Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Haakons nya ensamma liv – utan Mette-Marit vid sin sida

25 okt, 2019, 07:00 
Det har gått exakt ett år sedan chockbeskedet om lungsjukdomen kom – och tomrummet vid kronprins Haakons sida väcker oro varje gång: Hur mår Mette-Marit egentligen?
Annons

Europas unga tronföljare och regenter samlades i Tokyo för att fira kröningen av Japans nya kejsarpar Naruhito, 59, och Masako, 55. Men vid kronprins Haakons sida var det tomt.

Kungligheterna på rad vid kröningen i Tokyo.
Kungligheterna på rad vid kröningen i Tokyo.

Kronprinsessan Mette-Marit stannade hemma av väl kända hälsoskäl, särskilt som hon hade haft ett intensivt program veckan före i samband med Norges stora satsning vid bokmässan i Frankfurt.

Men det kan inte hjälpas att det såg lite ensamt ut för kronprins Haakon. Han fick representera Norge på egen hand.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Kronprins Haakon utan Mette-Marit vid kröningen i Tokyo.
Ensamt utan Mette-Marit.

Chockbeskedet om Mette-Marits sjukdom

Det var för exakt ett år sedan, den 24 oktober 2018, som chockbeskedet kom från det norska hovet. Kronprinsessan Mette-Marit hade precis fått besked om att hon hade drabbats av en ovanlig variant av lungfibros. Enligt hennes läkare vid Rikshospitalet var det då inte klart om lungsjukdomen var en del av en mer omfattande autoimmum sjukdomsprocess, eller om det var andra orsaker som låg bakom hennes lungförändringar.

Annons
Kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon invigde Munch-utställningen i Düsseldorf.
Mette-Marit och Haakon i Tyskland häromveckan.

– Jag har haft hälsoproblem i flera år och nu vet vi mer om vad det handlar om, sa kronprinsessan Mette-Marit då.

– Mitt hälsotillstånd gör att min arbetskapacitet kommer att variera. Kronprinsen och jag väljer att informera om detta nu, bland annat för att det jag framöver kommer att behöva ha perioder utan officiellt program. Det kommer att krävas i samband med behandlingarna och när sjukdomen är mer aktiv.

Och det var sannolikt detta vi såg exempel på i Tokyo. Men kronprins Haakon har haft gott om tid på sig att vänja sig vid familjens nya situation och såg ut att vara vid gott mod ändå.

Annons
Kronprins Haakon vid kejsar Naruhitos kröning i Tokyo.

FAKTA: Detta är lungfibros

• Lungfibros är en kronisk sjukdom som bryter ner lungvävnaden, vilket leder till minskad syresättning i lungblåsorna (alveolerna) och på sikt sviktande andningsfunktion.

• Torrhosta, andfåddhet, trötthet och viktnedgång är vanliga symtom.

• Idag finns inget botemedel. Behandlingen går ut på att bromsa sjukdomsförloppet och förbättra livskvaliteten. Lungtransplantation kan ge patienterna ett längre liv.

Källa: HjärtLung.se

Foto: TT.

Annons