Haga slott rustas för 40 miljoner

När kronprinsessan Victoria och Daniel Westling som nygifta flyttar in i Haga slott nästa år kommer det att vara upprustat till toppenskick. 40 miljoner kostar renoveringen – och då är inte inredningsmaterialet inkluderat.

Just nu pågår planeringen och renoveringen av det blivande kronprinsparets bostad för fullt. 40 miljoner kommer upprustningskalaset att gå på – och av dessa går 16 miljoner enbart till säkerhetsförbättringar.

Hemliga anläggningar

I det 200 år gamla slottet pågår nu renoveringen för fullt. I säkerhetsarbetet ingår bland annat att bygga hemliga anläggningar och att förlänga det befintliga staketet som avskiljer slottet från övriga Hagaparken. Dessutom ska man stänga den allmänna promenadvägen utanför och istället bredda gångstigen längs med vattnet. I underhållsåtgärderna ingår bland annat byte av avlopsstammar och brandskyddsåtgärder.

Haga är lika stort som 15 villor

Hela byggnaden är cirka 3000 kvadratmeter, lika stort som 15 villor. Den ska dels användas som privatbostad, dels som representationslokal. Daniel och Victoria själva fokuserar mest på möbleringen, och man kan gissa på en blandning av designmöbler och antikviteter, gammalt och nytt. I inredandet av representationsdelen är även arkitekter, Nationalmuseum samt Kungliga Husgerådskammaren inblandade.

Av Ann-Sofie Lundin

Foto: TT