Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Här är kändisarna som blir grannar med Victoria och Daniel – lyxiga mångmiljonvillorna

01 jul, 2021, 08:14 
AvLinus Brännström
Victoria och Daniel ska bygga sina drömmars sommarhus.

När kronprinsessan Victoria och prins Daniel nu bygger sommarhus på Värmdö får de en lång rad celebra och stormrika grannar.

Annons
Victorias & Daniels skärgårdsdröm – här är allt du vill veta!Brand logo
Victorias & Daniels skärgårdsdröm – här är allt du vill veta!

Miljardärer, politiker, artister och tv-stjärnor.

Värmdö utanför Stockholm har länge varit ett tillhåll för de rika och berömda – otaliga kändisar har genom åren valt att bo permanent eller ha sommarhus i skärgårdskommunen.

Efter beskedet häromveckan blir Värmdö utan tvekan ännu mer exklusivt. Då avslöjades det att kronprinsessan Victoria och prins Daniel köpt en fastighet med strandtomt i kommunen där de nu ska bygga ett fritidshus för sig och barnen, prinsessan Estelle och prins Oscar.

Värmdö ligger en kort bil- eller båtresa från Stockholm och i kommunen bor runt 45 000 invånare. På sommaren utökas dock befolkningen till mer än det dubbla.

Kommunen består helt och hållet av öar varav Värmdö är den största. Flera av dem – som Fågelbrolandet, Ingarö och Djurö – går att ta sig till med bil medan man måste åka båt till andra – som Sandön, där Sandhamn ligger, och Möja.

Nils Tham och Félice Jankell har ett påkostat sommarhus på Fågelbrolandet.

Grannar med H&M-miljardärerna

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel ska bygga sitt hus på Fågelbrolandet. Det är en exklusiv men lantlig ö med bland annat en välrenommerad golfbana, Fågelbro Golf & Country Club, som 2013 köptes av ingen mindre än H&M-miljardären Stefan Persson för 100 miljoner kronor.

Annons

– Avsikten med köpet är att försäkra mig om att den förstklassiga golfklubben finns kvar samt att därmed rädda värdefull naturmark från bebyggelse och trafik. Grundtanken med samtliga markköp på Värmdö som jag gjort är att skapa ett öppet och levande skärgårdslandskap genom att omfatta naturvård, kulturmiljövård, idrottsanläggningar, jordbruk samt framtagande av natur- och kulturstigar. Allt sker i nära samarbete med Världsnaturfonden, sa Stefan Persson då i ett uttalande.

Kronprinsessparet får Fågelbro Golf & Country Club på gångavstånd.

Familjen Persson är en av Värmdös största markägare och har koncentrerat sitt ägande till just Fågelbrolandet där familjen har ett stort sommarresidens. Redan 2014, när Stefan Persson köpte Malma Gård för 47 miljoner kronor, ägde familjen flera hundra hektar mark på Fågelbrolandet, enligt Nacka Värmdö Posten. Syftet med Perssons markköp har hela tiden varit just att skydda naturmark från exploatering.

Annons

Utan tvekan blir Stefan Persson, med tillgångar på över 100 miljarder kronor, kronprinsessfamiljens allra rikaste granne.

Det finns också andra H&M-miljardärer på just Fågelbrolandet – Stefan Perssons systerson Nils Tham och hans kärlek Félice Jankell, dotter till Annika Jankell och Thorsten Flinck, har också ett sommarhus på ön. Fastigheten köptes 2016 för 55 miljoner kronor, enligt Expressen, och sedan dess har åtskilliga miljoner lagts på renovering och utbyggnad.

Christina Schollin och Hans Wahlgren har bott på Värmdö sedan 60-talet.

Familjerna Wallenberg och Lundberg

Stormrika finansmän finns också på andra håll i kommunen – den största privatägda fastigheten, 775 hektar, på Värmdö är godset Breviks gård som i många år beboddes av Peter Wallenberg. När han dog 2015 tog sonen Jacob Wallenberg över det gigantiska godset.

Annons

Även kungavännen och finansmannen Olof Stenhammar håller till i Värmdö kommun. Han äger stora delar av marken på norra Värmdö – Stenhammar bor själv på godset Norrnäs gård och äger dessutom herrgården Siggesta gård, som är ett populärt utflyktsmål för barnfamiljer.

Bland näringslivshöjdarna på Värmdö märks också Christoffer Bergfors, arvtagare till hamburgerkedjan Max, som har ett stort hus i Strömma. Villan är nybyggd då hans och hustrun Stinas tidigare hus, som stod på samma fastighet, brann ner 2016 efter en olycka med en gasolgrill.

Ett ännu större bygge, som irriterat många grannar, står Louise Lindh för. Hon är dotter till finansmannen Fredrik Lundberg och en av arvtagarna till hans miljardimperium. Hennes hus på Ingarö kan enligt Expressen vara en av skärgårdens mest påkostade villor – hon köpte fastigheten 2017 för 35 miljoner kronor. Huset på 220 kvadratmeter revs till förmån för en rad nya byggnader på sammanlagt över 1 100 kvadratmeter – enligt Expressen kommer totalkostnaden att landa på över 80 miljoner kronor.

Annons

De som bor i närheten har dock störts sig på sprängningsarbetet under byggprocessen och all trafik till och från fastigheten.

Renée Nyberg och David Hellenius har en 15 miljoners-villa i Värmdö kommun.

Artister och politiker på Värmdö

En lång rad artister, skådespelare och personligheter håller också till i den stadsnära men ändå lantliga skärgårdskommunen.

Anders "Arga snickaren" Öfvergård bor permanent i Grisslinge, på vägen ut till Fågelbrolandet, medan Marko "Markoolio" Lehtosalo bor i en villa med sjötomt på Ingarö. En av Markoolios närmaste grannar i den vackra skärgårdsviken var tidigare tennislegendaren Björn Borg och hans hustru Patricia – de sålde dock sitt hus i fjol för 35 miljoner kronor.

2012 köpte även VM 94-hjälten Martin Dahlin ett hus i närheten av Markoolio och Borg.

Annons

Christina Schollin och Hans Wahlgren bor också permanent på Värmdö, paret har haft skärgården som sin bas sedan 1963 så Pernilla, Niclas och Linus Wahlgren är alla uppväxta där. Schollin och Wahlgren har ett sekelskifteshus med sjötomt på Norra Lagnö.

Bland kändisarna som bor permanent i Värmdö kommun återfinns dessutom allt från politiker som Annika Strandhäll och Isabella Lövin till artister som Peter Jöback, Mikael Rickfors, David Lindgren och Tina Ahlin. På listan hittar man också en lång rad tv-personligheter som Lasse Granqvist, Yvette Hermundstad, Maud Bernhagen och Chris Härenstam.

Ska man prata om sommarboende blir listan i princip oändlig. Bland de mest kända personerna som äger fastigheter i Värmdö kommun märks i alla fall sådana som Björn Ulvaeus, Jonas Gardell och Mark Levengood, David Hellenius och Renée Nyberg samt Tomas Ledin.

Man kan alltså säga att det finns gott om potentiella middagsgäster och golfpartners för kronprinsessan Victoria och prins Daniel när deras hus väl står klart.

Annons