Här är Victorias tal från Årets Ölänning: ”Jippie!”

Nu har Victoria tagit emot priset Årets Ölänning på Solliden slott. Och det var ett rörande och kärleksfullt tal som kronprinsessan höll om sitt älskade Öland.

Vid 15-tiden under torsdagen tog kronprinsessan emot priset Årets Ölänning på Solliden slott. Traditionsenligt var det pappa kungen som delade ut priset, som han själv fick för 22 år sedan, 1996.

Priset, som är ett samarbete mellan Barometern och Sveriges Radio, har delats ut sedan 1980 och arrangörerna avslöjade under prisutdelningen att de länge har haft kronprinsessan som en möjlig pristagare. Men nu var det dags!

Motiveringen löd: Kronprinsessan har under hela sitt liv i ord och handling uttryckt sin kärlek till Öland, en plats där hon känner sig hemma. Det är för kronprinsessans närvaro, lyskraft och jordnära engagemang för landskapet hon tilldelas priset.

Pappa kungen, som delade ut blommor, diplom och en glasskål till sin dotter, höll med.

– Det är självklart väldigt skojigt för mig att överlämna detta till kronprinsessan. Motiveringen är väl uttryckt, det är precis vad det handlar om. Mycket bra jobbat, säger Kungen.

Sedan var det kronprinsessans tur att tala.

– Jag vill tacka Öland. Det är så att jag har varit här hela mitt liv, det är med längtan som jag vill tillbaka. Jag kan avslöja att när jag åker över Ölandsbron och precis när jag åker över brofästet då är det Jippie. Sedan är det alltid med sorg som jag åker tillbaka till fastlandet. Öland är och förblir en fantastisk speciell plats inte bara för mig utan även för min egen lilla familj, som jag har fört över det här på. Det är ett behov helt enkelt att få komma hit, säger Victoria.

Läs mer: Så laddar Madeleine upp inför Victoriadagen

Foto: Stella pictures, Suvad Mrkonjic