Händelsen som förändrat vår svenska kungafamilj – för alltid

Kungafamiljen
I nya avsnittet av Svensk Dam Doku berättar vi om två tragiska händelser som förändrat vår svenska kungafamilj, och vårt svenska kungahus, för all framtid.
Annons

Man brukar ibland tala om förbannelser över olika kungahus. Grimaldi-förbannelsen, exempelvis. I generation efter generation har Monacos furstehus och familjen Grimaldi drabbats av sorg och död. Prinsessan Graces hastiga bortgång, Stefano Casiraghis dödsolycka… Men faktum är att också det svenska kungahuset har drabbats av oerhörda sorger och bedrövelser genom åren. Och man behöver inte gå långt tillbaka i tiden för att finna de mest fruktansvärda historierna.

Annons

Annons

I år har det, exempelvis, gått 100 år sedan kungens farmor, Margareta, den glimrande kvinna som också kallades Daisy, somnade in – blott 38 år gammal och gravid med sitt sjätte barn. Hon var sjuk: först i örat, sedan i vattkoppor. Därefter fick hon feber och slutligen blodförgiftning, följd av hjärtsvikt.

Kronprinsessan Margareta
Kronprinsessan Margareta, prins Gustaf Adolf och prins Sigvard.

Daisys död chockar hela Sverige. Efter sig lämnar hon inte bara sin make utan också barnen Gustaf Adolf, Sigvard, Ingrid, Bertil och Carl Johan.

Äldsta sonen, Gustaf Adolf, det är kungens pappa det. Han är 14 år när han mister sin älskade mor. Men det ingen vet då är att han, 14-åringen, blott 27 år senare ska mista livet också han, blott 40 år gammal – och efterlämna sin hustru och fem barn.

Annons
Kungens pappa
1946 Prinsessan Sibylla med nyfödde prins Carl Gustaf i knät tillsammmans med kronprins Gustaf Adolf och prinsessorna Margaretha, Désirée, Birgitta och Christina i Haga i samband med prinsens dop.

I nya Svensk Dam Doku backar vi tillbaka bandet, till den där ödesdigra januaridagen, för 73 år sedan…

Annons

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

5 kommentarer till “Händelsen som förändrat vår svenska kungafamilj – för alltid”

 1. Bror skriver: 8 maj, 2020

  ”Hon var sjuk: först i örat, sedan i vattenkoppor. Därefter fick hon feber och slutligen blodförgiftning, följd av hjärtsvikt.”
  Det var ingen dålig anamnes det inte!
  Undras tro, om man här inte tog till lite extra för att vara på den säkra sidan. Vilken livmedikus vill riskera att bli anklagad för inkompetens i samband med en kunglighets död?
  PS
  ”sjuk i örat”, hur lyder den diagnosen på latin?


 2. Sara skriver: 8 maj, 2020

  Bör väl ha varit öroninflammation? Varbildning i innerörat som sedan ledde till blodförgiftning?


 3. gneta skriver: 8 maj, 2020

  Kom ihåg att då 1920 fanns inte penicellinet


 4. Christina skriver: 8 maj, 2020

  Det var många som dog innan penicillinet uppfanns, både hög och låg.


 5. Anna skriver: 8 maj, 2020

  På vilket sätt har detta förändrat kungafamiljen för alltid? Margaretas barn har ju fört ätten vidare. Vad skulle ha varit annorlunda om hon fått leva, förutom att det då funnits ytterligare en prins eller prinsessa så ytterligare en farbror eller faster till kungen?


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar