Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Håkan Juholts tabbe på kungens middag!

18 jan, 2018, 11:22 
Hoppsan Håkan! Ambassadören bar den isländska orden fel.
Annons

Att gå på kungamiddag är inte alltid lätt. Det fick den gode Håkan Juholt, 55, uppleva på slottet igår kväll. Han var gäst tillsammans med sin fru Åsa och trampade helt enkelt lite i det kungliga klaveret…

Som Sveriges Islands-ambassadör hade Håkan precis fått ta emot Islands finaste (och enda) orden, Storkorset av isländska Falkorden, av president Guðni Thorlacius Jóhannesson, men sedan gick han vilse i ordensdjungeln.

Kungens ordensexpert, intendent Tom Bergroth vid Ordenskansliet på Stockholms slott, bekräftar att Håkan Juholt bar sin orden över fel axel – sin högra i stället för sin vänstra.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– I regel bärs ju ordnar så, från höger axel till vänster höft, från bäraren sett. Men isländska Falkorden är ett undantag och bärs från vänster axel till höger höft. Den har samma bärsätt som den danska Elefantorden, och det har att göra med att Island hörde till Danmark fram till 1944.

Tom Bergroth passar också på att tona ner Håkan Juholts fadäs:

– Han bär den under frackrocken så det är inte så farligt ändå.

Foto: IBL och Stella Pictures

Annons