Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Haakons kamp med Mette-Marit – svåra tiden i relationen

23 jul, 2023, 14:00 
https://image.svenskdam.se/image-9753847?imageId=9753847&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Minna Sarpaneva
Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit
Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit.

Livet är inte alltid en dans på rosor, inte ens för kungligheterna.

Annons

Under torsdagen fyllde Norges kronsprins Haakon 50 år, och om lite mindre än en månad fyller kronprinsessan Mette-Marit även hon 50 år.

Att fylla jämnt är alltid lite extra speciellt och det norska kronprinsparet slår på stort med 100-årskalas i form av en gemensam födelsedagsfest!

Har du koll på norska tronföljden?Brand logo
Har du koll på norska tronföljden?

Men det har inte alltid varit en dans på rosor i Haakons och Mette-Marits förhållande.

Norska kungafamiljens härliga sommarhälsning

Sommar, sol och semester! Ja, till och med kungligheterna får lite paus från sina vardagliga uppgifter och får avnjuta lite semester.

På Instagram passade den norska kronprinsfamiljen på att skicka en glad sommarhälsning. De delade med sig av flera härliga sommarbilder på familjen och passade på att berätta att de under semestern ska segla längs med Finnmarks kust.

Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit
En av kronprins Haakons och kronprinsessan Mette-Marits härliga semesterbilder.

Prins Haakons kamp med Mette-Marit

Haakon och Mette-Marit träffades för första gången år 1999 genom gemensamma vänner och två år senare ringde bröllopsklockorna.

Annons

Men vägen till giftermålet var snårig och relationen var till en början kontroversiell. När Haakon och Mette-Marit träffades var hon ensamstående mamma till sin äldsta son, Marius Borg Höiby, vilket stack i ögonen på många. Att pappan till sonen dessutom hade ett kriminellt förflutet gjorde inte saken bättre.

Utöver det florerade det även en hel del rykten om att Mette-Marit skulle ha haft ett vilt förflutet, och norska kyrkan såg inte med blida ögon på att paret bodde tillsammans innan bröllopet, och det var alltså många som till en början inte accepterade Mette-Marit.

Även i Sverige blev kronprins Haakons förhållande med Mette-Marit uppmärksammat.

– Jag minns att det var stort i Sverige också. Vi hade trots allt också en egen kamp med kronprinsessan Victoria som ville gifta sig med Daniel. Vi förstod precis vad Haakon gick igenom, har Svensk Damtidnings Johan T. Lindwall tidigare sagt.

Annons