Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Här är power-prinsessorna som är redo att ta över!

28 okt, 2018, 15:00 
https://image.svenskdam.se/image-5471213?imageId=5471213&width=1320&height=689
Tre nordiska kungariken står starka inför ett tronskifte. Kronprinsessorna Victoria, Mary och Mette-Marit är alla imponerande förebilder för unga kvinnor. De har lyckats kombinera mammarollen med den kungliga och har kvaliteter som passar för våra moderna monarkier.
Annons

Den 30 april 1980, klockan sex minuter över tio på morgonen, blev kronprinsessan Beatrix drottning av Nederländerna. Hon blev därmed något så unikt som den tredje regerande drottningen i rakt nedstigande led. Det var på prinsessan Beatrix 42-årsdag som drottning Juliana valde att hålla ett kort tal i tv och sade att hon hade för avsikt att abdikera.

Juliana och dottern Beatrix.
Drottning Juliana och dottern Beatrix.

I de nordiska kungahusen hör detta inte till traditionen.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Jag regerar tills jag trillar av pinn, förklarade drottning Margrethe av Danmark sakligt i en intervju när frågan om en eventuell abdikering förelåg. När då den sorgliga dagen kommer då ett tronskifte äger rum i någon av de nordiska monarkierna, måste det finnas en arvinge som kan ta över.

Annons

Våra tronföljare står redo. Kronprinsessan Victoria har fostrats till sitt framtida ämbete redan från vaggan. Kronprins Frederik av Danmark och kronprins Haakon likaså. Dessutom har deras respektive, kronprinsessorna Mary och Mette-Marit, hunnit landa i sin nya roll. Precis som Victoria har de bildat sin tid och är redo att axla rollen som drottning. Våra nordiska kronprinsessor vet vad uppgiften innebär. Bilden av den prinsessa som väntar på att räddas av en prins är hopplöst ute. Nu kommer powerprinsessorna med skinn på näsan och livserfarenhet.

Kronprinsessan Mary

Mary har redan gjort karriär, fött fyra barn och lyft fram danskt mode genom att snillrikt hitta rätt stil. Den unga hästtjejen från Tasmanien har på ett imponerande sätt flyttat till andra sidan av jordklotet för att lära sig den grötiga danskan och bytt soliga breddgrader mot snö och kyla. Hon har haft motgångar i livet som blir till ärr i själen. Kronprinsessan Mary förlorade sin mamma Henrietta alldeles för tidigt, men hon har lärt sig leva med sorgen.

Annons

– Det gör en starkare som person.

Mette-Marit behövde inte byta land, inte heller lära sig ett främmande språk. Men även hon har kämpat sig genom törnehäckar och snår av kritik och visat att en ensam mamma utan universitetsexamen minsann kan nå toppskiktet i samhället.

I dag är norskan från Kristiansand en influencer som heter duga. Älskad av många. Hon har ett internationellt nätverk av vänner, som verkligen gillar henne för den hon är, de värderingar hon står för och inte bara för titeln som kom genom giftermålet med Haakon. En modern kung behöver en stark kvinna vid sin sida. Tillsammans är ledordet när de representerar. Se bara på drottningarna Máxima, Mathilde och Letizia! De kom, gifte sig och segrade! I vår tid har också den nya generationen modeintresserade prinsessor flyttat fram positionerna och återerövrat något av det forna inflytandet.

Annons

Vad Kate, Meghan, Mary, Victoria, Madeleine och Sofia väljer att ha på sig får effekt på modescenen. Det är uppenbart något visst med mode och kunglig glans, än i dag! I slutet av 1800-talet tog modeskaparna över som trendsättare och filmstjärnor, popstjärnor och supermodeller blev stilförebilder medan kungligheterna förlorade sakta men säkert sin självklara modemakt. Det har våra nordiska prinsessor ändrat på. Speciellt Mary har toppat listor världen över för sin stil och när kronprinsessan Victoria bär en ny klänning från en av våra svenska designers eller klädkedjor, säljs samma märke slut i ett nafs.

Stilsäkra Madeleine i en blommig klänning.
Stilsäkra Madeleine i en underbar klänning.

Tårar och sorg för Victoria

Medan Victorias drottningroll innebär att hon blir statschef och ska visa vad Sverige är och gör, innebär drottningrollen mer en stödjande och representativ form för Mette-Marit och Mary. För Victorias del blir det tårar och sorg när hon blir drottning av Sverige. Tronskiftet innebär att hennes far, kungen, har gått bort samma dag. Alla tre har hunnit bilda familj och ägnat sig åt barnen. Innan det blir dags.

Victoria och Estelle i blått.

– Vad som är viktigt är att kronprinsessan Victoria har tiden att i lugn och ro kunna ägna sig åt familjelivet och att kunna vara med sin dotter Estelle och sin son Oscar, sade Silvia nyligen i en intervju på Solliden.

Annons

Så i något kungligt väntrum har de inte tillbringat sin tid. De har klivit ut i det kungliga rampljuset för länge sedan, Victoria redan vid myndighetsdagen och Mette-Marit och Mary när de gifte sig med sin kronprins. De har tränat, övat och finslipat färdigheterna inför den kommande drottningrollen.

– Det är inget jag ser fram emot alls, har kronprinsessan sagt, vilket inte är så konstigt.

Konselj på slottet

Vi har sett att hon är med när kungen har möte med Utrikesnämnden på slottet. En dag blir hon själv ordförande. Som regent ska Victoria leda det mötet man har när man ska byta regering och också leda möten med regeringen, då man informerar varandra. Hon ska öppna riksdagen varje år. Kungen har pratat om hur stolt han är över sin äldsta dotter många gånger. Han tycker att hon gör ett mycket bra arbete och är glad över att kronprinsessan är så omtyckt av svenska folket. Så ingen behöver vara ängslig för att de tre nordiska kungarikena ska stå handfallna. Tre power-prinsessor har redan visat vad de går för. Nästa generation drottningar rockar fett!

Foto: Stella Pictures, IBL och Kungahuset/Raphael Stecksén

Annons