Haga Slott står snart klart

haga-slott

Höga staket, larm och vakter ska hålla obehöriga borta när kronprinsessan Victoria och Daniel Westling flyttar in på Haga slott efter bröllopet.

Haga Slott med Hagasessornas gamla lekstuga i förgrunden.

Haga Slott med Hagasessornas gamla lekstuga i förgrunden.

Det gamla slottet har sedan i höstas byggts om för drygt 40 miljoner kronor.  Ett nytt kök, en ny tvättstuga och ett nytt badrum för 7,6 miljoner har byggts och man har installerat nya stammar och elinstallationer för 16,7 miljoner kronor.

Säkerhetsinvesteringarna hemliga

Omkring 16,1 miljoner kronor har satsats på säkerheten i och runt slottet. Den exakta siffran för säkerhetsinvesteringarna är dock hemlig. 

– Vi diskuterar inte säkerheten, säger Anders Ahlberg, fastighetschef vid Statens Fastighetsverk, till TT.

Nu dröjer det inte länge tills Victoria och Daniel Westling kan flytta in.

Nu dröjer det inte länge tills Victoria och Daniel Westling kan flytta in.

Staket har byggts runt slottet och larm har installerats.

– Sensorer och larm är självklara installationer i och utanför byggnaden, säger en säkerhetsexpert som vill vara anonym till TT.

Polisen sköter bevakningen

Daniel Westling kommer att få samma personskydd som sin blivande fru, nämligen livvakter. Men själva slottet kommer att vaktas av polisen.

– Vi tar hand om närskyddet och Stockholmspolisen ansvarar för distansskyddet, det vill säga skyddet av omgivningarna runt slottet, säger Patrik Peter, pressekreterare vid Säkerhetspolisen. Bevakningen kommer inte att skötas av högvakten som är fallet med kungaparets bostad på Drottningholms slott, säger han.

Växter insynsskyddar

Så här såg det ut för ett par månader sedan...

Så här såg det ut för ett par månader sedan...

Som vi tidigare berättat om arbetas det också med insynsskydd i form av växtplanteringar. Träd och växter som lind, idegran, jasmin, olikfärgade rhododendron och lila syren planteras.Det privata området runt slottet blir något mindre än tidigare, vilket frigör större ytor som blir tillgängliga för alla.

– Förr spärrade man av hela udden vid statsbesök. Nu lämnas en remsa på 20 meter från stranden fri för allmänheten att promenera på. Här byggs nu en ny gångväg, säger Anders Ahlberg.

Av Ann-Sofie Lundin
Foto: Anna Frödell, All Over Press