet. Jag hade varit i USA i flera år och bott fritt där, jag hade till och med haft en flickvän som ingen visste om”.

Mette-Marit och kronprins Haakon
Kronprins Haakon hade en hemlig kärlek innan han träffade Mette-Marit.

Foto: TT

Annons