Hansis sista intervju med Svensk Damtidning

Hansis sista intervju med Svensk Damtidning
2005 gav Hansi senast en intervju till Svensk Damtidnings reporter. På ett personligt sätt berättade han om sitt liv. Läs texten här.
Annons
Hansi
– Mitt yngsta barn förlorade sitt barn. Det var fruktansvärt, men sådant händer i livet och man får försöka handskas med sorgen, även om det är svårt.
Prins Johann Georg ”Hansi” von Hohenzollern har smärta i blicken när han talar om det lilla barnbarnet som inte fick leva.
Annons

Sonen Hubertus och hans hustru Ute König var nygifta när de miste sin nyfödde son. Den lille pojken, prins Lennart, dog när han bara var tre dagar gammal.

Vi träffar Hansi i München, där han är chef för konstmuseet Kunsthalle och där han också har sitt hem.
– Men jag har Birgitta på Mallorca och dit reser jag ju då och då. Hon älskar värmen och står inte ut med kylan hemma. Det passar henne bra att bo där eftersom hon älskar att spela golf. Det gör inte jag. Jag lever här, det är så det ser ut. Vi har varit gifta i många år nu och till julen kommer hon hit och firar med oss, säger Hansi.
Ett 44-årigt äktenskap, men en okonventionell relation. Våren 2003 berättade han i den tyska tidningen Bunte om den nya kvinnan i sitt liv, den 20 år yngre museikollegan Sabine Leu:
– Naturligtvis är det kärlek. Kärlek och gemenskap. Sabine förstår mig fullkomligt. Det fina är att mina barn också tycker om henne, sa Hansi till Bunte som även publicerade bilder på kärleksparet.
– Jag är mycket självständig, men jag träffar gärna andra människor och då är Sabine med. Jag tycker om att laga mat och hon brukar hjälpa mig när vi har gäster. Vi har ett mycket harmoniskt liv tillsammans.
Hansi1
Men prinsessan Birgitta har förnekat det faktum att hon och Hansi lever skilda liv och Hansi vill inte längre prata om Sabine. Runt handleden sitter prinsessan Birgittas magnetarmband. Ett
armband som sägs hjälpa mot värk och vara allmänt vitaliserande. Hansi lutar sig framåt, ler lite och styr snabbt in samtalet på det som ligger honom varmt om hjärtat just nu: konstvärlden i allmänhet och den pågående Carl Larsson-utställningen i synnerhet.
– Jag är väldigt passionerad när det gäller Carl Larsson, men jag är å andra sidan väldigt passionerad i allt jag gör. Det gäller alla konstnärer jag ställer ut, men även mitt arbete och mitt liv. Jag är en passionerad man! skrattar Hansi.
– Jag älskar att utmana mitt hjärta – och min hjärna.
Hansi berättar att han besökt Sverige regelbundet i över 40 år och att han älskar vårt land. Allra mest förtjust är han i Dalarna, som han fick lära känna på närmare håll när han besökte konstnärens hem i Sundborn.
Hansi2
– Det är något fantastiskt med dalkullorna och dalmasarna och deras sätt att vara, säger Hansi, som till och med sovit i konstnärens säng och kan avslöja att den inte var så värst bekväm.
Hans intresse för Carl Larsson har nu mynnat ut i den stora utställningen i Kunsthalle och Hansi talar passionerat om målningarna som omger oss. Allra mest fascinerad är han av Carl Larssons akvareller.
– Jag kom i kontakt med hans konst för första gången i Stockholm, det var hans verk från ungdomsåren i Frankrike. Carl Larsson har berört mig på många sätt och när jag såg hans akvareller första gången så blev jag chockad av hans begåvning, så stort intryck gjorde han på mig. Hans sätt att måla är så överlägset många andra konstnärers. Men han kämpade hårt för att komma dit han sedan kom.
– Carl Larsson har så att säga kommit in i mitt system, in i mitt hjärta. Och jag vill visa upp så mycket av hans konst som möjligt.
Hansi som är några och sjuttio har många gånger fått frågan om han inte haft tankar på att pensionera sig.
– Jag jobbar mycket och hårt, men nu har jag kommit upp i en ålder när jag vill göra andra saker i mitt liv. Jag blir bara äldre och äldre, inte yngre och yngre. Jag är inte fjorton, som du, skojar Hansi och skrattar högt och hjärtligt.
Carl Larsson-utställningen blir den sista som han arbetar med.
Hansi3
– Jag vill göra andra saker och inte bara jobba hela tiden mellan sju på morgonen och till sent på kvällen, det är jag för gammal för. Det får vara nog nu. Jag vill umgås med min familj.
Familjen är stor. Tillsammans med prinsessan Birgitta har han tre barn och fyra barnbarn. Alla barnen bor i München och familjen försöker sammanstråla så ofta det går.
Med jämna mellanrum träffar Hansi även sin svenska släkt och kronprinsessan Victoria finns denna dag på plats i München för att inviga onkel Hansis Carl Larsson-utställning på Kunsthalle.
– Igår kväll höll jag en middag där kronprinsessan var hedersgäst. Jag var stolt över att ha henne vid min sida. Jag hade bjudit in 120 gäster som på olika sätt varit engagerade i utställningen, och så en del vänner. Vi hade dukat upp här i Kunsthalle, i min egen våning skulle vi bara ha fått plats med tolv gäster så det hade inte fungerat, säger Hansi med ett skratt.
– Victoria är en fantastisk och underbar flicka! Det är dom förresten allihop, jag tycker mycket om den svenska kungafamiljen, men det är något speciellt med kronprinsessan. Hon är en mycket
intelligent ung kvinna. Och vänlig och kamratlig, säger Hansi.
Av Jenny Alexandersson
Foto: Charles Hammarsten/IBL

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

7 kommentarer till “Hansis sista intervju med Svensk Damtidning”

 1. annakaf skriver: 2 mars, 2016

  Trevlig intervju med honom. Ganska frispråkig man! Underbara bilder på Victoria, så snygg klänning och med utslaget hår, och vilket beröm hon får av honom!


 2. Frida skriver: 2 mars, 2016

  Ett fantastiskt reportage! Tack för att ni delar. 🙂


 3. Obs skriver: 2 mars, 2016

  Varför har inte Victoria den här frisyren ibland.


 4. Christina K. skriver: 2 mars, 2016

  Många artiklar i tyska tidningar om honom. Dr Johann Georg Prinz zu Hohenzollern – Bayern har förlorat en av sina stora konstvetare.. Konsthistorikern Dr Johann Georg Prinz zu Hohenzollern har gått ur tiden… Förre chefen för Bayerische Staatssammlungen Dr Johann Georg Prinz zu Hohenzollern har avlidit… Dr von Hohenzollern vågade ta strid mot Bayerska staten om deras uppdrag att finansera.. Bayerska konstvärlden har förlorat en av sina stora: Dr Johann Georg Prinz zu Hohenzollern


 5. Britt skriver: 2 mars, 2016

  Prinsessan Diana sa ju att dom var tre i hennes och Charles äktenskap.
  Det är väl bara att inse att i Birgittas och Hansis äktenskap var dom också tre.
  Skillnaden är väl att Hansi själv erkände det.


 6. Birgit Hellwig skriver: 20 mars, 2016

  Tror att det har varit en dålig bevakning av prins Hans-Georgs bortgång i svenska medier,eftersom jag först idag har fått vetskap om denna händelse av en tillfällighet, medan jag surfade på internet. Jag minns så väl det romantiska bröllopet både i Stockholm och därefter i Sigmaringen, där den katolske biskopen i sitt tal kommenterade deras ”ja” i Stockholm med att det var ”ein merkwürdiges Ja”,eftersom det inte var oåterkalleligt,medan deras Ja nyss gällde för livet.Men så blev det inte. Bibbi


 7. Birgit Hellwig skriver: 20 mars, 2016

  Fick först idag vetskap om att prins Hans-Georg har gått bort, fast det antagligen har stått i dagspressen. Minns så väl deras romantiska bröllop både i Stockholm och i Sigmaringen, där den katolske biskopen sa´ i sitt tal att han tyckte att deras ja till varandra i Stockholm var ”ein merkwürdiges Ja”, eftersom det inte var oåterkalleligt, medan deras ja nu var för livet. Så blev det ju tyvärr inte. /Bibbi


Annons

Laddar