Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Här är de unga kungligheterna Estelle ska regera tillsammans med

03 mar, 2023, 20:00 
Lars Johansson
Nyblivna 11-åringen Estelle har en rad unga kollegor runt om i Europa som även de en dag ska ta över sina respektive troner. Svensk Damtidning presenterar här de kungliga ungdomarna.

Vår prinsessa Estelle, Danmarks prins Christian och Spaniens kronprinsessa Leonor.
De må fortfarande unga – men en dag ska de regera över sina länder.
Svensk Damtidning listar här vilka som i framtiden tar över Europas monarkier.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Prinsessan Ingrid Alexandra med mamma kronprinsessan Mette-Marit och pappa kronprinsen Haakon vid ett besök ifjol på Barne- och ungdomskliniken på Rikshospitalet i Oslo.

INGRID ALEXANDRA, 19, NORGE

Ingrid Alexandra och hennes föräldrar, kronprins Haakon och Mette-Marit står det svenska kungahuset nära.

Kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prinsessan Estelle och prins Oscar har semestrat tillsammans på Gotland.

Och när det drog ihop sig till 18-årsfest på slottet i Oslo var givetvis våra svenska kungligheter bjudna.

Orättvisa arvet – Gabriella kan aldrig bli furstinnaBrand logo
Orättvisa arvet – Gabriella kan aldrig bli furstinna

Victoria är gudmor åt Ingrid Alexandra och den unga norskan var en av brudnäbbarna vid det storslagna bröllopet mellan vår kronprinsessa Daniel.

– Jag är speciellt glad över att vi som har en dotter som är tronarvinge där hemma, tänk att hon får ha en person som Victoria nära sig. En person som hon kan vända sig till i framtiden. Det är vi väldigt tacksamma över. Victoria är personligen väldigt viktig för oss, har Mette-Marit sagt vid ett besök i Stockholm och fortsatte:

Annons

– Vi har en fantastisk god, nära och varm relation. Vi har många, många goda minnen tillsammans efter så många år. Vi har gjort så mycket fint tillsammans, vi har rest mycket och vi har delat många spännande upplevelser och det sätter jag väldigt stort värde på.

Ingrid Alexandra, eller Ingrid som hon kallas i familjen, är en riktig sportprinsessa. Hon trivs lika bra på tur som i skidbacken.

Privat är det träningsskor som gäller framför höga klackar.

Och så är hon en fena på att surfa också.

Prinsessan har tagit guld i norska juniormästerskapen i surfning.

Precis som Victoria och Estelle har Ingrid Alexandra skolats i rollen som framtida drottning. Och hon verkar trivas mycket bra i rampljuset.

När dagen är kommen blir Ingrid Alexandra den första kvinnan på tronen sedan Margareta I, som regerade mellan 1387 och 1412.

Catharina-Amalia vid Ingrid Alexandras stora 18-årsfest ifjol på slottet i Oslo.

CATHARINA-AMALIA, 19, NEDERLÄNDERNA

Även kronprinsessan Catharina-Amalia av Nederländerna och hennes föräldrar kung Willem-Alexander och drottning Máxima har en fin relation till vårt svenska kungahus.

Annons

Catharina-Amalia var också hon ett av tio barn från monarkierna runt om i Europa som äldre brudnäbb vid gudmor Victorias och Daniels sagobröllop 2010.

Kronprinsessan har gått i grundskola i Wassenaar och såg fram emot att få börja studera vid universitetet i Amsterdam.

Men det hela tog nyligen en mycket otäck vändning.

Prinsessans säkerhet hotades av en maffiagrupp som enligt uppgifter planerade att kidnappa henne.

Catharina-Amalia, vars stora intressen är politik, psykologi, juridik och ekonomi, tvingades flytta hem till mamma och pappa igen.

Vid en resa för några veckor sedan till Karibiska Nederländerna kommenterade en mycket rörd kronprinsessan för första gången hotbilden:

— Jag ska vara ärligt. Jag har det mycket svårt.

– Jag saknar det normala livet och mitt studentliv. Att kunna gå som vanligt på gatan och gå in i butiker.

Kronprinsessan Leonor och med systern prinsessan Sofia. Lika som bär!

LEONOR, 17, SPANIEN

Kronprinsessan Leonors familjesituation har genom åren varit rejält stökig.

Farfar, den legendariske spanska kungen Juan Carlos, tvingades att abdikera 2014 när monarkens lyxiga jaktresa till Botswana läckte ut i pressen och det dessutom avslöjades att han haft en lång rad älskarinnor.

Annons

Att pappa kung Felipe IV:s syster prinsessan Cristina och hennes man Inaki Urdangarín, före detta handbollsspelare i världsklass, sedan drogs in i en riktigt smutsig affär där en organisation för fattiga barn svindlats på 60 miljoner kronor gjorde inte situationen vid släktträffarna mindre kyliga.

Farmor ex-drottning Sofia har till skillnad från Spaniens nuvarande kung och hans Letizia inte brutit helt med Cristina. Något som förvärrat spr ickan genom släktleden

Annars är USA ett land som ligger Leonor varmt om hjärtat.

Hon och två år yngre systern Sofia har spenderat ett flertal somras på andra sidan Atlanten.

Där har de gått på sommarläger. Bland aktiviteterna har det funnits segling, tennis och gymträning. Samt att de givetvis också fick chansen att förbättra på sin engelska.

– Vi hade så kul tillsammans, sportade och mötte massor av andra ungdomar från olika länder, berättade prinsessorna efter en av sina USA-vistelser.

Annons

Leonor läser för tillfället en två år lång utbildning vid UWC Atlantic College i Wales. Där studerar även nederländska kungligheterna Willem-Alexanders och drottning Máximas dotter prinsessan Alexia.

Prins Christian med pappa kronprins Frederik.

CHRISTIAN, 17, DANMARK

Danska tronarvingen prins Christian är också greve av Monpezat.

Pappa är kronprins Frederik och mamma är kronprinsessan Mary.

Faddrar till tonåringen är bland andra kronprinsessan Victoria, kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit av Norge och prins Joachim av Danmark.

Även Christian tillhörde den kungliga barnaskara som var brudnäbbar vid vårt kronprinspars bröllop 2010.

Den blivande monarken går på privata internatskolan Herlufsholm i Næstved, söder om Köpenhamn. Det är en tuff utbildningsmiljö som kan jämföras med Lundsberg här i Sverige.

Annons

Men förutom att vara tvåa i successionsordningen är Christian också tonåring. En partysugen sådan.

När han semestrade i Frankrike och besökte den exklusiva klubben La Folie Douce i Val Thorens gick det vilt till.

På ett läckt klipp kan man se hur Christian sprutar sina kompisar med champagne.

Givetvis blev det rabalder hemma i Danmark.

Vissa tyckte inte att det var ett uppförande som anstod och medlem av kungafamiljen. 21 procent av Christians framtida undersåtar tyckte i en undersökning att uppförandet var "helt oacceptabelt", medan en majoritet har en mer förlåtande inställning.

Så också kungahuset själva:

– Vi är väldigt medvetna om problemen som kommer med att vara ung och kunglig i en digital tidsålder. Det är självfallet något vi pratar om, också med de unga, sa kungahusets kommunikationschef Lene Balleby till danska tidningen BT.

– Sociala medier är deras vardagsforum, där de delar upplevelser, tankar och känslor. Det är de ungas sätt att kommunicera på. Vi ska därför vara försiktiga med att problematisera saker som är helt i linje med vad som normalt och ordentligt i de ungas ögon och se på de ungas aktivitet på de sociala medierna i den rätta kontexten.

Elisabeth blir den dag hon tillträder Belgiens första drottning någonsin.

ELISABETH, 21, BELGIEN

När kronprinsessan Elisabeth bestiger Belgiens tron kommer även hon att bli den första kvinnliga regenten i landets historia.

Annons

Till skillnad från i Sverige ändrades inte successionsordningen då det redan fanns kungliga barn med i bilden.

Landet ändrade lagen kring sin tronföljd redan 1991, tio år innan Elisabeth kom till världen.

Pappa Philippe och mamma Mathilde blef kung och drottning 2013 efter att farfar Albert II abdikerat till fördel för sin son.

Kronprinsessan Elisabeth har gått i grundskola vid Sint-Jan Berchmans college i Marolles, Bryssel.

Det var första gången som en blivande belgisk monark går i nederländskspråkig grundskola. En franskspråkig skolgång har tidigare varit självklar för medlemmar av kungahuset. Men nederländska är numera det språk som majoriteten i Belgien talar.

I december 2013 fick den franskspråkiga tidningen La Derniere Heure ett brev, där en anonym avsändare hotade att kidnappa prinsessan Elisabeth.

Polisen stod länge vakt utanför hennes skola.

Av planerna blev dock intet.

Prins Charles Jean Philippe Joseph Marie Guillaume, framtida storhertig i Luxemburg, som ny till världen.

CHARLES, 2, LUXEMBURG

Det var klang- och jubelstämning när Luxemburgs folk äntligen kunde hälsa lille Charles till världen i maj 2020.

Annons

Arvstorhertigen Guillaume och hans fru Stéphanie hade äntligen fått ett barn. Det har länge spekulerats när det kungliga paret skulle starta familj.

Prinsessan Stéphanie hade tidigare sagt till den franska tidningen Point de Vue:

– Jag har inte några planer på att bli mamma, för tillfället njuter jag av att umgås med min man.

Graviditeten var ytterst hemlig i början. Inte ens närmsta kungafamiljen visste om den stundande bebislyckan. I tre månader höll prinsessan inne med sin hemlighet innan hon avslöjade den för världen.

Charles har fått titeln storhertig.