Victoria kritiseras för valet – här bryter kungligheterna mot klädkoden

Kronprinsessan Victoria och hertiginnan Meghan

Foto: TT

Under åren har kungligheterna bjudit på flera klädskandaler!

Flippar & floppar! Här är Nobelklänningarna vi minns
0:58

Efter reklamen: Flippar & floppar! Här är Nobelklänningarna vi minns

(0:58)

Slå på ljud

I kungliga kretsar gäller vissa regler att förhålla sig till, varav många kan verka förlegade. Därför gäller det att tänka till när man vill vara fin inför kungliga sammanhang.

Med tanke på hur många regler som det finns att förhålla sig till får man ändå säga att klädskandalerna är få. Däremot har det hänt att man gått ifrån traditionerna för att ge plats åt glamour.

Meghan Markles svarta nagellack

Drottning Elizabeth föredrar att de brittiska kungligheterna tonar ned nagellacket och använder en mer neutral färg, som exempelvis rosa-beige eller genomskinlig.

Meghan Markle struntade helt i drottning Elizabeths uppmaning när hon dök upp på British Fashion Awards 2018. I stället använde hon en mörk färg som inte alls gick i linje med den traditionsenliga klädkoden.

Kronprinsessan Victoria

I samband med Nobelbanketten 2014 dök kronprinsessan Victoria upp i en härligt röd klänning. Så långt inga konstigheter, däremot var det många som reagerade på det ljusblåa ordensbandet som hängde över hennes bara hud.

Victoria fick hård kritik av folkvettsexperten Magdalena Ribbing, som tyckte att kronprinsessan gjort helt fel. Serafimerorden klassas som en av Sveriges finaste utmärkelse och har en sån ceremoniell tyngd att den borde bäras på rätt sätt, hävdade experten.

Kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan Victoria fick hård kritik för sitt beslut.

Charles Hammarsten/TT

Victorias modeval – och Sofias revansch! Nya bilder från statsbesöket

Prinsessan Dianas förlovningsring

För den brittiska kungafamiljen är förlovningsringarna något väldigt speciellt. Vanligast är att ringarna går i arv eller designas av den blivande maken, som prins Harry gjorde innan han friade till Meghan Markle.

Prinsessan Diana gick emot traditionen och valde i stället ut en egen ring från en katalog. Beslutet fick hård kritik och många tyckte att hon bröt mot en mycket helig och fin tradition.

Prinsessan Diana

Prinsessan Diana valde själv ut sin förlovningsring och fick hård kritik för sitt beslut.

Tim Rooke/REX

Prinsessan Madeleines klänning

För många var det ingen som strålade lika mycket som prinsessan Madeleine under Nobelfesten 2002.

Men klänningen gick emot det kungliga protokollet och några tyckte att urringningen var alldeles för djup. Den fick senare namnet Baywatch-klänningen.

Prinsessan Madeleine

Prinsessan Madeleine fick hård kritik för klänningen som hon bar i samband med Nobelfesten 2002.

Charles Hammarsten/TT

Kates röda klänning tog fokus

Likt nagellacket vill drottning Elizabeth att de andra i kungafamiljen klär sig i ljusare färger. Anledningen är att folk ska kunna säga att de sett drottningen, då hon sticker ut från mängden.

Men 2012 blev det aningen fel. Hertiginnan Kate dök upp i en knallröd Alexander McQueen-klänning som fick hennes outfit att sticka ut betydligt mycket mer än drottningen.

Drottning Elizabeth och hertiginnan Kate

Drottning Elizabeth verkar inte helt nöjd med att hertiginnan Kate valt en röd klänning.

REX

Foto: TT