Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Håkan Juholt om frun och turbulenta tiden

11 nov, 2019, 15:20 
Håkan och Åsa Juholt framför residenset i Reykjavik.
Det är sju år sedan Håkan Juholt avgick som s-ledare. Såren läker aldrig – men bitter? Inte ett dugg. Vi träffade honom på Island.
Annons

Håkan Juholt, 57, är Sveriges dynamiske ambassadör på Island. Men också sill-konnässör, badälskare och troligen det största Elvis-fanset i hela Reykjavik.

Men det är ändå på hans tio månader korta karriär som socialdemokraternas partiledare som de flesta tänker först. Trots att det gått sju år sedan han stod vid rulltrapporna i Oskarshamns köpcentrum och meddelade att han skulle avgå.

Då hade mediedrevet runt honom pågått i tre månader.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

När du tänker tillbaka på den där tiden, vad känner du då? Det var ju väldigt turbulent?

– Ja, jag blev ju ihjälslagen, med en lång rad olika mordredskap. Jag blev verkligen nersparkad, utplånad, utraderad. Och sedan blev jag också trampad på.

Hur hämtade du dig efter den smällen?

– Det kommer jag aldrig att göra. Känslan att jag hade påbörjat något som jag inte fick avsluta, den är jobbig. Jag var långt ifrån färdig! Om inte om hade varit, hur hade läget varit då? Vad hade hänt i partiet, vad hade hänt i mitt liv och vad hade hänt i Sverige?

Annons

– Men det är en livserfarenhet.

Känner du dig bitter?

– Nej jag känner mig inte bitter på någon. Jag är inte lagd åt bitterhet, det för med sig så mycket smärta. Men det är klart att jag har djupa ärr efter detta.

Men du reste dig?

– Ja jag reste mig. Men den här nödvändigheten att förlåta – nä, den känner jag inte alls! säger Håkan Juholt med glimten i ögat.

I dag är han alltså Sveriges ambassadör på Island och han jobbar hårt för de goda relationerna mellan Sverige och Island.

Hemma hos Islands president.

– Vi är två grannländer som har stor likhet. Vi har samma klimatmål och samma höga välfärdsambitioner. Och vi hejar på varandra i fotboll!

– Men jag har också upptäckt att det är mer vi kan göra. Så jag försöker knyta svenskar och islänningar närmare varandra på alla områden – från idrott och mat till litteratur, konst, foto och teater.

Annons

Håkan Juholts hjärta klappar för sillen

– Jag försöker alltid nå fram till hjärtat och då är magen och maten ett av de bästa sätten.

Själv driver han ett hobbyprojekt – med sillen.

– Det är en väldigt gammal kontakt mellan Sverige och Island. Och jag kommer i håg när jag var barn, och min pappa och min farfar inför julen sa att ”nu har islandssillen kommit!”. Den var ju fetare och större än den strömming vi hade. Men här på island har man inte haft traditionen att lägga in sin sill, man har bara exporterat den. Så jag har gjort flera sill-event här och åkt runt och arrangerat provsmakning av sill.

Och har det funkat? Har islänningarna börjat äta mer sill?

– Jajamensan det har gett resultat!

Ge oss din favoritsill! Topp tre!

– Jag tycker ju om all sill, men en bra matjessill funkar alltid! Pratar vi inlagd sill så är jag väldigt förtjust i Brantevikssill. Och det är klart att en riktigt bra Västerbottenssill med västerbotten och gräddfil, det tackar man inte nej till.

Håkan Juholts favorit: Matjessill
Matjessillen toppar Håkans lista.

– Här på residenset gör jag nästan all buffémat själv, så när vi ska ha bjudningar tar vi inte in någon  kock, och det är faktiskt ganska roliga rätter emellanåt.

Annons

Så är Håkan Juholt som ambassadör

Nej som ambassadör är Håkan Juholt knappast den vanliga kritstrecksrandiga sorten. Han har öppnat galleri och teater hemma i residenset. Och det första han gjorde när han tillträdde var att åka och ställa sig på en julmarknad med glögg och en julbock.

– Sedan stod jag där i tre dagar och på det sättet fick jag mitt kontaktnät väldigt tidigt.

Men alltså Håkan, det låter som du kör med nya grepp här.

Han skrattar nöjt:

– Jamen så är det! Som under fotbolls- EM, då tog jag på mig landslagströjan och så satte jag upp ett mål i trädgården. Sedan fick islänningarna slå straffar på mig, det var alla möjliga, från skolbarn till isländska socialministern.

Hur gick det? Släppte du in många mål?

– Nej, jag är ju ganska stor… Och jag kämpade, de fick ingenting gratis!

Haha! Hur skulle du beskriva dig själv som ambassadör?

– Jag är kreativ. Vi har ju väldigt tydliga myndighetsuppgifter här på ambassaden, men när allt det är gjort så finns det tid kraft och energi kvar. Och min uppgift är ju att få islänningarna att tycka om Sverige, att bli nyfikna på Sverige, att resa till Sverige.

Annons

Nu är Håkan Juholt inne på sitt tredje år på ambassadörsposten och i höstas var han värd för kronprinsessan Victoria.

– Hennes besök var oerhört viktigt för bilden av Sverige. Det var väldigt stort och det kommer att göra en flera år lång nytta här på Island.

Svensk Damtidnings reporter hälsade på hemma hos Håkan Juholt och hans fru Åsa i Reykjavik.
Svensk Damtidnings reporter hälsade på hos Håkan Juholt i Reykjavik.

Hur har dina kontakter med kungafamiljen sett ut under åren?

– Jag var ju riksdagsledamot i 23 år och ordförande i riksdagens försvarsutskott, och också partiledare en period, så det har ju funnits flera tillfällen när jag har kommit i kontakt med dem. Och 2017 genomförde jag ett statsbesök, då var den isländske presidenten i Sverige, inbjuden av konungen.

– Jag är imponerad av den kraft och energi som kungafamiljen utstrålar. För att inte tala om kronprinsessans engagemang för klimatfrågorna. Det är verkligen djupt grundat hos henne. Och att hon går före och är internationellt efterfrågad inom detta område, det är ju en enorm tillgång för bilden av det moderna Sverige.

En glad kronprinsessa på middag hemma hos Håkan och Åsa Juholt.
En glad kronprinsessa på middag hemma hos Håkan och Åsa.

Jag har förstått att du jobbar mycket. Men vad gör du en ledig dag?

– Jag väljer att inte vara ledig.

Annons

Jaha? Oj!

Ja, jag har faktiskt alltid någonting på gång. Men OK, jag gillar att bada. Min hustru Åsa brukar hämta upp mig efter jobbet. Då är klockan halv sju och så åker vi till ett de här badhusen och bara sätter oss i det varma badet i kanske två timmar innan vi åker hem och somnar utmattade i soffan. Det är väldigt skönt.

– Men jag tycker inte om det på sommaren, bara på vintern, när himlen är kolsvart och det är stjärnklart och kanske till och med är lite norrsken. Det kan till och med få dugga lite lätt i ansikte, bara kroppen är jättevarm. Det är härligt.

Det låter ju lite romantiskt det där, tycker jag.

– Ja det är både romantiskt och fantastiskt…

– Annars brukar jag koppla av med att läsa, så mycket jag kan. Och på helgerna går jag nästan alltid på flera olika event. Jag är inte en sån som sitter hemma och sträcktittar på tio tv-serier, det är inte min grej, jag är för rastlös.

Hur skulle du annars beskriva dig själv? Förutom rastlös?

Annons

– Rastlös, kreativ och…jaa. Jag är ganska engagerad människa.

Och vilken är din dåliga sida?

– Att jag är otålig. Och rastlös. Och att jag engagerar mig för mycket. Lite för engagerad tycker min fru Åsa ibland.

Håkan Juholt framför residenset på Reykjavik med sin hustru Åsa, tidigare känd som Sveriges första kulbo.
På den tiden när de var sambor blev Håkans hustru Åsa känd som Sveriges första kulbo!

Vad gör hon här på Island?

– Hon är ju det som kallas medföljande, hon följer med mig, så hon har inga direkt uppgifter. Men hon är helt ovärderlig i det sociala kontaktskapandet, genom sitt arbete i Röda korset och andra föreningar som jag inte kommer in i. Eller inte har tid att engagera mig i.

Det låter som den klassiska konflikten i en diplomatfamilj?

– Ja så är det, hon fick ju säga upp sig hemma. Då jobbade hon i telekombranschen, på fastighetssidan. Men hon fick inte tjänstledigt, så antingen fick jag säga nej till ambassadörsjobbet eller så fick hon säga upp sig.

Fakta:

Namn: Håkan Juholt.

Familj: Gift med Åsa, född Lindgren, 53. Två vuxna söner från ett tidigare äktenskap: Viktor, 24, som jobbar med film- och tv-produktion och Anton, 27, som arbetar med sociala projekt, bland annat integration.

Bor: Tjänstebor i det stora vita 1920-talsresidenset i Reykjavik. Men har kvar lägenheten söder om Stockholm.

Aktuell: Sveriges ambasssadör på Island.

Det svenska residenset i Reykjavik på Island, här bor Håkan Juholt och hans fru Åsa.
Här bor Håkan och Åsa.

Foto: Stina Stjernkvist/TT, Helena Wiklund/Svensk Damtidning.

Annons