Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Här blir Victoria plötsligt personlig – och berättar om problemet: "Jag har själv..."

03 dec, 2023, 13:00 

Kronprinsessan Victoria berättade om sina egna erfarenheter.

Annons

Tre långa och fartfyllda dagar i Storbritannien har nått vägs ände för kronprinsessan Victoria och prins Daniel. De har hunnit med många intressanta besök, spännande möten – och en kunglig återförening!

Under den sista dagen besökte Victoria Svenska Kyrkan i London. Då blev hon plötsligt personlig.

Kungen bryter tystnaden om Patrick Sommerlath • Silvia i sorg – tar farväl av vännen • Madeleines plötsliga blixtresa till Sverige – 3 kungliga snackisar från vecka 47!Brand logo
Kungen bryter tystnaden om Patrick Sommerlath • Silvia i sorg – tar farväl av vännen • Madeleines plötsliga blixtresa till Sverige – 3 kungliga snackisar från vecka 47!

Kronprinsessan Victorias år utomlands – här har hon bott

En stor del av kronprinsessans jobb går ut på att resa, och hon lämnar ofta Haga för officiella besök och möten. Bara i år har hunnit med att besöka runt om på jordklotet som varma Nya Zeeland, aningen kyligare Svalbard och glammig kröning i Storbritannien.

Annons

Dessutom har hon bott utomlands under sina studier som ung. Mellan 1996-1997 bodde hon i Frankrike för att studera franska (ett brett språkförråd är viktigt för en framtida drottning) och redan samma år flyttade hon till USA för att plugga på anrika Yale University.

Kronprinsessan Victoria vinkar till kameran utanför sin nya skola i Frankrike som ung
En stolt kronprinsessa vinkar till pressen utanför sin nya skola i Frankrike.
Kronprinsessan Victoria som ung på väg till en lektion på Yale University
Victoria på väg till lektion på Yale!
Annons

Victoria har också utfört praktik och studieprogram på flera olika platser i världen, som Uganda, Etiopien, Paris och Berlin.

En globetrotter av rang alltså. Men det är inte bara en dans på rosor att packa väskan och lämna livet hemma i Sverige.

Kronprinsessan Victorias personliga ord om saknaden

Det konstaterade Victoria under sitt tal för alla svenskar som är bosatta i London, under sitt besök till kyrkan i fredags.

– Jag har själv haft möjligheten att bo utomlands och det är fina minnen jag bär med mig än idag, berättade hon och fortsatte att prata om vad hon upplever var aningen tufft med att bo ifrån sin familj:

Annons

– Samtidigt så fanns det för mig alltid en stark längtan till Sverige och till nära och kära.

Kronprinsessan Victoria håller tal i Svenska Kyrkan i London
Victoria var klädd i juligt rött.

Ja, Victoria om någon vet att det kan bli tufft emellanåt. I somras satte hon ord på det när hon öppnade Utlandssvenskarnas parlament, och talade med likasinnade:

– Utlandsvistelsen berikar, ger oss vidgade perspektiv och en ökad förståelse för andra människor. Visst finns det utmaningar, men jag är övertygad om att de allra flesta tycker det är värt det.

Foto: TT

Annons