Hagasessan Désirées anonyma liv

prinsessan Désirée

Prinsessan Désirée är kungafamiljens "doldis". Hon lever ett stillsamt liv på slottet Koberg och är sällan i Stockholm. Däremot har hon en imponerande förmögenhet och en gedigen utbildning i bagaget.

Hagasessorna har aldrig varit särskilt offentliga men prinsessan Désirée är nog den av systrarna som är mest anonym. Hon lever ett stillsamt liv på slottet Koberg, som ligger två mål söder om Trollhättan och långt borta från det kungliga strålkastarljuset i Stockholm.

På 40- och 50-talet, när Hagasessorna var som mest omskrivna, beskrev man ofta prinsessan Désirée som den svala mellansystern med mycket integritet. Hon har inte haft särskilt många uppdrag i konungens tjänst men trots det förekommer ordet “drottninglik” i flera Désirée-artiklar från den här tiden.

Änka sedan två år tillbaka

Désirée gick i Franska skolan och läste därefter språk i Schweiz. Hon är också utbildad barnträdgårdslärarinna och har läst textilteknik på Konstfack.

Sedan två år tillbaka är Désirée änka. Hon sörjer maken Niclas Silfverschiöld som hon fick 53 kärleksfulla år tillsammans med. Paret gifte sig i Storkyrkan, den 5 juni 1964, och fick tre barn tillsammans; Carl, Christina och Hélène.

prinsessan Désirée bröllop

Prinsessan Désirée gifte sig med Niclas Silfverschiöld i Storkyrkan, den 5 juni 1964,

Direkt efter bröllopet ville Désirée avsäga sig sin prinsesstitel. Detta eftersom hon gift sig med en icke-kunglig. Men hennes farfar, Gustav VI Adolf, insisterade på att hon skulle behålla den. Det finns också en rolig historia från Hagasessans bröllop! Och som säger ganska mycket om hennes personlighet.

När den gamle kungen frågade vilket slags smycke Désirée önskade sig i bröllopspresent, svarade hon:

– Jag vill inte ha något smycke, jag önskar mig en traktor, den behöver Niclas i lantbruket.

Hagasessan hade, med andra ord, inga problem med att bröllopsyran så småningom bedarrade och njöt sedan av att leva ett lugnt familjeliv på slottet Koberg.

Ett liv bortom det kungliga strålkastarljuset

– Jag betraktar mig numera enbart som mor och maka och fäster ingen större vikt vid mitt prinsessskap, sa hon ett par år senare. Rent principiellt tycker jag för övrigt det är fel att rida på ursprung och släktskap.

Ja, prinsessan mår som allra bäst när hon får gå omkring och pyssla hemma på slottet och det sägs att hon älskar att anordna stora middagar med sin berömda rabarberpaj till efterrätt. Ibland kommer även brodern kung Carl Gustaf och hälsar på. Men det var mer förr, när Niclas var i livet. Svågrarna jagade gärna tillsammans och stod varandra nära.

prinsessan Désirée

Désirée och maken Niclas Silfverschiöld på Carl Philips och Sofias bröllop, år 2015.

Arvtagare efter Niclas är parets son Carl som, även han, står skriven på slottet Koberg. Döttrarna får i stället ärva Désirée. Och det går ingen nöd på dem. Prinsessan Désirée har nämligen hus på Mallorca och sammanlagda tillgångar på över 50 miljoner kronor.

Prinsessans stora förmögenhet

När vi får se kungens syster nästa gång är ytterst oklart. Hon åker inte upp till Stockholm i onödan och senast hon var med på någon kunglig tillställning var vid prinsessan Adriennes dop, för över ett år sedan. Prinsessan Birgitta har dock berättat att syskonen planerar ett firande för Margareta, lite längre fram i vår, och det vill Désirée förstås vara med på.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: