Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Händelsen med Victoria sprids i utlandet – relationen förändrad för alltid

13 feb, 2024, 11:00 
Relationen mellan kronprinsessan Victoria och kung Frederik kommer inte vara som förut.
Annons

Drottning Margrethe blickade in i kameran, läste rader från sitt nyårstal och droppade chockbeskedet att hon avgår som drottning av Danmark, samtidigt som danskarna stålsatte sig inför ett vilt nyårsfirande.

Sanningen om kungens relation till drottning Margrethe!Brand logo
Sanningen om kungens relation till drottning Margrethe!

Sedan dess har tiden varit hektisk för kung Frederik och han, tillsammans med drottning Mary, har behövt anpassa sig till ett helt nytt liv, som dessutom påverkar tidigare relationer med andra kungahus.

Svensk Damtidning har tidigare rapporterat om hur relationen med kronprinsessan Victoria, som Frederik alltid stått väldigt nära, kommer att förändras nu när han blivit kung.

Annons
Kronprinsessan Victoria och kung Frederik
Kronprinsessan Victoria och kung Frederik har alltid stått varandra väldigt nära.Jonas Ekströmer/TT

Victorias och Frederiks relation förändrad

Kungaexperten Herman Lindqvist har berättat för Svensk Damtidning att Victoria och Frederik, som i stort sett hela livet varit nära vänner, sysslingar och haft förtroliga samtal mellan varandra, kommer behöva tänka om vid särskilda tillfällen.

– Då det är statsbesök och andra officiella ceremonier då måste Victoria niga för kung Fredrik, alla måste spela sina roller enligt protokollet, kung går före kronprinsessa, man använder rätt titlar och så vidare. Sen då dörrarna stängts och de är privata, så är allt som förr tjenis och bundis, gamle "Fredde" – eller vad hon nu kallar honom, sa Herman.

Annons

Victorias relation sprids i utlandet

Herman Lindqvists ord har även fått spridning i utlandet. Danska tidningen Billed-Bladet refererar till intervjun och skriver att relationen mellan Victoria och Frederik har förändrats, vilket kommer visa sig i framtiden.

”Även om deras vänskap förmodligen inte kommer att förändras, finns det en sak som kommer att vara annorlunda nästa gång de träffas”, skriver tidningen och fortsätter:

”När Frederik var kronprins var han och Victoria på samma plats i den kungliga hierarkin, men nu när han är kung ändras protokollet”.

Kronprinsessan Victoria, prins Daniel och kung Frederik
Kronprinsessan Victoria, prins Daniel och kung Frederik.Jonas Ekströmer/TT

Foto: TT

Annons