Haakons nya ensamma liv – utan Mette-Marit vid sin sida

Haakons nya ensamma liv – utan Mette-Marit vid sin sida
Det har gått exakt ett år sedan chockbeskedet om lungsjukdomen kom – och tomrummet vid kronprins Haakons sida väcker oro varje gång: Hur mår Mette-Marit egentligen?
Annons

Europas unga tronföljare och regenter samlades i Tokyo för att fira kröningen av Japans nya kejsarpar Naruhito, 59, och Masako, 55. Men vid kronprins Haakons sida var det tomt.

Kungligheterna på rad vid kröningen i Tokyo.
Kungligheterna på rad vid kröningen i Tokyo.

Kronprinsessan Mette-Marit stannade hemma av väl kända hälsoskäl, särskilt som hon hade haft ett intensivt program veckan före i samband med Norges stora satsning vid bokmässan i Frankfurt.

Annons

Men det kan inte hjälpas att det såg lite ensamt ut för kronprins Haakon. Han fick representera Norge på egen hand.

Annons
Kronprins Haakon utan Mette-Marit vid kröningen i Tokyo.
Ensamt utan Mette-Marit.

Chockbeskedet om Mette-Marits sjukdom

Det var för exakt ett år sedan, den 24 oktober 2018, som chockbeskedet kom från det norska hovet. Kronprinsessan Mette-Marit hade precis fått besked om att hon hade drabbats av en ovanlig variant av lungfibros. Enligt hennes läkare vid Rikshospitalet var det då inte klart om lungsjukdomen var en del av en mer omfattande autoimmum sjukdomsprocess, eller om det var andra orsaker som låg bakom hennes lungförändringar.

Annons
Kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon invigde Munch-utställningen i Düsseldorf.
Mette-Marit och Haakon i Tyskland häromveckan.

– Jag har haft hälsoproblem i flera år och nu vet vi mer om vad det handlar om, sa kronprinsessan Mette-Marit då.

– Mitt hälsotillstånd gör att min arbetskapacitet kommer att variera. Kronprinsen och jag väljer att informera om detta nu, bland annat för att det jag framöver kommer att behöva ha perioder utan officiellt program. Det kommer att krävas i samband med behandlingarna och när sjukdomen är mer aktiv.

Och det var sannolikt detta vi såg exempel på i Tokyo. Men kronprins Haakon har haft gott om tid på sig att vänja sig vid familjens nya situation och såg ut att vara vid gott mod ändå.

Kronprins Haakon vid kejsar Naruhitos kröning i Tokyo.

FAKTA: Detta är lungfibros

Annons

• Lungfibros är en kronisk sjukdom som bryter ner lungvävnaden, vilket leder till minskad syresättning i lungblåsorna (alveolerna) och på sikt sviktande andningsfunktion.

• Torrhosta, andfåddhet, trötthet och viktnedgång är vanliga symtom.

• Idag finns inget botemedel. Behandlingen går ut på att bromsa sjukdomsförloppet och förbättra livskvaliteten. Lungtransplantation kan ge patienterna ett längre liv.

Källa: HjärtLung.se

Annons

Foto: TT.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

4 kommentarer till “Haakons nya ensamma liv – utan Mette-Marit vid sin sida”

 1. josefin skriver: 25 oktober, 2019

  Albert av Monaco liksom P Charles kom ocksa utan consorts, och som de vuxna de är, alla 3, sà klarar de sitt arbete utmärkt bra pà egen hand. De kan sitta still o lyssna, de kan äta middag o dricka te utan att hàlla hustrun i handen. Förhoppningsvis kan lärs de blivande regerande drottningarna upp likaledes – KP V först ut, följt av tronföljare i Norge, Belgien, Holland.


 2. Cissi skriver: 25 oktober, 2019

  Jag förstår att Haakon älskar Mette-Marit. Hon verkar jättefin.


 3. Fleur skriver: 25 oktober, 2019

  Kanske kan tänkas att prinsessan Ingrid kommer delta ibland på offentliga uppdrag tillsammans med kronprins Haakon när hon fylld 18 år?


  1. charlotte skriver: 25 oktober, 2019

   Fleur,
   Det är också vad jag tror att Pr. Ingrid kommer att tidigt åka ut med sin pappa på uppdrag. Hon verkar mogen och väl förberedd på sin roll. Hon har “gått bredvid” sin farmor och lärt sig det mesta om vad kunglighet kräver.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar