Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hagasessornas beslut sprids – en snackis utomlands

13 sep, 2023, 17:00 
Louise Wibergh Lenti
Prinsessan Margareta, H.M. Konung Carl XVI Gustaf, H.K.H. Prinsessan Birgitta, Prinsessan Désirée, Prinsessan Christina
Prinsessan Margareta, H.M. Konung Carl XVI Gustaf, H.K.H. Prinsessan Birgitta, Prinsessan Désirée, Prinsessan Christina

Intresset för den svenska kungafamiljen sprider sig vidare ut i världen.

Annons

Om bara ett par dagar är det 50 år sedan Carl Gustav blev vår kung i Sverige. Detta ska givetvis firas med pompa och ståt! Han är ju trots allt den längst regerande kungen vi haft i Sverige. Firandet har pågått sedan länge men kommer intensifieras nu i dagarna fyra med mottagningar vid det kungliga slottet, flertalet ceremonier, konserter, tal, middagar och kortege genom Stockholm.

Här anländer kungafamiljen till Storkyrkan!Brand logo
Här anländer kungafamiljen till Storkyrkan!

Det är många som vill vara med och fira kungen men det finns tre väldigt speciella personer som inte kommer att delta. Tidigare i veckan kunde man läsa en intervju med prinsessan Birgitta i Expressen där hon berättar att varken hon eller systrarna Margaretha och Desiree kommer.

Prinsessan Birgitta: ”Det gör ont i själen”

Birgitta hade planerat för att närvara vid firandet och hade till och med börjat se över sin högtidsklädsel men kommer nu stanna hemma i våningen på Mallorca. Hon säger att det är i lojalitet till sina systrar:

Annons

– De kan inte gå. Desirée hade hjärnhinneinflammation så hon får nog vara glad att hon lever överhuvudtaget, men Margaretha är gammal bara och har haft ett par grejor också naturligtvis, och har det besvärligt. Det är åldern som tar ut sin rätt, säger Birgitta.

Även om Birgitta rent fysiskt hade kunnat åka själv vill hon inte. Hon tycker att det känns för ensamt utan systrarna och menar att det hade varit som att åka utan en kroppsdel.

– Jag hoppas folk förstår, för det ligger mig nära. Att stödja Sverige och min bror är det viktigaste för mig. Jag hade väntat så länge på det och ville gärna vara med. Det var ett svårt beslut. Det gör ont i själen.

Kungen kommer däremot inte vara helt utan syskon under det stora firandet. Prinsessan Christina kommer stå vid kungen sida och stötta honom – liksom hon alltid gjort genom alla år.

Annons

Snackis utomlands

Att det inte blir någon återförening mellan kungen och Hagasessorna har Svenskdam fått bekräftat av Birgitta sedan tidigare. Däremot är det inte bara vi som är intresserade av vårt fina kungahus. Sessorna har nu blivit en snackis utomlands! Den brittiska sajten Royal Central skrev igår en artikel om Birgitta och systrarnas hårda beslut att inte delta.

Även om kungen och systrarna inte får träffas nu i helgen kan vi trösta oss med att de fick kvalitetstid tillsammans i somras. Då samlades alla samtidigt för första gången på fem år och fick prata ikapp på Öland.

Foto: Kungahuset

Annons