Haakons nya besked om kung Harald – efter oron

Ari Behns död – och kung Haralds sjukdom. ”De sista veckorna har varit tunga, men vi försöker att ta hand om varandra så gott vi kan” säger kronprins Haakon.

Oron har varit stor i Norge sedan kung Harald lades in på Rikshospitalet i tisdags i förra veckan. Det var därför ett stor medieuppbåd som väntade på kronprins Haakon när han i dag besökte Flyktinghjälpen i Oslo – och för första gången uttalade sig om sin pappas hälsa:

Kronprins Haakon besöker norska Flyktinghjälpen i Oslo.

Haakon vid dagens pressträff. Många frågor handlade om kung Harald som vårdas på Rikshospitalet.

Så mår kung Harald

– Tack för omtanken. Kungen är på bättringsvägen. Han mår ganska bra, förhållandevis. Han var yr och mådde dåligt, det var orsaken till att han blev inlagd, och nu fortsätter undersökningarna. Han räknar med att han ska bli utskriven från sjukhuset och kunna vara tillbaka hemma under den här veckan.

När kung Harald är sjuk är det kronprins Haakon, eller kronprinsregenten som han tituleras just nu, som håller ställningarna som vikarierande statschef.

När Harald är sjuk är det kronprins Haakon – eller kronprinsregenten som han tituleras just nu – som får hålla ställningarna som vikarierande statschef.

Kungens sjukhusvistelse kom efter den senaste tidens tuffa påfrestningar, och vid pressträffen i dag tog kronprins Haakon också upp den pressande tiden efter Ari Behns död:

– Det har varit tungt de senaste veckorna. Men vi försöker att ta hand om varandra så bra vi kan. Det viktiga för oss som familj är att vara tillsammans.

Haakon och Mette-Marit i djup sorg på Ari Behns begravning.

Haakon och Mette-Marit på Ari Behns begravning.

Norska kungafamiljen har i dagarna också gått ut med en hälsning där de tackar alla som har hört av sig och visat sin sympati och medkänsla i samband med Ari Behns död.

– Det är väldigt många som stöttar, det känns fint, sa kronprins Haakon i dag.

– Vi känner att vi får mycket stöd, det betyder mycket.

Kronprins Haakons råd till Meghan och Harry

Under dagens besök fick kronprins Haakon också frågan om sina tankar om krisen kring prins Harry och Meghan och den brittiska kungafamiljen – och svarade spontant:

– Jag tänker att om alla bara har is i magen så kommer man helt säkert att hitta bra lösningar på det hela!

Prins Harry och hertiginnan Meghan.

Haakons råd: Håll huvudet kallt!

Foto: Jørgen Gomnæs/Det kongelige hoff, TT.