Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Han älskar Elvis, hon har spelat basket - det här visste du inte om kungaparet av Bhutan

21 maj, 2016, 07:00 
AvJohanna Lejon
Den 8 juni styr kungen och drottningen kosan mot Asien. De reser till Bhutan för ett statsbesök i det lilla kungadömet som ligger inklämt mellan Indien och Kina i Himalaya.
Annons
Bhutan-jigme

Bhutan är ett av världens mest isolerade länder och man tar bara emot ett begränsat antal turister varje år för att inte riskera att förstöra landets kultur. Kungaparet har varit här en gång förut, för 23 år sedan, 1993. Då var det tal om en mer inofficiell resa, där man, bland annat, ägnade sig åt vandring. Självklart träffade man också kungaparet av Bhutan, det dåvarande vill säga. För den 15 december 2006 abdikerade Jigme Singye Wangchuck, då 51 år gammal, till förmån för sonen Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, då 26 år fyllda. Den nye kungens kröning hölls den 1 november 2008, ett år som också kom att markera hundra år av monarki i Bhutan. Khesar, som kungen kallas, är den äldsta av Jigme Singye Wangchucks söner. Han är född 1980 och mamma är prinsessan Ashi Tshering Yangdon. Han har en yngre vuxen syster och bror samt fyra halvsystrar och tre halvbröder genom sin fars tre andra fruar. Dessutom är hans halvsyskon även hans kusiner eftersom alla faderns fruar är systrar med varandra.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Bhutan

Khesar själv, har dock bara en fru, 26-åriga Jetsun Pema. Förlovningen eklaterades för fem år sedan, i maj 2011, under parlamentets öppnande.

Annons

– Som kung är det nu dags för mig att gifta sig. Efter många funderingar har jag beslutat mig för att bröllopet ska äga rum senare i år.

Samtidigt presenterade han också sin blivande brud och passade på att ösa beröm över hennes intelligens, hennes varma hjärta och hennes vänlighet.

– Dessa kvaliteter, tillsammans med den visdom hon kommer få med åren, kommer att göra henne till en fantastisk tjänare av vårt land, slog han fast.

Paret möttes första gången på en picknick. Hon var sju år, han 17. Där och då uppstod ingen ljuv musik, såklart. Men kungen, då kronprins, ska ha blivit väldigt berörd av mötet.

– Om jag fortfarande är singel när du blir vuxen och du också är singel så vill jag att vi gifter oss, ska han ha sagt.

Och så blev det. I oktober 2011 stod bröllopet. Många menade att kungen, vid 31 års ålder, var sen på bollen. Han borde gift sig tidigare, tyckte man.

– Det spelar ingen roll när du gifter dig, bara det är med rätt person. Och jag är säker på att hon är rätt.

kungen-av-Bhutan

Han var överlycklig på bröllopsdagen.

– Jag har längtat efter den här dagen så länge!, utropade han.

Även om Bhutan tillåter månggifte så har kungen slagit fast att han bara kommer att ha en fru. Nu och för alltid. Det är bara en kvinna som gäller för honom. Kärleken går inte att ta miste på. Gång på gång uttrycker också kungen sina ömma känslor för sin drottning.

Annons

– Jag är så stolt över henne, har han sagt.

– Hon är en fantastisk person. Intelligent.

De har passionen för konst gemensamt. Både rent historiskt och kreativt. Drottningen älskar att måla. Dessutom har de båda studerat utomlands. Kungen har pluggat i både USA och England. Han har läst internationella relationer, bland annat, och har en examen från Oxford. Drottningen, i sin tur, har studerat i Indien samt på Regent’s College i London. Bland ämnena hon har pluggat märks internationella relationer, historia, konst och psykologi.

Kungaparet hyllas som filmstjärnor i Bhutan, inte bara är de moderna, öppna och flitiga. De gilalr essutom att bjuda hem folk på te, både andra statschefer och “vanliga” invånare. De är också vackra som få. Kungen har, vid flera tillfällen, kallats “Prins Charming”, “Drömprinsen”, av internationell press. De är världens yngsta, och kanske populäraste, kungapar. Hon älskar basket, han är ett stort Elvis-fan (det märks inte minst på frisyren). I Bhutan är drottningen stilikonen nummer ett. Pressen brukar kalla henne för “Himalayas Kate Middleton”.

Annons

Glädjen var, förstås, total när paret, efter fyra år tillsammans, i november 2015 meddelade att de väntade tillökning. Tre månader senare föddes Jigme Namgyel Wangchuck, eller Gyalsey (vilket kort och gott betyder prins) som han från början kallades.

Bhutan-ste

– Vår lycka vet inga gränser, hälsade paret i det pressmeddelande de skickade ut i samband med födseln.

I dag har lillprinsen hunnit bli nära fyra månader. Troligtvis får vårt eget kungapar, som ju har van hand med barn numera, tack vare alla barnbarn, träffa lilla baby Bhutan under resan till landet ovan molnen.

Av Johanna Lejon

Foto: Stella Pictures/IBL

Annons