Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Händelsen i kungafamiljen förändrar allt – valet för Estelle och Oscar

12 nov, 2023, 06:00 

Därför sticker prins Oscar och prinsessan Estelle ut.

Annons

Exemplen har varit många under åren. Hur man ska titulera kungligheter och titlar går närmast att beskriva som en djungel – och inte alltför sällan så händer det att reportrar råkar göra fel.

Efter kungens beslut – så blir framtiden för kungliga barnbarnenBrand logo
Efter kungens beslut – så blir framtiden för kungliga barnbarnen

Både kronprinsessan Victoria och kungen har blivit ”duade” när de varit ute på kungliga uppdrag, något som går emot hovets rekommendationer om hur man ska tilltala dem.

– Det formella sättet är att använda Ers Kungliga Höghet, åtminstone när kronprinsessan anländer. I officiella sammanhang brukar arrangörerna säga ”Välkommen Ers Kungliga Höghet” och sedan gå över till ‘Kronprinsessan’. Det är också vad de flesta brukar säga i mindre formella sammanhang, har Johan Tegel vid hovets informationsavdelning berättat för Svensk Dam.

Prinsessan Estelle, prins Oscar och kronprinsessan Victoria
När kronprinsessan Victoria anländer är det formellt korrekt att använda ”Ers Kungliga Höghet”.

Carl Philips och Madeleines barn blev av med titlar

I oktober 2019 skedde en förändring. Under en pressträff meddelade hovet att vissa medlemmar i den svenska kungafamiljen inte längre skulle räknas som ”Ers kungliga höghet”.

Annons

Prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn påverkades mest av beslutet, ett beslut som gjorde att de inte längre tillhörde kungahuset och således inte har rätt till ett apanage.

Svenska kungafamiljen
Svenska kungafamiljen.

Oscar och Estelle sticker ut

Det gör också att det inte längre är lika viktigt att tänka på hur man titulerar Carl Philips och Madeleines barn.

– Det är helt okej att ”dua” prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn, eftersom det inte längre har Ers Kungliga Höghet-titlar. De har fortfarande kvar sina prins- och prinsesstitlar, men Ers Kungliga Höghet har bara prins Oscar och prinsessan Estelle kvar, säger Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall.

Samtidigt är det inte hela världen ifall någon skulle råka ”dua” en kunglig. Hovets informationschef Margaretha Thorgren har tidigare sagt till Dagens Media att det har blivit mer vanligt.

– Vi kan konstatera att det händer allt oftare att kungligheterna duas av journalister och det är inget problem. Kungafamiljen hanterar det på ett bra sätt.

Foto: TT

Annons