Här är maten som serveras på Nobelfesten 2019

Äntligen är den här – Nobelmenyn 2019. Bakom den står kocken Sebastian Gibrand och konditorn Daniel Roos.

Den har hållits hemlig in i det sista. Men nu är den avslöjad: Menyn för Nobelfesten 2019.

Det är den prisbelönta kocken Sebastian Gibrand och konditorn Daniel Roos som tagit fram menyn.

Konditorn Daniel Roos står för efterrätten.

Menyn på Nobel 2019

– Vi fokuserar på svenska producenter och råvaror. Dessutom försöker vi nyttja hela råvaran för att minska på svinnet. Använder vi till exempel morot försöker vi också använda skalet och blasten på olika sätt. Man kan göra ett pulver eller en sås på skalen och garnera med blasten. Det pratas ibland om nose-to-tail-matlagning, alltså att man använder hela djuret, men vi har valt att tänka root-to-top i ställetm har Gibrand sagt till Dagens Nyheter om sin skapelse.

Nobel meny 2019 sebastian gibrand

Sebastian Gibrand står bakom menyn på Nobel 2019

I intervjun berättar han om arbetet med matsvinn.

– Det finns både fördelar och nackdelar. Till fördelarna hör att man väldigt exakt kan räkna ut hur mycket som går åt, eftersom man vet exakt hur många gäster det blir. Men om man lagar mat på restaurang finns en större flexibilitet. Det som inte kommer till användning i dag, kan man kanske göra något med imorgon.

Nobelmenyn 2019

Förrätt: Kalixlöjrom med gurka, inlagd kålrabbi, krämig dill- och pepparrotsås.

Huvudrätt: Anka fylld med svart trumpetsvamp, citrontimjan, potatis med karamelliserad vitlök, inlagd gulbeta och anksås. Serveras med savoykål med rökt shiitake, bakad lök.

Efterrätt: Hallonmousse, torr chokladmousse, hallonkräm och hallonsorbet.

Dryckesmenyn på Nobel 2019

Taittinger Folies de la Marquetterie

Lunadoro Vino Nobile di Montepulciano DOCG Pagliareto 2015

Weingut Jurtschitsch 2017 Eiswein Grüner Veltliner

Grönstedts Cognac VO

Facile Punsch

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: